Australijos kariškiai sustabdė aviacijos operacijas Sirijoje

Australijos kariškiai antradienį paskelbė, kad JAV pajėgoms numušus Sirijos lėktuvą, laikinai stabdo aviacijos operacijas Sirijoje.

 Australijos aviacija stabdo veiklą Sirijoje.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Australijos aviacija stabdo veiklą Sirijoje.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-20 12:52, atnaujinta 2017-06-20 12:55

Sprendimas buvo priimtas didėjant įtampai tarp JAV ir Rusijos, kuri po minėto incidento perspėjo, kad koalicijos lėktuvus Sirijoje seks kaip potencialius „taikinius“, ir kuri įšaldė tiesioginę kariškių telefono liniją su Vašingtonu.

„Imantis atsargumo priemonių, Australijos gynybos pajėgų (ADF) kovinės operacijos Sirijoje laikinai sustabdytos“, – sakoma kariškių atstovės pareiškime.

Skrydžių sustabdymo priežasties atstovė nenurodė, bet laikraštis „The Australian“ rašė, kad taip buvo padaryta atsargumo dėlei, kai buvo numuštas Sirijos lėktuvas.

„ADF nariai atidžiai stebi situaciją Sirijos oro erdvėje ir tinkamu laiku bus priimtas sprendimas dėl ADF aviacijos operacijų atnaujinimo Sirijoje. ADF operacijos Irake tęsis kaip koalicijos veiksmų dalis“, – pridūrė atstovė.

JAV greitai ėmėsi veiksmų siekdama apriboti situacijos eskalavimą po Sirijos lėktuvo numušimo. Kaip anksčiau pranešė koalicija, JAV naikintuvas sekmadienį numušė Sirijos režimo lėktuvą, šalies šiaurėje bombardavusį Amerikos sąjungininkus, kovojančius su džihadistų judėjimu „Islamo valstybe“ (IV).

Amerikiečių aukšto rango generolas sakė, kad šalis sieks 2015 metais įkurtos tiesioginės telefono linijos atkūrimo. Rusija sakė, kad Vašingtonas prieš nusitaikydamas į sirų lėktuvą netoli ar Rakos nepasinaudojo šia linija – svarbiu incidentų prevencijos įrankiu.

Australija priklauso koalicijai, kovojančiai su IV Irake ir 2015 metų pabaigoje išplėtusiai operacijas į Siriją. Iš viso Artimuosiuose Rytuose yra dislokuota 780 australų karių.

Ši JAV sąjungininkė rugsėjo mėnesį sakė, kad plės oro kampanijos prieš IV taikinių ratą, leisdama savo pilotams smogti džihadistų paramos ir logistikos ištekliams Irake ir Sirijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.