Afganistano ir Talibano derybininkai yra pasirengę pereiti prie kito derybų etapo

Talibano ir Afganistano vyriausybės taikos derybos Katare jau gali pereiti prie kito etapo, trečiadienį pranešė abi šalys, susitarusios dėl derybų tvarkos.

Pastaruoju metu Afganistane stebimas naujas smurto protrūkis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pastaruoju metu Afganistane stebimas naujas smurto protrūkis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pastaruoju metu Afganistane stebimas naujas smurto protrūkis.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Pastaruoju metu Afganistane stebimas naujas smurto protrūkis.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 2, 2020, 4:17 PM, atnaujinta Dec 2, 2020, 4:40 PM

Derybos prasidėjo rugsėjo 12 dieną Kataro sostinėje Dohoje, tačiau beveik iškart įstrigo kilus nesutarimų dėl darbotvarkės, diskusijų formato ir religinių interpretacijų.

Afganistano vyriausybės derybininkų komandos narys Naderas Nadery socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „vidinių Afganistano derybų procedūros buvo... suderintos, dėl darbotvarkės bus diskutuojama“ toliau.

Talibano atstovas Mohammadas Naeemas taip pat parašė, kad diskusijos dėl derybų procedūrų jau „užbaigtos, ir dabar prasididės derybos dėl darbotvarkės“.

Talibanas ir Afganistano vyriausybė pirmą kartą kartu sėda prie derybų stalo po to, kai vasarį buvo pasirašytas sukilėlių ir Vašingtono susitarimas.

Jungtinės Valstijos tuomet įsipareigojo išvesti iš Afganistano visas užsienio pajėgas mainais į saugumo garantijas ir talibų pažadą pradėti derybas su Kabulo vyriausybe.

Vašingtono specialusis pasiuntinys Zalmay Khalilzadas tviteryje pasveikino šį proveržį, pavadindamas tai „reikšmingu įvykiu“.

Pasak jo, abi šalys pasiekė „trijų puslapių susitarimą, apibrėžiantį taisykles ir procedūras jų deryboms dėl politinių gairių ir visuotinių paliaubų“.

„Šis susitarimas rodo, kad derybose dalyvaujančios šalys gali susitarti sudėtingais klausimais“ , – pridūrė Z. Khalilzadas.

Nors abiejų šalių derybininkai pasiruošė tęsti derybas, pasak šaltinių, prezidentas Ashrafas Ghani prieštaravo formuluotei susitarimo dėl procedūrų tekste, kur jo administracija ir Talibano atstovai vienodai yra vadinami „kariaujančiomis šalimis“.

Kol kas neaišku, ar tokia formuluotė buvo pakeista.

Darbą baigiantis JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo lapkričio 21 dieną Dohoje atskirai susitiko su Talibano ir Afganistano vyriausybės derybininkais ir paragino juos spartinti taikos derybas.

Pastaruoju metu Afganistane stebimas naujas smurto protrūkis.

Sukilėliai beveik kas dieną rengia išpuolius prieš Afganistano pajėgų karius, daugiausia kaimo vietovėse. Tai vyksta nuo vasario mėnesio, kai Talibano ir Vašingtono pasirašytame susitarime buvo numatytas visų užsienio pajėgų išvedimas iki 2021 metų gegužės.

JT kalba apie „persilaužimą“ derybose tarp Afganistano vyriausybės ir Talibano

Derybos tarp Afganistano vyriausybės ir radikalaus islamo Talibano gerokai pasistūmėjo į priekį. Pirmą kartą nuo karo pradžios prieš 19 metų abi pusės pasirašė raštišką susitarimą, informuoja agentūra „Reuters“.

Preliminariame susitarime kalbama apie tolesnes derybas, kuriose bus svarstomos konkrečios temos, pavyzdžiui, paliaubos. „Šis persilaužimas turėtų tapti tramplinu visų afganų trokštamai taikai pasiekti“, – trečiadienį tviteryje rašė Jungtinių Tautų pasiuntinė Afganistane Deborah Lyons. JAV specialusis pasiuntinys Zalmay‘is Khalilzadas sakė, jog susitarimas rodo, „kad derybų šalys gali susitarti sunkiais klausimais“.

Abi pusės kelis mėnesius derėjosi Kataro sostinėje Dohoje, o Afganistane toliau tęsėsi karas. Talibanas nesutiko jau šiame derybų parengiamajame etape pritarti paliauboms. Šią temą talibai nori svarstyti tik tuomet, kai bus aišku, koks bus kitas derybų etapas.

Dabar priimtas susitarimas tam atveria kelią. Trijų puslapių susitarime abi pusės apibrėžė „taisykles ir procedūras deryboms dėl politinio veiksmų plano ir plačių paliaubų“, – sakė JAV specialusis pasiuntinys Zalmay‘is Khalilzadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.