Jemene per susirėmimus Maribe per tris dienas žuvo 111 kovotojų

Strateginėje Maribo provincijoje per husių sukilėlių ir Jemeno vyriausybės kovotojų susirėmimus per tris dienas žuvo mažiausiai 111 žmonių, pranešė provyriausybiniai šaltiniai.

Anksčiau šį mėnesį Irano remiami husiai atnaujino pastangas perimti Maribo miestą, esantį netoli vienų gausiausių naftos telkinių Jemeno šiaurėje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Anksčiau šį mėnesį Irano remiami husiai atnaujino pastangas perimti Maribo miestą, esantį netoli vienų gausiausių naftos telkinių Jemeno šiaurėje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2021, 10:57 AM

Anksčiau šį mėnesį Irano remiami husiai atnaujino pastangas perimti Maribo miestą, esantį netoli vienų gausiausių naftos telkinių Jemeno šiaurėje.

Pasak trijų vyriausybę palaikančių šaltinių, per mūšius nuo ketvirtadienio iki sekmadienio žuvo 29 vyriausybės kovotojai ir mažiausiai 82 sukilėliai. Sukilėlių pajėgos žuvusiųjų skaičiaus nepatvirtino.

Jemeno vyriausybės pareigūnai pranešė, jog husiai nuo ketvirtadienio rengia intensyvias atakas iš šiaurės, pietų ir vakarų, tačiau jiems kol kas nepavyko įveikti miestą ginančių vyriausybės pajėgų, kurias iš oro palaiko Saudo Arabijos vadovaujama karinė koalicija.

„Šiuose rajonuose vyko aršūs mūšiai, abi pusės pasitelkė artileriją, taip pat vyko intensyvūs koalicijos oro antskrydžiai“, – pareiškė vienas vyriausybės karinis pareigūnas.

Naftos turtingo Maribo regiono kontrolės perėmimas sustiprintų husių derybinę poziciją taikos derybose, tačiau dėl verdančių mūšių taip pat kilo didelių nuogąstavimų dėl galimos humanitarinės katastrofos, nes daugelis regiono gyventojų buvo priversti palikti savo namus ir bėgti į kitus šalies regionus.

Jemenas yra apimtas smurto nuo 2014 metų, kai husiai perėmė sostinę Saną ir privertė vyriausybę persikelti į pietinį Adeno uostą. Šiuo metu husiai kontroliuoja didžiąją dalį Jemeno šiaurės.

Jungtinės Tautos ir Vašingtonas ragina nutraukti karą, tačiau husiai reikalauja, kad prieš bet kokias paliaubas ar derybas būtų vėl atidarytas Sanos oro uostas, kuris dėl Saudo Arabijos blokados yra uždarytas nuo 2016 metų.

Pasak Jungtinių Tautų, Jemeną yra ištikusi didžiausia pasaulyje humanitarinė krizė. Tęsiantis ilgamečiam karui šalyje žuvo dešimtys tūkstančių žmonių, milijonams teko palikti savo namus, o daugiau nei du trečdaliai visų 30 mln. gyventojų tapo priklausomi nuo humanitarinės pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.