Civilių mirtys Mosule Vakarų nejaudina

Mosule su islamistais kovojančios Vakarų pajėgos miesto civilių taip pat negaili. Po bombardavimų iš griuvėsių vakar jau ištraukta daugiau nei 100 kūnų. Be to, aiškėja, kad žūčių buvo galima išvengti.

Mosule daugėja civilių aukų: gyventojus šienauja JAV koalicijos antskrydžiai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Mosule daugėja civilių aukų: gyventojus šienauja JAV koalicijos antskrydžiai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „The Independent“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Mar 29, 2017, 9:24 AM, atnaujinta Apr 6, 2017, 11:31 PM

Nors JAV vedamos koalicijos ir Irako pajėgų puolimas prieš grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) kovotojus Mosule vyksta jau kelis mėnesius, tokių gausių civilių aukų mūšis iki šiol nebuvo pareikalavęs.

Vien praėjusią savaitę oro antskrydžiai pražudė iki 200 žmonių. Negana to, žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ teigimu, prieš bombardavimą Irako pajėgos paprašė Mosulo gyventojų likti namuose.

Su IV kovojanti koalicija patvirtino, kad Vakarų Mosulą apšaudė JAV lėktuvai, bet Vašingtonas civilių aukų kol kas nepatvirtino.

„Tai, kad Irako valdžia daug kartų prašė civilių nebėgti iš miesto, rodo, kad koalicija turėjo žinoti, kad tokie antskrydžiai baigsis žmonių aukomis“, – teigė „Amnesty International“ vyresnioji atsako į krizių situacijas patarėja Donatella Rovera.

Bet net ir nepaklusę Irako pareigūnų prašymui likti namuose rizikuoja gyvybe. Antai Vakarų Mosule gyvenantis Jasimas pasakojo, kad per Tigro upę persikelti mėginantys pabėgėliai yra apšaudomi ir IV, ir Irako pajėgų snaiperių.

„Mūsų rajone žūsta į Rytų Mosulą persikelti bandantys žmonės. Net naktimis kyla pavojus: čia galioja komendanto valanda, todėl Irako kariuomenė šaudo į visus ateinančius iš Vakarų Mosulo, nes mano, kad tai – IV teroristai“, – pasakojo irakietis.

Žmogaus teisių aktyvistai ne kartą įspėjo į vakarinę miesto dalį sausį pajudėjusias pajėgas, kad čia civiliai gyvena daug tankiau, todėl al Faludžoje, taip pat ar Ramadi naudoti antskrydžiai ir artilerijos apšaudymai čia netinka.

Tiesa, pirmadienį Irako pajėgos teigė per naujus puolimus besikliaujančios tikslesniais smūgiais į žvalgybos nurodytus taikinius.

Tiesa, Vašingtonas kol kas atsisakė nurodyti, ar antskrydžių, kurie galbūt pražudė daugiau nei šimtą civilių, taktika Mosule bus persvarstyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.