Britų policija atskleidė daugiau detalių, kuo apnuodytas rusų šnipas

Buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis, teikęs informaciją Jungtinei Karalystei, buvo apnuodytas kartu su dukra. Nors anksčiau Maskva vadino vyrą pavojingu išdaviku, dabar apsimeta nieko apie jį nežinanti. Pasak britų policijos, šnipas ir jo dukra apnuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Iki 1999 m. S.Skripalis dirbo Rusijos karinės žvalgybos agentūroje GRU, o 2014 m. buvo areštuotas. Jis rastas sukniubęs prekybos centre greta dukros. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Iki 1999 m. S.Skripalis dirbo Rusijos karinės žvalgybos agentūroje GRU, o 2014 m. buvo areštuotas. Jis rastas sukniubęs prekybos centre greta dukros. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Tėvas ir duktė valgė restorane, o vėliau buvo rasti prekybos centre sukniubę.<br> AP nuotr.
 Tėvas ir duktė valgė restorane, o vėliau buvo rasti prekybos centre sukniubę.<br> AP nuotr.
 Tėvas ir duktė valgė restorane, o vėliau buvo rasti prekybos centre sukniubę.<br> AP nuotr.
 Tėvas ir duktė valgė restorane, o vėliau buvo rasti prekybos centre sukniubę.<br> AP nuotr.
Policija tiria restorano „Zizzi“ stalą ir kėdes, kur sėdėjo S. Skripalis ir jo dukra.<br> AP nuotr.
Policija tiria restorano „Zizzi“ stalą ir kėdes, kur sėdėjo S. Skripalis ir jo dukra.<br> AP nuotr.
Policija tiria restorano „Zizzi“ stalą ir kėdes, kur sėdėjo S. Skripalis ir jo dukra.<br> AP nuotr.
Policija tiria restorano „Zizzi“ stalą ir kėdes, kur sėdėjo S. Skripalis ir jo dukra.<br> AP nuotr.
 S.Skripalio duktė Julija taip pat kritinės būklės.<br> AP nuotr.
 S.Skripalio duktė Julija taip pat kritinės būklės.<br> AP nuotr.
 S.Skripalio duktė Julija taip pat kritinės būklės.<br> AP nuotr.
 S.Skripalio duktė Julija taip pat kritinės būklės.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

„Lietuvos rytas“, BNS

Mar 7, 2018, 2:24 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:44 PM

Tiesa, pareigūnai neatskleidė, konkrečiai kokia medžiaga. Policija taip pat aiškino, kad taikiniai konkrečiai buvo tik šnipas ir jo dukra, niekas kitas. Tiesa, vienas policininkas irgi apsinuodijo, jo būklė sunki.

66-erių S.Skripalis ir su juo buvusi 30-metė duktė rasti sukniubę ant prekybos centro suoliuko. Abudu jau buvo be sąmonės ir vis dar yra sunkios būklės.

Tai įvyko viename Solsberio miesto prekybos centrų, netrukus jie skubiai buvo išgabenti į ligoninę. Abiejų būklė ir trečiadienį buvo kritinė.

Tikina nieko nežinantys

Kokia medžiaga panaudota piktiems kėslams, kol kas neaišku. Spėliojama, jog tai galėjo būti mirtinai nuodingas opiatas.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas netruko pakomentuoti žinią apie S.Skripalio apnuodijimą.

„Aš, deja, negaliu jums pasakyti, kokia mūsų reakcija, nes mes neturime jokios informacijos. Jūs žinote, kaip jis atsidūrė Vakaruose, dėl kokių veiksmų ir sprendimų. Šito aš nebekartosiu“, – sakė D.Peskovas.

Jis teigė, kad Kremlius neturi informacijos, dėl ko tai galėjo nutikti.

„Nežinome, kuo šis žmogus užsiėmė, su kuo galėtų būti susijęs galimas apnuodijimas. Todėl tiesiog negaliu nieko komentuoti“, – tikino Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas.

Buvęs Rusijos žvalgybos pulkininkas S.Skripalis, nuteistas Rusijoje už valstybės išdavimą, prieglobstį gavo Jungtinėje Karalystėje.

