Įtampa Rytų Ukrainoje: JAV žvalgyba skelbia apie Maskvos įsakymus pradėti puolimą Ukrainos kariuomenė praneša apie separatistų išpuolį siekiant melagingai apkaltinti Ukrainą

Pasak dviejų JAV pareigūnų ir kito su šalies žvalgybos duomenimis susipažinusio šaltinio, Jungtinės Valstijos turi žvalgybinės informacijos, rodančios, kad Rusijos kariuomenės vadams buvo išsiųsti įsakymai pradėti puolimą Ukrainoje.

Įtampa Rytų Ukrainoje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Įtampa Rytų Ukrainoje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Rusijos tankai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos tankai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos karinės pajėgos šalia Ukrainos sienų. Nuotrauka iš palydovo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos karinės pajėgos šalia Ukrainos sienų. Nuotrauka iš palydovo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos karinės pajėgos šalia Ukrainos sienų. Nuotrauka iš palydovo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos karinės pajėgos šalia Ukrainos sienų. Nuotrauka iš palydovo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos kariuomenė: separatistai apšaudė savo valdomą teritoriją, siekdami apkaltinti Ukrainą.<br>„Twitter“ nuotr.
Ukrainos kariuomenė: separatistai apšaudė savo valdomą teritoriją, siekdami apkaltinti Ukrainą.<br>„Twitter“ nuotr.
Rusijos karinė technika.<br>SIPA/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusijos karinė technika.<br>SIPA/Scanpix asociatyvi nuotr.
J. Bidenas.<br>RS/MPI/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>RS/MPI/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-02-20 23:38, atnaujinta 2022-02-21 08:05

Žvalgybos duomenys apie įsakymą taktiniams vadams ir žvalgybos agentams yra vienas iš keleto rodiklių, kuriuos JAV stebi, siekdamos įvertinti, ar Rusijos pasirengimas galimai invazijai pasiekė galutinį etapą.

Įsakymą gavę vietos dalinių vadai rengia detalius planus, kaip manevruotų savo mūšio lauko sektoriuose, rašo „CBC News“.

Vis dėlto šaltiniai įspėjo, kad įsakymai visada gali būti atšaukti arba kad tai gali būti dezinformacija, kuria siekiama supainioti ir suklaidinti JAV ir jų sąjungininkus.

Tačiau žinia apie žvalgybinius duomenis pasirodė po to, kai penktadienį JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė manantis, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „priėmė sprendimą“ įsiveržti.

„Nuo šios akimirkos esu įsitikinęs, kad jis priėmė sprendimą. Turime pagrindo tuo tikėti“, – penktadienį Baltuosiuose rūmuose sakė J.Bidenas. Paklaustas, iš kur JAV tai žino, prezidentas atsakė tik tiek: „Turime reikšmingų žvalgybos pajėgumų“.

Pareiškimas pakeitė iki tol viešojoje erdvėje skambėjusią oficialią JAV retoriką – praėjusiomis savaitėmis buvo manoma, kad V. Putinas dar nėra priėmęs galutinio sprendimo.

J. Bideno komentarą sekmadienį pakartojo JAV viceprezidentė Kamala Harris ir valstybės sekretorius Antony Blinkenas. Pastarasis teigė, kad Rusijos planas „juda į priekį“.

„Manome, kad prezidentas V.Putinas priėmė sprendimą, – sekmadienį CNN laidoje „State of the Union“ sakė A.Blinkenas. – Tačiau kol tankai dar neįvažiavo ir lėktuvai neįskrido, mes išnaudosime visas galimybes ir kiekvieną minutę, kad įsitikintume, ar diplomatija vis dar gali sulaikyti prezidentą V.Putiną nuo tolesnių veiksmų“, – pridūrė jis.

Ukraina: separatistai surengė ataką savo valdomoje teritorijoje, siekdami apkaltinti Ukrainą

Ukrainos kariuomenė sekmadienio naktį pranešė, kad separatistai rytuose apšaudė savo teritoriją, kad „melagingai apkaltintų“ Ukrainą.

Ukrainos jungtinių pajėgų vadavietė teigia, kad Rusijos remiami separatistai atidarė „sunkiosios artilerijos ugnį savo pačių kontroliuojamoje teritorijoje, siekdami melagingai apkaltinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir dar labiau eskaluoti situaciją.“

Ji nurodė, kad apšaudymas prasidėjo sekmadienį 21.00 val. vietos (ir Lietuvos) laiku ir buvo vykdomas iš Lobačevskio miesto esančio netoli Luhansko. Abi vietovės yra separatistų paskelbtos, niekeno nepripažintos Luhansko liaudies respublikos (LLR) teritorijoje Rytų Ukrainoje.

„Ukrainos gynėjams susilaikant nuo bet kokių agresyvių veiksmų, galinčių sukelti smurtinį atsaką, okupacinės pajėgos toliau naikina civilinę infrastruktūrą laikinai okupuotose teritorijose ir sporadiškai apšaudo civilines gyvenvietes“, – teigė vadovybė.

„Taip elgdamosi okupacinės pajėgos dar kartą pademonstravo savo bailumą ir visišką vietinių civilių gyventojų gyvybės ir sveikatos nepaisymą.“

Savo ruožtu LLR tvirtino, kad Ukrainos pajėgos „paleido artilerijos ugnį LLR teritorijoje palei visą sąlyčio liniją ir teigė, kad Ukraina ruošiasi pulti“.

LLR pareigūnas Ivanas Filiponenka sakė: „Visoje kontakto linijoje priešas ėmėsi pasirengimo numatomam puolimui“.

