Suomiai išsigando, kad Rusija apgyvendina jos teritorijoje savo karius

Helsinkis vis labiau nerimauja dėl namų, atsirandančių šalia strateginių objektų ir vietų. Todėl šalies valdžia sumanė uždrausti užsienio šalių piliečiams įsigyti nekilnojamo turto netoli karinių ar kitų svarbių objektų, nes tikino, kad rusai perka žemę su tikslu apgyvendinti čia karius karinės invazijos atveju, rašo „Independent“.

Siekiama, kad užsieniečiai negalėtų nusipirkti nekilnojamo turto šalia Suomijos – Rusijos sienos.<br>Sputnik nuotr.
Siekiama, kad užsieniečiai negalėtų nusipirkti nekilnojamo turto šalia Suomijos – Rusijos sienos.<br>Sputnik nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2017, 11:33 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 1:26 AM

Kaip pranešė Suomijos gynybos ministerija, kai kurie sandoriai dėl žemės ar namo pirkimo su užsieniečiais bus nutraukti siekiant užtikrinti nacionalinį saugumą.

Taip buvo nuspręsta po ataskaitos paviešinimo, kurioje teigiama, kad pastaraisiais metais užsieniečiai, daugiausia – rusai, perka nekilnojamą turtą „pažeidžiamose“ vietose tam, kad galėtų jas panaudoti „prasidėjus krizei“.

Ataskaitą parengė žvalgybos agentūra „Supo“. Ji perspėjo, kad užsienio šalis gali tikslingai pirkti nekilnojamą turtą šalia strateginių objektų, kad reikalui esant galėtų blokuoti privažiavimo prie jų kelius arba apgyvendintų savo karius.

Dabar nekilnojamo turto šalia oro uostų, Rusijos – Suomijos pasienio ir kitų strateginių objektų pardavimus pirmiausia tikrins šalies Gynybos ministerija.

Planuojama, kad visi teisiniai klausimai, ruošiantis įgyvendinti tokius planus, bus išspręsti kovą. Tam Teisingumo ministerija turi paruošti atitinkamus įstatymus.

„Kai kurie sandoriai galimai bus priverstinai nutraukti“, – sakė Suomijos parlamento narė Suna Kymalaisen.

Neatmetama galimybė, kad bus praplėstas sąrašas vietų ir objektų, kurie bus įvardinti kaip strategiškai svarbūs. Taip bus bandoma išvengti siekio ateityje įsigyti nekilnojamo turto netoli karinių bazių.

Kaip teigiama žvalgybos agentūros ataskaitoje, kai kurie nekilnojamo turto objektai, kuriuos įsigijo užsieniečiai „kelia susirūpinimą“.

„Nekilnojamo turto savininkas gali savo žemėje imtis statybų, kurios sutrikdys susisiekimą su strategiškai svarbiais objektais. Arba savo žemėje apgyvendins užsienio karius“, – teigiama ataskaitoje.

Tai ne pirmas kartas, kai Suomijos vyriausybė susirūpina dėl Rusijos veiksmų. Dar praėjusių metų spalį ji viešai pareiškė, kad Maskvos skleidžiama propaganda siekia destabilizuoti padėtį Suomijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.