Sirijos opozicija atsisako JT derybose svarstyti terorizmo klausimą

Sirijos pagrindinė opozicijos

Sirijos pagrindinė opozicijos grupė pareiškė, kad terorizmo tema neturėtų būti įtraukta į JT derybų darbotvarkę.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Sirijos pagrindinė opozicijos grupė pareiškė, kad terorizmo tema neturėtų būti įtraukta į JT derybų darbotvarkę.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2017, 9:41 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 6:39 PM

Opozicinis Aukštasis derybų komitetas (NHC) tai pareiškė po beprecedenčio susitikimo su Rusijos viceministru, kurio šalis yra pagrindinė Sirijos prezidento Basharo al-Assado sąjungininkė.

„Nesvarstysime to. Jei JT pasiuntinys Sirijai Staffanas de Mistura įtrauks tai į darbotvarkę, nesvarstysime ir to ir apie tai nediskutuosime“, – žurnalistams sakė NHC delegacijos vadovas Yehya Kodmani.

Šis klausimas temdo Ženevos derybas, ypač po praėjusį savaitgalį mirtininkų surengto puolimo trečiajame pagal dydį Sirijos Homso mieste, per kurį žuvo dešimtys žmonių.

Antradienį Rusija paragino įtraukti terorizmo klausimą į derybų darbotvarkę. Iki šiol pagrindinis dėmesys derybose buvo skiriamas trims temoms: valdymui, konstitucijai ir rinkimams.

Sirijos naujienų agentūra SANA, remdamasi Damasko režimui artimais šaltiniais, pranešė, kad JT pasiuntinys S.de Mistura sutiko, jog derybų darbotvarkė būtų išplėsta iki keturių temų: trijų, svarstytų anksčiau, ir terorizmo.

JT veteranas derybininkas, atvykęs į tą patį Ženevos viešbutį netrukus po Y.Kodmani, atsisakė komentuoti šį klausimą, pareiškęs, kad kalbės tik pasibaigus dabartiniam derybų ratui.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Genadijus Gatilovas po trečiadienio susitikimo su HNC delegacija buvo santūrus.

„Tai buvo prasmingas susitikimas, konstruktyvi diskusija apie Sirijos derybų ratą. Esama bendro sutarimo, kad turime judėti prie politinio Sirijos krizės sureguliavimo“, – sakė viceministras, kurį citavo Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Nauja šiose Ženevos derybose yra tai, kad šalys sutiko su S.de Misturos pasiūlymu svarstyti visus klausimus lygiagrečiai“, – sakė jis.

G.Gatilovas pridūrė: „Žinoma, mes norėtume tiesioginių derybų tarp Sirijos vyriausybės delegacijos ir jungtinės opozicijos delegacijos, tačiau turime pripažinti, kad šiuo metu tai nepasiekiama“.

Sirijos režimo vyriausiasis derybininkas Basharas al Jaafari praėjusį savaitgalį pareikalavo, kad visos Ženevos derybų šalys pasmerktų ataką Homse, nes priešingu atveju bus laikomos „terorizmo bendrininkėmis“.

JT pasiuntinys Sirijai S.de Mistura naują derybų raundą Ženevoje pradėjo praėjusį ketvirtadienį.

Kol kas nepanašu, kad pavyktų surengti tiesioginį Damasko režimo ir opozicijos delegacijų susitikimą. To nepavyko padaryti ir per ankstesnius derybų ratus.

Opozicija reikalauja į diskusijas įtraukti politinės pereigos, konkrečiai – prezidento B.al-Assado politinės ateities klausimą.

Ženevos derybose ieškoma būdų užbaigti šeštus metus Sirijoje vykstantį pilietinį karą, jau nusinešusį per 310 tūkst. gyvybių. Planuojama, kad ketvirtasis jų ratas baigs savaitgalį arba ateinančią savaitę, tačiau konkretus grafikas nėra nustatytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?