Išrinktasis Meksikos prezidentas į savo inauguraciją žada pakviesti Donaldą Trumpą

Išrinktasis Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras ketvirtadienį pareiškė į gruodžio 1 dieną vyksiančią savo inauguracijos ceremoniją ketinantis pakviesti JAV vadovą Donaldą Trumpą.

A.M.Lopezas Obradoras bus inauguruotas gruodį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
A.M.Lopezas Obradoras bus inauguruotas gruodį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
A.M.Lopezas Obradoras bus inauguruotas gruodį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.M.Lopezas Obradoras bus inauguruotas gruodį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naujasis Meksikos vadovas ketina pakviesti D.Trumpą į savo inauguraciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naujasis Meksikos vadovas ketina pakviesti D.Trumpą į savo inauguraciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 6, 2018, 1:04 PM, atnaujinta Jul 6, 2018, 1:08 PM

Tai buvo naujausias Meksikos bandymas ištiesti alyvmedžio šakelę savo šiaurinei kaimynei, su kuria jau dvejus metus dvišaliai santykiai yra itin įtempti.

„Esame kaimyninės šalys, palaikome ekonominius ir prekybos santykius, draugystės ryšius. Labai svarbu mums bendradarbiauti dėl vystymosi. Turime bendrą 3 180 km sieną. Taigi, prezidentas Trumpas bus pakviestas“, – žurnalistams sakė A. M. Lopezas Obradoras.

Ar JAV lyderis atvyks į iškilmes, „priklausys nuo jo darbotvarkės ir jo sprendimo“, teigė išrinktasis Meksikos prezidentas.

„Taip pat ruošiamės pakviesti Kanados ministrą pirmininką“, – pridūrė A. M. Lopezas Obradoras.

Kandžiais pareiškimais garsėjantis žilaplaukis politikas, žinomas kaip AMLO, laimėjęs sekmadienį vykusius rinkimus, bus pirmasis kairiųjų pažiūrų prezidentas per šalies naujausių laikų istoriją.

Tai buvo pirmasis atvejis per Meksikos naujausių laikų istoriją, kai kandidatas surinko daugiau kaip pusę balsų per konkurencingus rinkimus. Rinkėjai taip pat parodė tvirtai atmetantys dvi partijas, beveik šimtmetį pakaitomis vadovavusias šaliai.

Per savo kampaniją AMLO žadėjo JAV prezidentą pastatyti „į vietą“, nes respublikono politika, nukreipta prieš laisvąją prekybą ir imigrantus, pykdė Meksiką.

Tačiau per pirmą AMLO ir D. Trumpo pokalbį telefonu po rinkimų jiedu atrodė nusiteikę bendradarbiauti.

Išrinktasis Meksikos prezidentas sakė pasiūlęs būdų, kaip sumažinti migraciją į Jungtines Valstijas – palengvinti itin D. Trumpui rūpinčią problemą. Pats JAV lyderis sakė, kad „puikiai pasikalbėjo“ su A. M. Lopezu Obradoru, ir teigė manantis, jog meksikiečių kolega „stengsis padėti mums dėl sienos“.

Ironiška, bet abu lyderiai kai kuo labai panašūs: abu skeptiškai vertina laisvosios prekybos sutartis ir yra linkę į populizmą, o per savo rinkimų kampanijas pasisakydavo prieš isteblišmentą ir daugiausiai rėmėsi nepatenkintais rinkėjais.

JAV ir Meksikos santykiai buvo įtempti nuo pat D. Trumpo pergalės 2016-ųjų rinkimuose. Per savo kampaniją respublikonas nevengdavo įžeidinėti Meksikos, reiškė nepasitenkinimą Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartimi (NAFTA) ir žadėjo pastatyti sieną abiejų valstybių pasienyje bei priversti Meksiką už ją susimokėti.

Įtampą tarp kaimynių didino ir JAV įvesti muitai iš Meksikos įvežamam plienui ir aliuminiui, „nulinės tolerancijos politika“ migrantų atžvilgiu ir jų šeimų išskyrimas bei du atšaukti dabartinio meksikiečių lyderio Enrique Penos Nieto vizitai į Vašingtoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.