Paskelbtas rusų kariškių pokalbis atskleidžia naujas įvykių Kerčėje detales

Ukraina paviešino rusų laivų kariškių ir vadovybės pokalbį. Jis leidžia suprasti, kad veiksmus Kerčės sąsiauryje sekmadienį kuravo Maskva. Įraše kalbama ir apie tai, kad „Medvedevas jau yra panikoje“. 

 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2018, 5:22 PM, atnaujinta Nov 26, 2018, 5:42 PM

Tiesa, „Medvedevas“ nebūtinai reiškia Rusijos ministrą pirmininką. Tai gali būti ir vienas iš pasienio tarnybos vadovų – Genadijus Medvedevas.

Kita vertus, tame pačiame sakinyje minimas ir prezidentas. 

„Medvedevas jau tokioje panikoje rėkia. Toks jausmas, kad prezidentas kontroliuoja visą ši mėšlą“, – girdima įraše. 

Galiausiai iš įrašo galima suprasti, kad Ukrainos laivams tyčia neleista išplaukti ir nuspręsta juos taranuoti. Kalbama apie tai, kaip geriausiai suduoti smūgį Ukrainos laivams. 

Rusai kalba ir apie „nuostabų“ vaizdo įrašą. Greičiausiai kalbama apie netrukus po incidento išplatintą įrašą, kuriame matoma kaip rusų lavas taranuoja ukrainiečius. 

Kariškių pokalbio įrašą paviešino Ukrainos Vidaus pajėgų generalinis štabas. 

Perspėjame, kad kalboje yra necenzūrinės leksikos. 

Ukraina sekmadienį pranešė, kad Rusija Kerčės sąsiauryje prie Maskvos aneksuoto Krymo krantų apšaudė ir užgrobė tris jos karinių jūrų pajėgų laivus.

Kerčės sąsiauris yra siauras vandens kelias, jungiantis Juodąją jūrą su Azovo jūra. Pastaroji yra naudojama tiek Ukrainos, tiek Rusijos.

Du mažieji šarvuotieji kateriai, „Berdiansk“ ir „Nykopol“, bei vilkikas „Jany Kapu“ plaukė per sąsiaurį pakeliui iš Odesos į Mariupolio uostą.

Kariškiai nurodė, kad Rusijos pakrančių apsaugos laivas „Don“ pirmiausiai taranavo vilkiką, vykdydamas „atvirai agresyvius veiksmus“, tuomet apšaudė vieną iš katerių.

Ukraina informavo, kad per incidentą nukentėjo šeši jos kariai. Pirmadienį jų likimas dar nebuvo aiškus. Ukrainiečių laivams nebuvo leista sugrįžti į savo uostą. Sulaikytos ir laivų įgulos.

Rusijos pateikiama įvykių versija yra kitokia. Tiesa, oficialios pozicijos ilgai nepateikė nei Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, nei Užsienio reikalų ministerija. Cituojami buvpo tik Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) pareiškimai.

Juose nurodoma, kad trys Ukrainos karo laivai sekmadienį vakare bandė nelegaliai manevruoti Rusijos teritoriniuose vandenyse, todėl Rusijos laivams teko panaudoti ginkluotę.

„Sekmadienį ryte Rusijos valstybės sieną pažeidę Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivai „Berdiansk“, „Nikopol“ ir „Jana Kapu“ 19 val. vietos laiku dar kartą bandė neteisėtus manevrus Rusijos teritoriniuose vandenyse. Į teisėtus juos lydėjusių pasienio ir Juodosios jūros laivyno laivų reikalavimus nedelsiant sustoti jie nereagavo, atliko pavojingus manevrus“, – teigiama FST pranešime.

Jame pažymima, jog per incidentą Kerčės sąsiauryje šalia Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio, „siekiant priversti Ukrainos karo laivus sustoti, buvo panaudota ginkluotė“.

Pirmadienį pakomentuoti padėtį nusprendė Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas. Jis dėl visko kaltino Kijevą ir pareiškė, kad Ukraina ėmėsi provokacijų. 

„Kalbant apie vakarykštį incidentą, tai vienareikšmiškai buvo provokacija. Visa, kas buvo būtina apie tai pasakyti, jau išdėstyta Rusijos FST (Federalinės saugumo tarnybos) Pasienio tarnybos, Rusijos URM pareiškimuose, taip pat mūsų oficialios atstovės komentaruose“, – sakė S. Lavrovas pirmadienį atsakydamas į žurnalistų klausimus.

Anot jo, Ukraina „pažeidė esmines tarptautinės teisės – ne tik jūrų, bet ir bendrosios tarptautinės teisės – normas , įskaitant Jungtinių Tautų Chartiją, 1982 metų Jūrų teisės konvenciją ir kitus tarptautinės teisės instrumentus, įpareigojančius visas valstybes gerbti kitų valstybių suverenitetą“.

Jis pridūrė, kad pažeidimas buvo padarytas gana pavojingais metodais – „manevravimas siaurame sąsiauryje, žinoma, galėjo sukelti ir sukėlė pavojų normaliai laivybai šioje akvatorijoje“.

Tačiau Ukraina teigia įprasta tvarka informavusi Rusiją apie savo karinių jūrų pajėgų laivų planus perplaukti Kerčės sąsiaurį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.