Bręstant ginčui dėl Irano, TATENA pradeda savo susitikimą

Jungtinių Tautų atominės energijos priežiūros organizacijos valdytojų taryba pirmadienį pradėjo susitikimą bręstant ginčui dėl Irano atsisakymo leisti tikrinti du objektus, kuriuose anksčiau galėjo būti vykdoma branduolinė veikla.

​Jungtinių Tautų atominės energijos priežiūros organizacijos valdytojų taryba pirmadienį pradėjo susitikimą bręstant ginčui dėl Irano atsisakymo leisti tikrinti du objektus, kuriuose anksčiau galėjo būti vykdoma branduolinė veikla.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Jungtinių Tautų atominės energijos priežiūros organizacijos valdytojų taryba pirmadienį pradėjo susitikimą bręstant ginčui dėl Irano atsisakymo leisti tikrinti du objektus, kuriuose anksčiau galėjo būti vykdoma branduolinė veikla.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2020, 2:58 PM

Vienoje įsikūrusi Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) anksčiau šį mėnesį paskelbtoje ataskaitoje išreiškė „rimtą susirūpinimą“ tuo, kad Iranas blokuoja inspekcijas tuose objektuose.

Valdytojų taryba, vienas iš TATENA politiką formuojančių darinių, turi aptarti šią ataskaitą. Jei ji priims Irano atžvilgiu kritišką rezoliuciją, tai bus pirmas toks kartas nuo 2012 metų.

Nors minimi objektai nelaikomi svarbiais Irano dabartinei veiklai, TATENA nori žinoti, ar ankstesnė kone dviejų dešimtmečių veikla buvo deramai deklaruota, o visos medžiagos suskaičiuotos.

Ataskaitoje aprašytos agentūros pareigūnų pastangos patekti į tas vietas.

Iranas agentūrai nurodė, kad ataskaita kelia „didelį apgailestavimą ir nusivylimą“, ir užsiminė, kad abejonės yra pagrįstos „sufabrikuota informacija“ iš „žvalgybos tarnybų“.

Izraelis anksčiau teigė, kad jo žvalgybos tarnybos atkapstė informacijos apie vieną įtariamą ankstesnę branduolinių ginklų programą Irane.

Vakarų valstybės, ypač JAV, reiškė susirūpinimą tuo, kad Iranas neįleidžia inspektorių į tuos objektus.

Pareiškime Valdytojų tarybai, pateiktame prasidedant šios savaitės susitikimui, TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi paragino Iraną „nedelsiant visiškai bendradarbiauti su Agentūra, taip pat ir skubiai užtikrinant galimybes patekti į mūsų nurodytas vietas“.

Griūna toliau

Naujausias ginčas dėl galimybių tikrinti Irano objektus kilo toliau griūnant istoriniam Irano 2015 metų susitarimui su pasaulio galybėmis.

Pagal šį susitarimą – Bendrą išsamių veiksmų planą (JCPOA) – Iranas įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą ir kitokią naudą.

Tačiau Teheranas pamažu atsisako savo įsipareigojimų, taip keršydamas už JAV prezidento Donaldo Trumpo prieš dvejus metus priimtą sprendimą pasitraukti iš JCPOA ir sugrąžinti sankcijas Iranui.

Irano sodrinto urano atsargos dabar aštuonis kartus viršija JCPOA numatytą limitą, sakoma anksčiau šį mėnesį paskelbtame TATENA įvertinime.

Tačiau sodrinimo laipsnis vis dar gerokai mažesnis, nei reiktų branduoliniams ginklams.

TATENA sako, kad ir toliau turi galimybes tikrinti visus su Irano dabartine branduoline veikla susijusius objektus.

Dabartinė įtampa dar labiau komplikuos JCPOA pasirašiusių Europos Sąjungos valstybių – Prancūzijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos (E3) – pastangas neleisti susitarimui žlugti.

D. Trumpas ragino E3 pasekti jo pavyzdžiu ir pasitraukti iš susitarimo.

Praėjusį mėnesį JAV paskelbė nebetaikysiančios sankcijų išimčių šalims, dar likusioms JCPOA. Šis žingsnis turbūt labiausiai paveiks Rusijos firmas, dalyvaujančias Irano branduolinėje programoje.

Amerikos žingsnį E3 pasmerkė, o Teheranas pavadino neteisėtu.

Iranas taip pat nerimauja dėl to, kad JAV siekia tarptautinio ginklų embargo Teheranui pratęsimo. Embargas nuo spalio turėtų būti švelninamas.

Praėjusią savaitę Irano prezidentas Hassanas Rouhani paragino kitas JT Saugumo Tarybos nares, pirmiausia veto teisę turinčias Kiniją ir Rusiją, pasipriešinti Amerikos „sąmokslui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.