Pentagonas skeptiškai vertina Rusijos pareiškimus dėl traukimosi iš Sirijos

Pentagonas pirmadienį skeptiškai įvertino Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimą, kad jis įsakęs iš Sirijos dalį rusų kontingento.

Analitikų teigimu, Rusija karius iš Sirijos parskraidinti galėjo todėl, kad operacija padėjo pasiekti svarbiausią tikslą – sustiprinti įtaką Vidurinių Rytų regione.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Analitikų teigimu, Rusija karius iš Sirijos parskraidinti galėjo todėl, kad operacija padėjo pasiekti svarbiausią tikslą – sustiprinti įtaką Vidurinių Rytų regione.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Rusija Sirijoje naudoja kasetines bombas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rusija Sirijoje naudoja kasetines bombas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-12-12 10:21, atnaujinta 2017-12-12 10:32

V. Putinas pirmadienį apsilankė karo draskomoje Sirijoje ir sakė, kad šioje šalyje dislokuotų Rusijos pajėgų „reikšminga dalis“ vyksta namo, nes jų misija didžia dalimi baigta.

Tačiau Pentagono atstovas majoras Adrianas Rankine'as-Galloway sakė, kad tokius pareiškimus nebūtinai lydi veiksmai.

Vienas JAV pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad V. Putinas tikriausiai vykdys „simbolinį išvedimą“ – tai yra, grąžins į Rusiją dalį orlaivių – ir paskui reikalaus Jungtinių Valstijų išvesti savo pajėgas iš Sirijos.

JAV kariškiai praėjusią savaitę nurodė, jog Sirijoje, kur kovoja su „Islamo valstybe“ (IS), liks, kol bus užtikrinta, kad džihadistai negrįš.

„Koalicija toliau veiks Sirijoje ir rems vietos pajėgas, ... kad galutinai įveiktų ISIS (IS) ir stabilizuotų išvaduotą teritoriją, ... leidžiant grįžti perkeltiems sirams ir pabėgėliams“, – sakė A. Rankine'as-Galloway.

Neterminuoti JAV įsipareigojimai Sirijoje tikriausiai suerzins Rusiją, nuo 2015 metų rugsėjo Sirijoje vykdančią atskirą karinę kampaniją prezidento Basharo al Assado režimui paremti.

Rusijos kontingento Sirijoje dydis nėra žinomas, bet nepriklausomas Rusijos pajėgų ekspertas Pavelas Felgenhaueris naujienų agentūrai AFP yra sakęs, kad šiame konflikte galėjo dalyvauti iki 10 tūkst. karių ir privačių kontraktininkų.

Pentagonas vėliau paskelbė, kad dvi pagrindinės JAV remiamos ginkluotos grupės, Irake ir Sirijoje kovojančios su IS, susitiko prie šių abiejų valstybių sienos.

Kai pradėjo kampaniją už savo „kalifatą“, IS beveik nevaržomai judėjo per dykuma einančią sieną, bet dabar Irakas stiprina savo pasienio postus, kad išlikę IS kovotojai negalėtų judėti iš vienos šalies į kitą.

„Sirijos demokratinės pajėgos“ ir Irako saugumo pajėgos susitiko prie sienos „patvirtinti savo įsipareigojimą užtikrinti, kad ISIS daugiau nebeįsitvirtintų“, sakė kitas Pentagono atstovas, pulkininkas Robas Manningas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.