Irako premjeras po drono atakos prieš jo rezidenciją ragina laikytis ramiai

Irako premjeras Mustafa al Kadhemi pranešė, kad per anksti sekmadienį įvykdytą drono ataką prieš jo rezidenciją jis pats nenukentėjo, ir paragino visus laikytis „ramiai ir santūriai“ šalyje augant politinei įtampai.

Deginamas Irako premjero Mustafa al Kadhemi atvaizdas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Deginamas Irako premjero Mustafa al Kadhemi atvaizdas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-07 09:26, atnaujinta 2021-11-07 13:34

Ataka itin saugomoje Bagdado „žaliojoje zonoje“ yra pirmoji, nukreipta prieš M. al Kadhemi rezidenciją, ir įvykdyta Irako politinėms partijoms ginčijantis, kas vadovaus kitai vyriausybei po praėjusį mėnesį įvykusių rinkimų.

Per rinkimus proiranietiško sukarinto tinklo „Hashed al Shaabi“ politinis padalinys, „Fatah“ aljansas, prarado nemažai vietų parlamente ir drauge su keliomis kitomis šiitų partijomis pareiškė, kad rinkimai buvo „apgavystė“.

Remiantis rinkimų komisijos paskelbtais preliminariais rezultatais, didžiausio rinkėjų palaikymo sulaukė Iraną kritikuojančio nacionalisto šiitų dvasininko Moqtados Sadro blokas, turėsiantis daugiau nei 70 vietų parlamente.

Kaip pranešė šaltiniai Irako saugumo tarnybose, atakai buvo panaudoti trys dronai, iš kurių du buvo numušti. Jie buvo „paleisti iš vietos netoli Respublikos tilto“ per Tigro upę Bagdade ir nuskrido sostinės „žaliosios zonos“ link, sakė vienas šaltinių.

Atsakomybės už sekmadienio ataką, per kurią buvo sužeisti du asmens sargybiniai, kol kas neprisiėmė jokia grupė.

Po išpuolio girdėjosi šūviai, virš „žaliosios zonos“ buvo matomi kylantys dūmai.

M. al Kadhemi biuro išplatintose nuotraukose matėsi ant žemės prie apgadintų lauko laiptų gulinčios nuolaužos ir išverstos durys.

Nuo 2020 metų gegužės premjeru dirbantis M. al Kadhemi socialiniame tinkle „Twitter“ paragino „visus Irako labui laikytis ramiai ir santūriai“.

„Mano rezidencija tapo bailaus užpuolimo taikiniu. Garbė Dievui, man ir tiems, kas su manimi dirba, viskas gerai“, – sakė jis vėliau socialiniuose tinkluose paskelbtame trumpame vaizdo įraše.

M. al Kadhemi biuras ataką pavadino „nesėkmingu bandymu nužudyti“.

„Valstybės širdis“

Jungtinės Valstijos, kurios šalyje yra dislokavusios maždaug 2,5 tūkst. savo karių, iškart pasmerkė ataką ir išreiškė palengvėjimą, „kad premjeras nenukentėjo“.

„Šis numanomas terorizmo aktas, kurį griežtai smerkiame, buvo nukreiptas į Irako valstybės širdį“, – sakoma Valstybės departamento atstovo Nedo Price'o pareiškime.

Irako prezidentas Barhamas Salihas, turintis daugiausia simbolinius įgaliojimus, pareiškė, kad po šios atakos „reikia užimti vieningą poziciją kovojant su piktavaliais veikėjais, bandančiais sujaukti šalies ir žmonių saugumą“.

„Mes negalime leisti, kad Irakas būtų įtrauktas į chaosą ir perversmą prieš konstitucinę sistemą“, – sakė jis.

„Žaliojoje zonoje“, kur taip pat yra dažnai raketų atakų taikiniu tampanti JAV ambasada, ir aplink šią zoną buvo dislokuotos didelės saugumo pajėgos.

Jungtinių Tautų pagalbos misija Irake (UNAMI) pareiškė, kad „primygtinai ragina visas šalis prisiimti atsakomybę už deeskalavimą ir užmegzti dialogą siekiant sumažinti politinę įtampą bei ginant nacionalinius Irako interesus“.

Įtakingas šiitų dvasininkas M. Sadras pareiškė, kad šis išpuolis buvo „prieš Iraką ir Irako žmones“.

Auganti įtampa

Išpuolis įvykdytas augant įtampai dėl spalio 10-osios rinkimų rezultatų. Tai buvo jau penkti rinkimai po to, kai 2003 metais per JAV vadovaujamą invaziją, žadant laisvę ir demokratiją šalyje, buvo nuverstas ilgametis Irako diktatorius Saddamas Husseinas.

Šimtai „Hashed al Shaabi“ šalininkų penktadienį susirėmė su policija per protestą šalia „žaliosios zonos“, surengtą dėl preliminarių rinkimų rezultatų.

Vienas protestuotojų nuo sužeidimų mirė ligoninėje, pranešė saugumo šaltinis. Kitas šaltinis tinkle „Hashed al Shaabi“ nurodė, kad žuvo du demonstracijos dalyviai.

Keli šimtai proiranietiškų grupuočių šalininkų šeštadienį grįžo protestuoti prie „žaliosios zonos“. Kai kurie protestuotojai sudegino premjero, kurį vadino „nusikaltėliu“, portretą.

Irako politikos apžvalgininko Ihsano al Shamari teigimu, „Hashed al Shaabi“ rėmėjų protestais siekiama sustiprinti tinklo poziciją derybose dėl koalicijos formavimo.

„Fatah“ aljansas, iki šiol turėjęs antrą pagal dydį frakciją parlamente, patyrė skaudų rinkėjų smūgį ir vietoje turėtų 48 vietų turės tik maždaug 15 vietų 329 vietų parlamente, rodo preliminarūs rezultatai.

Galutiniai rinkimų rezultatai turėtų pasirodyti artimiausiomis savaitėmis.

Irako premjeras M. al Kadhemi paankstino kitais metais turėjusius vykti rinkimus, siekdamas apmalšinti 2019-aisiais kilusį antivyriausybinių protestų judėjimą dėl korupcijos, didžiulio nedarbo ir prastų viešųjų paslaugų, o taip pat Irano įtakos šalies vidaus politikai.

Aktyvistai kaltina „Hashed al Shaabi“ ginkluotąsias pajėgas, kurių 160 tūkst. kovotojų buvo integruota į Irako valstybės saugumo aparatą, kad jos yra priklausomos nuo Irano ir naudojamos kaip įrankis susidorojimui su kritikais.

Per keletą pastarųjų mėnesių Irake buvo įvykdyta ir daugiau dronų atakų, ypač prieš amerikiečių objektus.

JAV pareigūnai teigia, kad Iranas parūpina dronų savo sąjungininkams, o šie juos naudoja išpuoliams Artimuosiuose Rytuose.

Spalio pabaigoje JAV iždo departamentas įvedė sankcijų brigados generolui Saeedui Aghajani, Irano revoliucinės gvardijos Bepiločių skraidančių aparatų štabo viršininkui.

Iranas sekmadienį paskelbė smerkiantis dronų ataką prieš M. al Kadhemi ir paragino neprarasti budrumo, kad būtų galima „sužlugdyti sąmokslus“ prieš jo šalies saugumą ir plėtrą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.