Šiaurės Korėjos atkirtis: grasina susprogdinti JAV karinę bazę

Šiaurės Korėja, atsakydama į Donaldo Trumpo antradieninį grasinimą smogti„ugnimi ir įniršiu“, jei toliau bus keliama grėsmė JAV, grasina paleisti raketas į Guamo salą. 

 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2017, 6:20 AM, atnaujinta Aug 9, 2017, 7:37 AM

Tai JAV strateginis objektas Ramiajame vandenyne, kur trečdalį teritorijos užima JAV karinė bazė, pranešė BBC. 

Pchenjanas pareiškė, kad „dabar atidžiai tiria operacijos planą, kaip paleisti apgaubiančią ugnį į teritorijas aplink Guamą vidutinio ir ilgo nuotolio strateginėmis balistinėmis raketomis „Hwasong 12“, informavo Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Šis planas bus baigtas „ir keliomis kryptimis bei keliskart įgyvendintas bet kuriuo metu, kai tik tai nuspręs Kim Jong Unas  aukščiausiasis KLDR branduolinių pajėgų vadas“, teigė naujienų agentūra.

Tiesa, tai ne pirmas toks grasinimas. Grėsmė šiai bazei buvo iškilusi ir praėjusių metų rudenį bei prieš ketverius metus. 

Akivaizdu, jog retorika tarp dviejų šalių gerokai paaštrėjo. Tuo tarpu, Jungtinės Tautos patvirtino tolimesnes ekonomines sankcijas Šiaurės Korėjai.

Portalas lrytas.lt primena, kad Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas antradienio vakarą (Lietuvos laiku), pareiškė, kad jeigu Pchenjanas toliau kels grėsmę amerikiečiams, jam bus smogta „ugnimi ir įniršiu“.

Tai prezidentas pareiškė po to, kai dienraštis „Washington Post“ cituodamas JAV žvalgybos pareigūnus paskelbė, kad Šiaurės Korėja sukūrė pakankamai mažą kovinę branduolinę galvutę, jog galėtų ją talpinti savo raketose.

„Šiaurės Korėjai būtų geriau, jeigu ji daugiau nebegrasintų Jungtinėms Valstijoms. Kitu atveju jiems bus atsakyta su tokia ugnimi ir įniršiu, kokio pasaulis dar nematė“, - savo golfo klube Naujajame Džersyje antradienį sakė D.Trumpas.

Tokia pažanga rodo, kad Šiaurės Korėja yra gerokai labiau nei manyta priartėjusi prie savo tikslo sukurti tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM) su branduoline galvute.

Iki praėjusio mėnesio ekspertai tikino, kad Pchenjanui prireiktų dar dvejų ar trejų metų, kad pasigamintų tokio tipo raketų. Tačiau šios prognozės staiga pasikeitė, nes Pchenjanas liepą išbandė dvi ICBM – tai buvo pirmas kartas, kai Kim Jong Unas pademonstravo tokį šalies pasiekimą.

Naujausi D.Trumpo komentarai yra gerokai aštresni nei kada nors anksčiau išsakyti Jungtinių Valstijų. Ankstesnio prezidento administracija siekė rasti šios problemos nekarinių sprendimų.

Be to, keliomis dienomis anksčiau Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pritarė naujoms sankcijoms Šiaurės Korėjos atžvilgiu dėl šios šalies didėjančio branduolinio arsenalo.

Pchenjanas savo ruožtu pareiškė, kad savaitgalį priimtos JT sankcijos jo nesustabdys, grasino atkeršyti Jungtinėms Valstijoms, toliau didinti savo branduolinį arsenalą ir nesileisti į jokias derybas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.