Separatistai kaltino Ukrainą rengiantis puolimui prieš abi separatistines respublikas (Donecko liaudies respubliką ir Luhankso liaudies respubliką), tačiau Ukraina šį kaltinimą atmetė.

Šeštadienį Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) pareiškė apgailestaujanti dėl dezinformacijos skleidimo apie Ukrainos vyriausybės pajėgų karinius veiksmus.

Daugiau kaip 1,5 tūkst. paliaubų pažeidimų Rytų Ukrainoje

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai šeštadienį pranešė apie daugiau nei 1,5 tūkst. paliaubų pažeidimų Rytų Ukrainoje per vieną dieną – tai yra didžiausias skaičius šiais metais.

Ataskaitoje apie puolimus penktadienį stebėtojai užfiksavo 591 pažeidimą Donecke ir 975 pažeidimus kaimyniniame Luhanske – dviejuose regionuose, kuriuos iš dalies kontroliuoja Rusijos remiami separatistai.

Žemėlapyje, kuriame pažymėti pažeidimai, matyti, kad šiuo metu intensyviausios kovos vyksta Luhansko srities šiaurės vakarinėje dalyje, maždaug už 20 km į pietryčius nuo vyriausybės kontroliuojamo Severodonecko miesto.

Aštuonerius metus trunkančiame konflikte apšaudymų šią savaitę smarkiai padaugėjo, tvyrant būgštavimams, kad Rusija ruošiasi invazijai į Ukrainą, kuria siekiama pakeisti jos provakarietišką kursą.

Ukrainos vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis, grupė parlamentarų ir užsienio žurnalistai Donbase šeštadienį buvo priversti slėptis nuo minosvaidžių ugnies, kai atvyko prie fronto linijos.

Baltarusija pratęs karines pratybas su Rusijos pajėgomis

Baltarusija sekmadienį pareiškė, kad bendros pratybos su Rusijos pajėgomis, kurios turėjo baigtis šį savaitgalį, bus tęsiamos, motyvuodama didėjančia įtampa kaimyninėje Ukrainoje.

„Baltarusijos ir Rusijos prezidentai nusprendė tęsti Sąjunginės valstybės pajėgų parengties patikrinimus“, – sakoma Baltarusijos gynybos ministro Viktaro Chrenino pranešime.

Jame nurodoma, kad tokį sprendimą lėmė išaugęs karinis aktyvumas prie jų bendrų sienų ir „eskalacija“ Rytų Ukrainoje.

V.Chreninas pažymėjo, kad tolimesnio patikrinimo metu bus kruopščiai išdirbti Sąjunginės valstybės gynybos etapai, kurie nebuvo taip detaliai aprėpti per pratybas iki šiol.

„Apskritai jų kryptis išliks nepakitusi – jos skirtos užtikrinti adekvatų atsaką ir karinio pasirengimo deeskalavimą iš piktadarių šalia mūsų bendrų sienų“, – sakė ministras.

Kada planuojama baigti šias pratybas, nenurodoma.

Baltarusijos saugumo tarybos vadovas Aliaksandras Volfovičius išvakarėse pareiškė, kad nepaisant to, kad bendros baltarusių ir rusų pratybos „Sąjunginis ryžtas 2022“ baigiasi, pajėgų parengties patikrinimai gali būti pratęsti.

„Pratybos yra vienas iš patikrinimo baigiamosios stadijos etapų. Pačios pratybos buvo atliktos. Patikrinimas gali būti tęsiamas. Kada, iki kada, sprendimą priims patikrinimo vadovas“, – sakė A.Volfovičius, kurį cituoja valstybinė agentūra BelTA.

Pratybos Baltarusijoje, kurių aktyvioji dalis prasidėjo praėjusią savaitę, turėjo tęstis iki vasario 20-osios.

Mokymuose dalyvauja gausios oro pajėgos, taip pat dislokuota virtinė rusiškų raketų sistemų.

Manevrai vykdomi iškart keliuose Baltarusijos rajonuose: poligonuose netoli Baranovičių, Asipovičių, Bresto, Ašiužos ir Damanovos, taip pat Baranovičių, Lunineco, Lydos ir Mačuliščių aerodromuose bei keliose atvirose vietovėse.

Baltarusijoje vykstančios bendros pratybos didina susirūpinimą, kad Rusija planuoja eskaluoti konfliktą Ukrainoje. Rusija neigia turinti tokių planų, o Baltarusija teigia, kad pasibaigus pratyboms visi rusų kariai ir karinė technika išvyks iš šalies.

Vašingtonas anksčiau sakė, kad Kremlius į pratybas Baltarusijoje, taip pat ir prie šiaurinės Ukrainos sienos, nusiuntė maždaug 30 000 karių.

Baltarusija, įsiterpusi tarp Rusijos ir Europos Sąjungos valstybių narių, labiau suartėjo su Maskva po 2020 metais vykusių beprecedenčių protestų prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdymą.

Baltarusijos opozicija baiminosi, kad po pratybų Rusijos kariai gali nepalikti jų šalies, o tai dar labiau sutvirtintų Vladimiro Putino ir A.Lukašenkos ryšius.

Tačiau Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus netrukus po to, kai prasidėjo pratybos, pareiškė, kad pasibaigus bendriems manevrams šalyje neliks „ne vieno“ Rusijos kario.

Prancūzijos prezidentūra taip pat pranešė, kad Emmanuelis Macronas gavo V.Putino patikinimą, kad Rusijos kariai po pratybų išvyks iš Baltarusijos.

Parengta pagal CNN, MSNBC ir „CBS News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.