Rusijos Valstybės Dūmos Saugumo ir kovos su korupcija komiteto narys Andrejus Lugovas pareiškė, kad S.Skripalis Rusijai nekėlė jokios grėsmės.

Informaciją apie bandymą nunuodyti buvusį šnipą jis pavadino „propagandine žurnalistine antimi“.

Jis tikino, esą nėra jokios oficialios informacijos apie S.Skripalio sveikatos būklę.

Nors dabar rusai tikina, kad S.Skripalis nekelia jokio pavojaus, kiek daugiau negu prieš dešimtmetį buvo kalbama visiškai kitaip.

Paskelbtas tėvynės išdaviku

Iki 1999 m. S.Skripalis dirbo Rusijos karinės žvalgybos agentūroje GRU, vėliau Rusijos užsienio reikalų ministerijoje, bet galiausiai patraukė į verslą.

2006 m. S.Skripalis prisipažino, kad per kelerius metus, dirbdamas GRU, perdavė kelių Rusijos agentų vardus, adresus ir slapyvardžius Jungtinės Karalystės žvalgybos agentūrai MI6.

Maskva pareiškė, kad jo veiksmai valstybei padarė milžinišką žalą. Gimtinėje jis buvo teisiamas.

Per teismą Rusijos federalinės saugumo tarnybos atstovai teigė, kad S.Skripalio veiksmus ir padarytą žalą galima prilyginti kito garsaus šnipo – Olego Penkovskio veiksmams. Pastarasis slaptą informaciją teikė JAV bei Jungtinei Karalystei ir už tai sulaukė mirties bausmės.

S.Skripaliui pasisekė labiau – 2010 m. jis sulaukė malonės. Tuo metu amerikiečiai atskleidė Jungtinėse Valstijose veikusį vadinamųjų miegančių agentų tinklą.

Tuomet susitarta dėl JAV ir Rusijos šnipų apsikeitimo.

Tai buvo vienas didžiausių apsikeitimų šnipais, per kurį 10 Rusijos šnipų, tarp jų ir žymioji Anna Chapman, buvo parsiųsti į Rusiją.

Mainais už tai keturi dvigubi agentai, tarp kurių buvo ir S.Skripalis, išvyko iš gimtinės.

Prieglobstį jam pasiūlė Jungtinė Karalystė.

S.Skripalio sutuoktinė nuo vėžio mirė 2012 metais ir buvo palaidota Jungtinėje Karalystėje.

O sūnaus gyvybė užgeso praėjusiais metais, kai jis su drauge per atostogas lankėsi Rusijoje. Jo kūnas buvo pargabentas į Jungtinę Karalystę ir čia palaidotas. 

Rengs skubų pasitarimą

Jungtinės Karalystės ministrų kabinetas trečiadienį rengia skubų posėdį dėl buvusio  šnipo įtariamo apnuodijimo.

Vidaus reikalų ministrė Amber Rudd pirmininkaus nacionalinio saugumo komiteto (COBRA) pasitarimui, per kurį bus aptarta susidariusi padėtis.

Policija tvirtina, kad nedaro skubotų išvadų dėl šio įvykio, tačiau Jungtinė Karalystė užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas antradienį pareiškė, kad prie to gali būti prisidėjusi Rusija.

Diplomatijos vadovas pažymėjo, kad sekmadienio incidentas yra buvusio šnipo Aleksandro Litvinenkos nunuodijimo „aidai“.

Britų užsienio reikalų sekretorius .Johnsonas sakė, kad jei paaiškės, jog Maskva prisidėjo prie šio incidento, Jungtinė Karalystė „imsis visų priemonių, kurias manys esant reikalingomis“, galbūt net pasitrauks iš šįmet Rusijoje vyksiančio Pasaulio futbolo čempionato.

Kiek vėliau šaltinis iš B. Johnsono aplinkos patikslino, kad užsienio reikalų sekretorius turėjo galvoje į čempionatą vyksiančius „aukšto rango pareigūnus ir iškilius valstybės veikėjus“.

