Vladimiras Putinas palaiko tarptautinių pajėgų dislokavimą Ukrainoje ESBO stebėtojams apsaugoti

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pasisakė už tarptautinių pajėgų dislokavimą rytinėje Ukrainoje, siekiant padėti užtikrinti stebėtojų apsaugą, tačiau Kijevas netiki Maskvos geranoriškumu.

 Rytų Ukrainoje dirba 600 ESBO stebėtojų.<br> „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
 Rytų Ukrainoje dirba 600 ESBO stebėtojų.<br> „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
 Rytų Ukrainoje dirba 600 ESBO stebėtojų.<br> „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
 Rytų Ukrainoje dirba 600 ESBO stebėtojų.<br> „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
 Rytų Ukrainoje dirba 600 ESBO stebėtojų.<br> „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
 Rytų Ukrainoje dirba 600 ESBO stebėtojų.<br> „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 5, 2017, 3:25 PM, atnaujinta Sep 5, 2017, 3:28 PM

„Mano nuomone, taikdarių – kas nors juos gali vadinti ne taikdariais, o žmonėmis, kurie užtikrina ESBO misijos saugumą – buvimas yra visiškai tinkamas“, – pareiškė V.Putinas per spaudos konferenciją po BRICS šalių – Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos Respublikos (PAR) – viršūnių susitikimo Pietų Kinijoje.

Rusijos vadovas pabrėžė, kad bet kokios pajėgos turėtų tik „užtikrinti saugumą“ Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) beginklei misijai.

Tarptautinių pajėgų veikimo zona turėtų būti ties Ukrainos karius ir Rusijos palaikomus separatistus skiriančia „demarkacine linija“ ir jos turėtų būti įvestos tik atitraukus sunkiąją ginkluotę, sakė V.Putinas.

Kremliaus vadovas nurodė Rusijos užsienio reikalų ministerijai paruošti ir JT Saugumo Tarybai pateikti rezoliuciją dėl šių pajėgų dislokavimo.

Rytinėje Ukrainoje šiuo metu dirba maždaug 600 tarptautinių ESBO stebėtojų, tačiau jų atvykimas nepadėjo nutraukti nuo 2014 metų tebesitęsiančio separatistinio konflikto, per kurį žuvo maždaug 10 tūkst. žmonių.

Ukraina, kuri anksčiau pati ragino šalyje dislokuoti JT taikdarius, kaltina Rusiją,kad ši palaiko separatistus, kontroliuojančius dideles teritorijas rytinėje Ukrainos dalyje.

Nepaisant daugybės Maskvos ryšius su sukilėliais patvirtinančių įrodymų, Ukrainos ir Vakarų kaltinimus Rusija kategoriškai neigia.

Kijevo pareigūnai skeptiškai reagavo į V.Putino pasiūlymą ir jį atmetė pareiškę, kad Kremlius dabar siekia neprarasti savo turimų pozicijų.

„Tai yra gana nuspėjamas Putino žingsnis – žingsnis konflikto įšaldymo link“, – sakė naujienų agentūrai AFP aukšto rango saugumo pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Pasak pareigūno, Maskva nori, kad pajėgos būtų dislokuotos tik prie fronto linijos, tačiau atmeta pasiūlymus stiprinti savo skylėtos sienos su separatistų kontroliuojamomis teritorijomis kontrolę.

Derybose dėl konflikto užbaigimo dalyvaujanti Ukrainos parlamento vicepirmininkė Iryna Heraščenko pridūrė, kad V.Putinas nori pasiekti, jog Kijevas nieko nepeštų iš savo prašymo įvesti tarptautines pajėgas.

„Taikdariai turi būti dislokuoti visoje Rusijos okupuotoje teritorijoje“, – parašė ji socialiniame tinkle „Facebook“.

Europos palaikomas 2015 metais pasiūlytas taikos planas atsidūrė aklavietėje dėl abipusių Maskvos ir Kijevui kaltinimų savo įsipareigojimų nevykdymu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.