JAV paragino Azerbaidžaną nedelsiant atitraukti pajėgas nuo Armėnijos sienos

Jungtinės Valstijos penktadienį paragino Azerbaidžaną nedelsiant atitraukti pajėgas, Armėnijos skundams sukėlus nerimą, kad gali atsinaujinti praeitų metų pabaigoje šešias savaites trukęs karas.

Jungtinės Valstijos atkreipė dėmesį į pranešimus, kad Azerbaidžano pajėgos traukiasi, ir paragino nesustoti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Valstijos atkreipė dėmesį į pranešimus, kad Azerbaidžano pajėgos traukiasi, ir paragino nesustoti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2021, 10:30 AM

Azerbaidžanas paneigė Armėnijos kaltinimus dėl infiltracijos ir pareiškė tiesiog perkėlęs pasienio pajėgas savo kontroliuojamose teritorijose.

Jungtinės Valstijos atkreipė dėmesį į pranešimus, kad Azerbaidžano pajėgos traukiasi, ir paragino nesustoti.

„Pajėgų judėjimas ginčijamose teritorijose yra neatsakingas ir bereikalingai provokuojamas“, – pareiškė Valstybės departamento atstovė spaudai Jalina Porter.

„Tikimės, kad Azerbaidžanas nedelsdamas atitrauks visas jėgas ir nutrauks tolesnę provokaciją“, – žurnalistams kalbėjo J. Porter.

Armėnų laikinasis ministras pirmininkas Nikola Pašinianas penktadienį kreipėsi į Rusiją dėl karinės paramos bei pareiškė, kad Prancūzija svarsto galimybę įtraukti šį klausimą į JT Saugumo Tarybos darbotvarkę.

Azerbaidžanas pernai į savo žinią perėmė kelis dešimtmečius Armėnijos kontroliuotą teritoriją. Karinių veiksmų metu žuvo apie 6 tūkst. žmonių.

Jungtinės Valstijos palaiko glaudžius ryšius su Armėnija, o prezidentas Joe Bidenas praeitą mėnesį žengė svarbų žingsnį, pripažindamas genocidu 1915–1917 metais, per Pirmąjį pasaulinį karą, Osmanų imperijos vykdytas masines armėnų žudynes.

Visgi Vašingtonas taip pat siekia palaikyti santykius ir su Azerbaidžanu, kuris yra svarbus energetikos rinkos veikėjas bei JAV sąjungininko Izraelio partneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: apie ką tarėsi ir dėl ko susitarė koalicinė taryba?