Šiaurės Korėjoje sušauktas svarbus susitikimas, siunčiama žinutė Vašingtonui

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas sušaukė svarbų valdančiosios partijos aukščiausio rango pareigūnų susitikimą, sekmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-12-29 12:48

Susitikimas sušauktas artinantis metų pabaigos terminui, iki kurio Šiaurės Korėja reikalauja Vašingtono pakeisti savo poziciją dėl įstrigusių derybų denuklearizacijos klausimu.

Šeštadienį prasidėjusi plenarinė sesija buvo surengta pasklidus kalboms, kad Pchenjanas, kuris Vašingtonui grasino kažkokia „kalėdine dovana“, rengiasi išbandyti tarpžemyninę balistinę raketą.

Kim Jong Unas pirmininkavo susitikimui, kurio metu buvo aptarta nauja „skaidri, antiimperialistinė nepriklausoma pozicija“, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Valdančioji Korėjos darbininkų partija taip pat „aptars svarbius iškylančius klausimus... kuriant valstybę ir nacionalinę gynybą“, sakoma KCNA pranešime.

Derybos dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos iš esmės yra įstrigusios nuo Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo nesėkmingo antro susitikimo Hanojuje šių metų pradžioje.

Plenarinė sesija prasidėjo savaitė po to, kai Kim Jong Unas surengė aukščiausio rango gynybos pareigūnų susitikimą ir aptarė karinių pajėgumų didinimą, be to, sausio 1-ąją lyderis turi pasakyti svarbią politinę Naujųjų metų kalbą.

Šiaurės Korėja šį mėnesį įvykdė virtinę bandymų savo Sohė raketų komplekse. Prieš tai ši izoliuota valstybė paleido virtinę ginklų, kurių kai kuriuos Japonija ir kitos šalys pavadino balistinėmis raketomis.

Šiaurės Korėjai dėl jos branduolinės programos taikomos griežtos JAV ir Jungtinių Tautų sankcijos ir Pchenjanas reiškė nusivylimą, kad paskelbęs branduolinių ir tarpžemyninių balistinių raketų bandymų moratoriumą nepajuto jų sušvelninimo.

Rusija ir Kinija – Šiaurės Korėjos pagrindinė sąjungininkė – bandydamos mažinti įtampą siūlė švelninti sankcijas.

„Neišvengiama“ grėsmė

Per tebesitęsiantį partijos susitikimą Pchenjanas galėtų paskelbti apie „didelį politikos pasikeitimą“ atsisakant ankstesnio kurso JAV atžvilgiu, sakė Pietų Korėjos valstybinio Nacionalinio suvienijimo instituto vyresnysis tyrėjas Hong Minas.

Anksčiau šį mėnesį Šiaurės Korėjos žiniasklaida paskelbė Kim Jong Uno, jojančio ant balto žirgo į šventą kalną, nuotraukų. Pasak ekspertų, tokie vaizdai yra persmelkti simbolikos ir gali liudyti, kad netrukus bus padarytas svarbus politinis pranešimas.

„Sužinosime, koks tas siurprizas, ir labai sėkmingai jį spręsime, – sakė D. Trumpas. – Vis turi man siurprizų, bet pažiūrėkime, kas bus. Aš juos tvarkau, kai jie pasirodo.“

Tačiau buvęs D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas, kuris seniai laikosi griežtos pozicijos Šiaurės Korėjos atžvilgiu, griežtai kritikavo JAV prezidento elgesį šiuo klausimu ir teigė, kad Pchenjano keliama grėsmė yra „neišvengiama“.

JAV prezidentas į savo bandymus įtikinti Kim Jong Uną nutraukti Šiaurės Korėjos izoliaciją ir atsisakyti branduolinių ginklų investavo didžiulį politinį kapitalą.

Tačiau ir po trijų susitikimų akis į akį bei apsikeitimo virtine laiškų pažangos buvo nedaug.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.