Talibanas pranešė pasiuntęs „šimtus“ kovotojų į Pandžšyro slėnį

Talibanas sekmadienį pranešė, kad „šimtai“ judėjimo kovotojų keliauja į Pandžšyro slėnį – vieną iš nedaugelio Afganistano dalių, kurio kontrolė dar neperėjo į grupuotės rankas.

Organizacija taip pat išreiškė nerimą dėl humanitarinės padėties šalyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Organizacija taip pat išreiškė nerimą dėl humanitarinės padėties šalyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2021, 7:40 PM, atnaujinta Aug 22, 2021, 9:34 PM

Talibanui užėmus Afganistaną, atsirado ir pasipriešinimo apraiškų, o kai kai kurie buvusios vyriausybės kariai susibūrė į šiaurę nuo Kabulo esančiame Pandžšyro slėnyje, garsėjančiame kaip kovos su Talibanu bastionas.

„Šimtai islamiškojo emyrato modžahedų juda link Pandžšyro vilajeto, kad perimtų jo kontrolę, vietos pareigūnams atsisakius ją taikiai perduoti“, – savo arabiškoje „Twitter“ paskyroje parašė grupuotė.

Nuo tada, kai Talibanas žaibišku greičiu perėmė šalies kontrolę ir atžygiavo iki Kabulo, tūkstančiai žmonių atvyko į Pandžšyro slėnį, kad prisijungtų prie pasipriešinimo kovos ir taip pat rastų saugią vietą gyventi, teigė Nacionalinio pasipriešinimo fronto užsienio reikalų vadovas Ali Maisamas Nazaris.

Jo teigimu, čia Ahmadas Masudas – legendinio mudžahedinų vado Ahmado Šacho Masudo sūnus – surinko maždaug 9 tūkst. žmonių pajėgas. Jo tėvą „Al-Qaeda“ nužudė likus dviem dienoms iki 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių, teigė A. M. Nazary.

AFP darytose nuotraukose matyti, kaip dešimtys rekrutų sportuoja, o po slėnį, esantį į šiaurės rytus nuo Kabulo, važinėja keli šarvuočiai.

Nacionalinio pasipriešinimo fronto pagrindinis tikslas yra išvengti Afganistane tolesnio kraujo praliejimo ir spausti suformuoti naują valdžios sistemą. Tačiau A. M. Nazary taip pat nurodė, kad judėjimas yra pasirengęs ir konfliktui. Jeigu Talibanas nesiderės, jie susidurs su pasipriešinimu visoje šalyje, sakė jis.

„Vyriausybės pajėgos atvyko į Pandžšyrą iš kelių Afganistano provincijų“, – sekmadienį Saudo Arabijos transliuotojui „Al-Arabiya“ teigė A. Massoudas.

„Talibanas ilgai negyvuos, jei toliau eis tuo keliu, kuriuo dabar eina. Esame pasirengę ginti Afganistaną ir įspėjame dėl kraujo praliejimo“, – pridūrė jis.

OIC: Afganistanui daugiau niekada neturėtų būti leista tapti „teroristų rojumi“

Islamo bendradarbiavimo organizacija (OIC) sekmadienį pareiškė, kad Afganistanui daugiau niekada neturėtų būti leista tapti „teroristinių organizacijų“ prieglobsčiu ir paragino užmegzti dialogą siekiant išspręsti krizę, kilusią šalies valdymui perėjus į Talibano rankas.

Džedoje įsikūrusi organizacija teigė ketinanti pasiųsti pasiuntinius į Afganistaną, pabrėždama „taikos, stabilumo ir nacionalinio susitaikymo“ svarbą.

Padėtį Afganistane ketina apsvarstyti ir kitos tarptautinės organizacijos, įskaitant Didįjį septynetą (G7).

Talibano islamistai pirmą kartą valdžią Afganistane perėmė 1996–2001 metais. Tuo metu jie priglaudė „al Qaeda“ lyderį Osamą bin Ladeną, kurio judėjimas prisiėmė atsakomybę už 2001 metų rugsėjo 11 dienos išpuolius JAV, nusinešusius 3 tūkst. gyvybių.

Vakarų sąjungininkės sulaukė daug kritikos dėl to, kaip elgėsi kilus krizei, kurią simbolizuoja chaotiškos scenos, kai tūkstančiai afganų ir užsieniečių mėgina išvykti iš Kabulo, grupuotei įžengus į šalies sostinę.

Savo pareiškime OIC „paragino būsimą Afganistano vadovybę ir tarptautinę bendruomenę užtikrinti, kad Afganistanas daugiau niekada nebūtų naudojamas kaip teroristų platforma ar prieglobstis ir neleisti ten įsitvirtinti teroristinėms organizacijoms“.

Organizacija taip pat išreiškė nerimą dėl humanitarinės padėties šalyje, augant perkeltų žmonių ir pabėgėlių skaičiams.

OIC „paragino savo valstybes nares, islamo finansines institucijas ir partnerius, veikti greitai suteikiant humanitarinę pagalbą tose srityse, kur jos reikia labiausiai ir skubiausiai“.

Uzbekija leido evakuoti iš Kabulo per Bucharą

Uzbekija leido evakuoti iš Afganistano sostinės Kabulo per Bucharos oro uostą Uzbekijos vakariniame regione, sekmadienį vakare agentūrai „Interfax“ pranešė Bucharos administracijos atstovas.

„Šiandien iš Bucharos į Budapeštą išskrido lėktuvas su iš Kabulo evakuotaisiais“, – sakė jis.

Pasak jo, Vengrijos pigių skrydžių aviakompanijos lėktuve „Wizz Air“ – Vengrijos, kai kurių kitų Europos Sąjungos valstybių ir Afganistano piliečiai.

Kaip jau buvo skelbta, pablogėjus padėčiai Afganistane, Uzbekija tapo tarpine evakavimo iš šios šalies grandimi. Vokietijos valdžia repatrijuoja savo, taip pat kitų ES šalių piliečius bei išgabena savo šalį paliekančius afganus per Taškento oro uostą, o Lenkijos vyriausybė suderino evakavimo koridorių per Navojo oro uostą.

Rugpjūčio 20-ąją Uzbekijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, jog bendradarbiaujama su tokiomis valstybėmis kaip Vokietija, Rusija, JAV, Šveicarija, Austrija, Danija, Lenkija, Vengrija, Slovakija, Kazachstanas dėl šalies oro susisiekimo infrastruktūros panaudojimo evakavimui iš Afganistano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.