Kremlius atmeta JAV perspėjimą dėl galimos cheminės atakos Sirijoje

Kremlius atmetė Baltųjų rūmų perspėjimą dėl galimos naujos cheminės atakos Sirijoje ir pasakymą, kad prezidentas Basharas al Assadas „ir jo kariškiai brangiai sumokės“.

Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
S.Lavrovas susitiko su D.Trumpu.<br>AP nuotr.
S.Lavrovas susitiko su D.Trumpu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 27, 2017, 10:14 AM, atnaujinta Jun 27, 2017, 2:19 PM

„Tokie grasinimai teisėtiems Sirijos lyderiams yra nepriimtini“, – antradienį sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Pirmadienį vakare paskelbtame griežtame perspėjime B.al Assadui Baltieji rūmai teigia, kad užfiksuota pasiruošimų, panašių į B.al Assado režimo vykdytus prieš numanomą balandžio 4-osios cheminę ataką sukilėlių kontroliuojamoje Idlibo provincijoje.

B.al Assadas neigė atsakomybę už tą dešimčių gyvybių pareikalavusią ataką Beit Šeichūno mieste, o Rusija – svarbi B.al Assado rėmėja – jį palaikė. Kelios dienos po atakos JAV prezidentas Donaldas Trumpas įsakė sparnuotosiomis raketomis smogti vienai Sirijos oro pajėgų bazei.

D.Peskovas kritikavo D.Trumpo administraciją dėl vartojamos frazės „dar viena cheminių ginklų ataka“ ir sakė, kad nepriklausomas atakos Beit Šeichūne tyrimas taip ir nebuvo atliktas, nors Rusija ragino tai padaryti.

„Štai kodėl nemanome, kad galima kaltinti Sirijos ginkluotąsias pajėgas“, – sakė D.Peskovas.

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley pirmadienį tviteryje perspėjo, kad „dėl bet kokių tolesnių atakų prieš Sirijos žmones bus kaltinamas Assadas ir, taip pat, Rusija ir Iranas, kurie remia jį žudant savo paties žmones“.

Rusijos parlamento aukštųjų rūmų Gynybos ir saugumo komiteto pirmininko pavaduotojas Francas Klincevičius antradienį apkaltino Jungtines Valstijas „rengiant naują ataką prieš Sirijos pajėgų pozicijas“.

Ragina užkirsti kelią provokacijoms

Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas pirmadienį paragino JAV valstybės sekretorių Rexą Tillersoną užkirsti kelią „provokacijoms“ prieš Sirijos vyriausybės pajėgas, informavo Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Per pokalbį telefonu, inicijuotą R.Tillersono, S.Lavrovas „paragino Vašingtoną imtis veiksmų, kad vykdant operacijas, nukreiptas į teroristus, būtų užkirstas kelias provokacijoms prieš Sirijos vyriausybės pajėgas“, teigiama pranešime.

Rusijos užsienio reikalų ministerija oficialų pranešimą išplatino po to, kai Izraelis pareiškė sekmadienį apšaudęs Damasko režimo pozicijas. Šis smūgis buvo atsakas į Sirijos vyriausybės pajėgų paleistas raketas, nukritusias už okupuotose Golano aukštumose.

Šis incidentas buvo užfiksuotas netoli vietos, kur vyksta žiaurūs režimo pajėgų ir sukilėlių susirėmimai.

S.Lavrovas ir R.Tillersonas taip pat aptarė poreikį „stiprinti Sirijos paliaubas“ ir „intensyvinti kovą su teroristų grupuotėmis“, teigiama pranešime.

Naujas Sirijos taikos derybų etapas turėtų vykti Kazachstano sostinėje Astanoje liepos 4–5 dienomis.

Šešerius metus besitęsiantis konfliktas jau pareikalavo per 320 tūkst. sirų gyvybių ir privertė milijonus gyventojų palikti savo namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.