Buvęs KGB agentas ir Kremliaus kritikas A. Litvinenka mirė 2006 metų lapkričio pabaigoje, praėjus kelioms savaitėms po to, kai viename Londono viešbučių išgėrė arbatos, į kurią buvo įpilta radioaktyvaus polonio izotopo Po-210.

Londonas dėl jo mirties apkaltino Maskvą.

Pareigūnai dar nenustatė, kokia medžiaga buvo apnuodytas S. Skripalis, tačiau ekspertai tvirtina, kad veikiausiai tai nebuvo radioaktyvi medžiaga.

66 metų S. Skripalis ir 33 metų jo dukra sekmadienį pietavo viename restorane, o vėliau nuėjo į greta esantį prekybos centrą. Pasak liudininkų, jie atrodė „praradę sąmonę“.

„Apsinuodijimo radiacija simptomai paprastai pasireiškia praėjus dešimtims valandų ar kelioms dienoms po kontakto (su medžiaga)“, – sakė Britanijos Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) medicinos fizikos ekspertas profesorius Malcolmas Sperrinas.

„Tai galėjo būti cheminė (medžiaga), bet nesame tuo tikri“, – pridūrė jis.

Pranešama, kad policija tiria restorano „Zizzi“ stalą ir kėdes, kur sėdėjo S. Skripalis ir jo dukra.

Juos prižiūrėję medikai leidiniui „The Sun“ sakė, kad du policijos pareigūnai skundėsi akių niežėjimu, dusuliu ir odos išbėrimu.

Žiniasklaida spėlioja, kad S. Skripalis galėjo būti apnuodytas taliu – labai nuodinga bekvape ir beskone medžiaga, tirpia vandenyje – arba uždrausta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga VX. Šia medžiaga praėjusiais metais buvo nunuodytas Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno netikras brolis Kim Jong-namas.

Britų visuomeninis transliuotojas BBC pranešė, kad medikai, gydantys S.Skripalį ir jo dukrą, nežinodami apnuodijimo priežasties, gali gydyti tik simptomus.

Jungtinės Karalystės premjerei Theresai May buvo suteikta naujausia informacija apie situaciją per antradienio popietę vykusį nacionalinio saugumo tarybos posėdį, tačiau viešų komentarų šia tema ji dar nepaskelbė.

Jos atstovas sakė, kad yra „svarbu nesusidaryti išankstinės nuomonės dėl faktų“. Vis dėlto tikėtina, kad trečiadienį premjerė sulauks klausimų šia tema Bendruomenių rūmuose.

„Tiesiog absurdiška“

Rusija greitai sureagavo į britų užsienio reikalų sekretoriaus kaltinimus.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova radijo stoties „Echo Moskvy“ eteryje juos pavadino absurdu.

„Kažkoks absurdas, tiesiog nesuvokiama... Tokie užsienio politikos žinybos vadovo pareiškimai – absurdiški; yra procesinės normos, tyrimas, pagarba įstatymams“, – sakė M. Zacharova.

Ji sakė nesuprantanti, kaip „žmogus, užsiimantis užsienio politika ir nesusijęs su teisėsaugos institucijomis, daro tokius pareiškimus“.

„Kuo remdamasis? Visų pirma reikia atlikti elementarius tyrimo veiksmus“, – kalbėjo M. Zacharova.

Priminusi, kad B. Johnsonas susiejo šią situaciją su futbolu, Rusijos URM atstovė pažymėjo: „Dabar jie viską susieja su futbolu: Ukraina – nevažiuokime į Pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje; Sirija – nevažiuokime; dopingas – nevažiuokime; o dabar dar ir tai“.

„Tai tiesiog absurdiška“, – piktinosi ji.

Rusijos ambasada Londone savo ruožtu apkaltino B. Johnsoną, kad šis grasina atpildu, „užuot pateikęs deramą oficialų paaiškinimą“.

„Užsienio reikalų sekretorius kalbėjo taip, tarsi tyrimas jau baigtas ir nustatyta, kad Rusijai tenka atsakomybė už tai, kas nutiko Solsberyje“, – rašoma diplomatinės atstovybės paskelbtame pareiškime.

„Regis, jau parašytas dar vienos antirusiškos kampanijos scenarijus“, – priduriama jame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.