„Visų bombų motinos“ sprogimo liudininkai: „Manėme, kad atėjo pasaulio pabaiga“

Po vakarinės maldos Mohammadas Shahzadah uždarė savo namų vartus ir sėdo vakarieniauti. Tada dangų užliejo ugnis, o žemė ėmė drebėti – taip sprogo Afganistane amerikiečių ketvirtadienį numesta didžiausia nebranduolinė bomba „GBU-43/B“, pravardžiuojama „Visų bombų motina“.

Bombos sprogimas sudrebino Afganistaną.<br>AP nuotr.
Bombos sprogimas sudrebino Afganistaną.<br>AP nuotr.
Bombos sprogimas sudrebino Afganistaną.<br>AP nuotr.
Bombos sprogimas sudrebino Afganistaną.<br>AP nuotr.
Bombos sprogimas sudrebino Afganistaną.<br>AP nuotr.
Bombos sprogimas sudrebino Afganistaną.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 14, 2017, 3:50 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 2:13 PM

„Žemė drebėjo kaip laivas jūroje per audrą. Maniau, kad mano namas bombarduojamas. Pernai bepilotė skraidyklė apšaudė kaimyno namą, tačiau šįkart viskas buvo kitaip: atrodė, kad dangus griūva. Moterys ir vaikai labai išsigando“, – „The Guardian“ pasakojo M.Shahzadah.

GBU-43/B bomba buvo numesta ant teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ tunelių komplekso Achino rajone, Nangarharo provincijoje. JAV pranešė, kad sprogimas nusinešė 36 islamistų gyvybę, bet nė vienas civilis nežuvo.

Sprogimas privertė apkursti

Aplinkinės ligoninės teigė nesulaukusios nė vieno sužeistojo per sprogimą.

8 tonas sprogmenų turinčios bombos sprogimo smūgis su žeme sulygino viską daugiau nei pusantro kilometro spinduliu. Už 4 kilometrų, kur gyvena M.Shahzadah, bombos jėga buvo puikiai jaučiama.

„Apkurtau gal minutei. Mano namo sienos suskilo, durys ir langai išdaužyti“, – aiškino afganistanietis.

Achino rajono gubernatorius Esmailas Shinwari teigė, kad sprogimas buvo didžiausias, kokį jam teko matyti.

Afganistano kariuomenės atstovas teigė, kad bombą amerikiečių lėktuvas numetė tarp kalnų, kur „Islamo valstybės“ kovotojai buvo įsirengę urvų ir tunelių kompleksą.

Kabulas pasveikino amerikiečių smūgį, tačiau buvęs šalies prezidentas Hamidas Karzai pasmerkė bombos panaudojimą.

„Tai ne karas su teroru, bet nežmoniškas ir žiaurus mūsų šalies teritorijos naudojimas išbandyti naujus ir pavojingus ginklus. Afganistaniečiai, turime sustabdyti JAV“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė buvęs Afganistano lyderis.

Abejoja, ar jos reikėjo

Vietos saugumo pareigūnai teigė paprašę JAV suorganizuoti galingą smūgį, kadangi bepilotės skraidyklės ir naikintuvai nesugebėjo sunaikinti tunelių komplekso.

Tačiau kai kurie stebėtojai abejojo būtinybe numesti didžiausią nebranduolinę JAV bombą tam, kad sunaikintų vos kelis šimtus kovotojų, kurie nekelia didelio pavojaus Afganistanui.

„Neabejoju, kad džihadistai yra žiaurūs ir vykdo siaubingus nusikaltimus prieš mūsų žmones. Tačiau nesuprantu, kodėl reikėjo numesti tokią bombą. Ji siaubingai išgąsdino paprastus žmones. Mano giminaičiai galvojo, kad tai pasaulio pabaiga. Nors ir taip kasdien yra terorizuojami naikintuvų, sraigtasparnių ir bepiločių“, – teigė Achino meras Naweedas Shinwari.

„Islamo valstybės“ ekspertas Afganistano analizės centre Borhanas Osmanas spėliojo, kad jeigu amerikiečiai taip ketino tiesiog išgąsdinti teroristus, šis planas nepavyko.

„Kai tokia nedidelė organizacija sulaukia neproporcingai daug dėmesio, ji atrodo dar patrauklesnė naujiems nariams – jeigu prieš ją reikia tokio ginklo, reiškia ji galinga. Juk viena „Islamo valstybės“ propagandos vinių yra įsitikinimas, kad ją sunaikinti siekia visas pasaulis“, – teigė B.Osmanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.