Vašingtonas: JAV perdavė Saudo Arabijai daugiau raketų sistemų

Pastarosiomis savaitėmis JAV perdavė Saudo Arabijai daug oro erdvės gynybos sistemų „Patriot“, amerikiečių prezidento Joe Bideno administracijai siekiant sumažinti įtampą tarp Vašingtono ir Rijado, vėlai sekmadienį pranešė vienas aukšto rango administracijos pareigūnas.

Raketų sistemos „Patriot“.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Raketų sistemos „Patriot“.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2022, 2:17 PM

Jis patvirtino, kad kompleksai buvo išsiųsti į karalystę. Pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, kad galėtų aptarti oficialiai nepaskelbtą sprendimą, nurodė, jog šis žingsnis atitinka J. Bideno pažadą „palaikyti mūsų draugus regione“.

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sekmadienį pasmerkė Jemeno husių pajėgų veiksmus, joms sudavus vieną intensyviausių bepiločių lėktuvų ir raketų smūgių gyvybiškai svarbiai Saudo Arabijos energetikos infrastruktūrai. Per tas atakas kilo gaisras viename objekte ir buvo laikinai nutraukta naftos gavyba kitame.

Rugsėjį naujienų agentūra AP pranešė, kad JAV perkėlė savo gynybos sistemą „Patriot“ iš Princo Sultano oro pajėgų bazės Rijado apylinkėse, nors Jemeno husių sukilėliai toliau iš oro atakuoja taikinius Saudo Arabijoje.

Karalystė tvirtina, kad sistemos „Patriot“ yra labai svarbios jos gynybai nuo husių atakų. Saudo Arabija nuo 2015 metų kovo yra įstrigusi aklavietėje tęsiantis karui su husių kovotojais.

Tuo metu, kai JAV „Patriot“ sistemos buvo perkeliamos iš karalystės, Vašingtonas teisinosi, kad toks žingsnis reikalingas ruošiantis gresiančiam „galybių konfliktui“ su Kinija ir Rusija.

Pentagonas tuomet pažymėjo, kad JAV Artimuosiuose Rytuose dislokavo dešimtis tūkstančių karių ir „vienus pažangiausių mūsų oro ir jūrų pajėgų pajėgumų“.

Apie sprendimą padidinti Saudo Arabijos oro erdvės gynybos sistemų atsargas pirmasis pranešė leidinys „The Wall Street Journal“.

JAV ir Saudo Arabijos santykiai yra įtempti nuo J. Bideno kadencijos pradžios. Prezidentas atsisako tiesiogiai bendradarbiauti su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu (Mohamedu Salmanu) ir išbraukė husius iš teroristinių grupuočių sąrašo.

Pernai J. Bideno administracija paskelbė išslaptintą žvalgybos ataskaitą, kurioje daroma išvada, kad princas – senstančio karaliaus Salmano sūnus, pagal savo inicialus dažnai vadinamas MBS – įgaliojo Saudo Arabijos saugumo ir žvalgybos pareigūnų komandą, kuri 2018 metų spalį nužudė žurnalistą Jamalą Khashoggi (Džamalą Chašogdžį) Rijado konsulate Stambule.

MBS kritiko J. Khashoggi nužudymas išprovokavo visuotinį pasmerkimą. Pats princas tvirtina niekaip neprisidėjęs prie Saudo Arabijos agentų įvykdytos operacijos.

Baltieji rūmai praėjusį mėnesį į Rijadą išsiuntė Nacionalinės saugumo tarybos koordinatorių Artimiesiems Rytams Brettą McGurką (Bretą Makgarką), taip pat Valstybės departamento pasiuntinį energetikos klausimais Amosą Hochsteiną (Eimosą Hoksteiną). Jie su Saudo Arabijos pareigūnais aptarė įvairius klausimus, tarp kurių svarbiausi – tebesitęsiantis karas Jemene ir pasaulinė energijos tiekimo grandinė.

Rijadas kol kas atsisako išgauti daugiau naftos, kad sušvelnėtų pasaulinis naftos kainų šuolis, sukeltas Rusijos invazijos į Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.