Teroro metodai Donbase: kankinimų sulaukia bet kas

Ukrainos Donecko ir Luhansko teritorijose žmonių dingimai jau seniai anokia naujiena. Separatistų valdomose žemėse vietos gyventojai taip pat skelbiami išdavikais, teikusiais informaciją Kijevui. Taip nutiko ir Lazarevų šeimai. 50-metė Jelena ir 46-erių Andrejus apkaltinti išdavyste ir dabar jiems gresia iki 20 metų kalėjimo. 

 Ukraina ir separatistai prieš kelias dienas apsikeitė belaisviais. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ukraina ir separatistai prieš kelias dienas apsikeitė belaisviais. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainos rytuose vyksta nuo 2014 m.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainos rytuose vyksta nuo 2014 m.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainos rytuose vyksta nuo 2014 m.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainos rytuose vyksta nuo 2014 m.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 29, 2017, 10:01 PM

2014 prasidėjus neramumams Rytų Ukrainoje, Lazarevų šeima nusprendė likti Donecke, kur Jelena dirbo gydytoja, o Andrejus turėjo savo kompiuterių verslą, rašo „Luzerner Zeitung“. 

Tačiau neseniai apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos parodytame vaizdo įraše Jelena ir Andrejus prisipažino esantys Kijevo informatoriai. Tiesa, jų prisipažinimas ne vienam sukėlė įtarimų. 

Donecko Saugumo ministerijos duomenimis, Ukrainos saugumo pareigūnai sulaikė sutuoktinius viename iš patikros punktų ir po to užverbavo. 

„Nuo 2016 m. aš reguliariai siųsdavau Ukrainos saugumo tarnyboms informaciją apie karius, buvusius mano gydymo įstaigoje“, – vaizdo įraše kalbėjo Jelena. 

Pasak jos, ukrainiečius domino karių asmeniniai duomenys, adresai, sužalojimo sunkumai. 

Tuo metu A.Lazarevas pasakojo, kad iš jo Ukrainos saugumo pareigūnai norėjo išgauti kompiuterių naudotojų duomenis. 

Tiesa, sutuoktinių pasakojimai nesutampa. Jelena aiškino, kad juos užverbavo 2016 m. birželį, o Andrejus nurodo 2016 metų gruodį. 

Žiaurūs tardymai

Tokius prisipažinimus Donecko televizijos reguliariai rodo panašius prisipažinimus. Donecko pareigūnai tikino šiemet pradėję 45 bylas, susijusias su šnipinėjimu. 14 žmonių skirtos įkalinimo bausmės nuo 12 iki 18 metų. Daugelis Donecko gyventojų gyvena baimėje, nes juos gali pagrobti, sulaikyti, tardyti ir nubausti kaip išdavikus. 

Spalio viduryje Jelena lankėsi Ukrainos kontroliuojamoje teritorijoje ir iš ten negrįžo. 

„Ji praėjo Donecko patikros punktą, paskambino sūnui pranešti, kad tuoj bus namuose. Tačiau vėliau ji paskambino savo vyrui ir paprašė jo atvykti, nes iškilo problemų. Po to Jelena ir Andrejus kartu pradingo. Dingo ir jųdviejų automobiliai. Giminės, kolegos, draugai pradėjo jų paieškas, tačiau jos nedavė vaisių“, – pasakojo buvęs Andrejaus bendradarbis. 

Andrejus ir Jelena atsirado tik gruodžio viduryje ir tuomet jie jau buvo prisipažinę dėl išdavystės. 

Donbase jau seniai šnipinėjama internetu. 2016 metų gegužę visi viešojo sektoriaus darbuotojai Donecke savo atlyginimus gavo pavėluotai. Paaiškėjo, kad Ukrainos programišiai nulaužė apsišaukėliškos respublikos Finansų ministerijos informaciją. 

Separatistai nemažai žmonių sodina į kalėjimus. Juos kritikavęs tinklaraštininkas Stanislavas Asejevas dingo birželio mėnesį, vėliau Donecko valdžia patvirtino, kad jis yra suimtas. 

Kaip tikino Ukrainos atstovė Minsko pasitarimu metu Irina Geraščenko, separatistų kontroliuojamose teritorijose dingo 403 žmonės. Tačiau tiksliai nežinoma, kiek jų yra įkalinti, o kiek nužudyti. 

Pranešimai apie grasinimus 

Rusų politologas Romanas Manekinas, aršiai ginantis separatistus, į Donecką atvyko 2014 metais. Vėliau jis parašė apie tai, kad yra maždaug 300 žmonių vien iš Rusijos, įkalintų Donecke. Netrukus po to jis ir pats atsidūrė už grotų. 

Jis pasakojo, kad jam ant galvos uždėjo plastikinį maišą ir siaubingai sumušė. 

„Jeigu dar kartą ten atsidursiu, pasikarsiu kameroje“, – pasakojo jau išlaisvintas R.Manekinas. 

Niekas nežino, ką Donecko saugumiečiai darė su Jelena ir Andrejumi. Aišku tik tiek, kad dabar jie bus nuteisti už šnipinėjimą ir Donecko išdavimą. Už tai porai gresia nuo 12 iki 20 metų kalėjimo. 

Skirtingai nei kariai, sutuoktinių pora praktiškai neturi vilčių, kad kada nors atsidurs tarp belaisvių, kurie bus perduoti Ukrainai. 

Jelenos ir Andrejaus draugai gyvena neramiai. Jie baiminasi, kad jų gali laukti tokia pati ateitis. Visi buvo nustebę, kad taip atsitiko Jelenai, kuri iki tol buvo visų gerbiama gydytoja. 

27 metus ji dirbo intensyvios terapijos neurochirurgijos skyriuje. Nuo 2014 m. ten dažnai gydomi sužeistieji kare. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.