Atskleidė klastingą Maskvos planą prijungti Zaporožės atominę elektrinę prie Rusijos energijos tinklo: tai gali reikšti katastrofą

Rusija parengė išsamų planą, kaip atjungti didžiausią Europos atominę elektrinę nuo Ukrainos elektros energijos tinklo, prijungti ją prie Rusijos tinklo ir taip galimai sukelti katastrofišką aušinimo sistemų gedimą, atskleidė dienraštis „The Guardian“.

Zaporožės atominė elektrinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 25, 2022, 10:40 PM

Pasaulio lyderiai paragino demilitarizuoti Zaporožės atominę elektrinę po to, kai pasirodė filmuota medžiaga, kurioje matyti, kad elektrinės viduje yra Rusijos kariuomenės transporto priemonių, o anksčiau įspėjo Rusiją neatjungti jos nuo Ukrainos elektros tinklo prijungiant prie Rusijos elektros tinklo.

Tačiau Ukrainos atominės energetikos bendrovės „Energoatom“ vadovas Petro Kotinas interviu „The Guardian“ sakė, kad Rusijos inžinieriai jau parengė perjungimo projektą sukeliant avarinę situaciją: rusų kareiviai pagal šį scenarijų nutrauktų likusias Ukrainos elektros jungtis, tam, kad būtų galima pasitelkti „avarinio planavimo“ strategiją ir prijungti atominę elektrinę prie Rusijos elektros energijos tinklo.

„Jie pristatė planą elektrinės darbuotojams, o elektrinės darbuotojai pristatė jį mums. Šio plano išankstinė sąlyga buvo stipriai pažeistos visos linijos, jungiančios Zaporožės atominę elektrinę su Ukrainos sistema“, – trečiadienį, Ukrainos nepriklausomybės dieną, kai šalyje dėl Rusijos atakų grėsmės buvo uždrausti masiniai renginiai, interviu sakė P.Kotinas.

Jis baiminasi, kad Rusijos kariuomenė dabar taikosi į šias jungtis, kad avarinis scenarijus taptų realybe. Tiek Ukraina, tiek Rusija kaltina viena kitą apšaudant šią vietą.

„Jie tiesiog pradėjo tai daryti, jie pradėjo visus apšaudymus, kad tik išardytų šias linijas“, – sakė P.Kotinas.

Ukrainos branduolinės energetikos vadovas įspėja dėl Rusijos veiklos Zaporožės atominėje elektrinėje.

Kitos grėsmės branduolinės elektrinės saugumui – tai transporto priemonės, taip glaudžiai sustatytos turbinų salėse, kad kilus gaisrui ugniagesiams būtų sunku prie jų privažiuoti, ir teroro kampanija, nukreipta prieš darbuotojus, nusprendusius likti pasienio elektrinėje.

Vienas jų buvo mirtinai sumuštas, o kitas taip sunkiai sužeistas, kad jam prireikė trijų mėnesių atsigauti. Daugiau kaip 200 buvo sulaikyti, pažymėjo P.Kotinas.

Elektrinės elektros jungtys jau dabar yra kritinėje padėtyje: trys iš keturių pagrindinių linijų, jungiančių elektrinę su Ukrainos elektros tinklu, nutrauktos per karą, o dvi iš trijų atsarginių linijų, jungiančių ją su įprastine elektrine, taip pat neveikia, sakė jis.

Rusijos planas visiškai atjungti elektrinę padidintų katastrofiško gedimo riziką, nes ji liktų priklausoma nuo vienintelio elektros energijos šaltinio reaktoriams aušinti. „Negalima tiesiog iš karto pereiti nuo vienos sistemos prie kitos, reikia... išjungti viską vienoje pusėje, o tada pradėti perjunginėti kitoje pusėje“, – įspėjo P.Kotinas.

Pereinant nuo vienos tinklo sistemos prie kitos, elektrinė būtų priklausoma tik nuo atsarginio dyzelinu varomo generatoriaus, o jam sugedus, nebūtų jokių kitų alternatyvų. Jau po 90 minučių be elektros energijos reaktoriai pasiektų pavojingą temperatūrą.

„Šio atjungimo metu elektrinė nebus prijungta prie jokio elektros energijos tiekimo šaltinio ir tai yra pavojaus priežastis, – sakė „Energoatom“ vadovas. – Jei nepavyks užtikrinti aušinimo... pusantros valandos – ir viskas pradės lydytis“.

Kovo mėnesį Rusija perėmė Zaporožės elektrinės kontrolę, tačiau joje vis dar dirba Ukrainos darbuotojai. Pastarosiomis savaitėmis vis dažniau reiškiamas nerimas dėl to, kaip Rusija valdo atominę elektrinę, o Maskva raginama leisti apsilankyti JT inspektoriams.

P.Kotinas teigė, kad JT branduolinės priežiūros tarnybos inspektoriai galėtų atvykti į gamyklą per vieną ar dvi savaites ir patikrinti, kaip užtikrinamas saugumas, po pažangos derybose su Rusija dėl Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vizito.

Jis taip pat susirūpinęs dėl gaisro pavojaus, kylančio dėl transporto priemonių, suvarytų į turbinų sales, esančias šalia dviejų vis dar veikiančių reaktorių. Anot P.Kotino šaltinių, vienoje salėje yra 14 sunkvežimių, o kitoje – mažiausiai šeši.

„Jei turbinų salėje kiltų gaisras, nebūtų jokios galimybės jo užgesinti ar sušvelninti šio gaisro padarinių, nes ugniagesių komandos negalėtų patekti į vidų, turint omenyje, kad bet kokį įvažiavimą užstoja sunkvežimiai, kurie ten tiesiog sugrūsti“, – baiminosi jis.

Bet koks gaisras gali išplisti į reaktoriaus pastatus, o jo padariniai būtų pražūtingi ne tik artimiausiame regione.

„Ši situacija labai pavojinga ne tik elektrinei, Ukrainai, bet ir visam pasauliui, nes niekada negali pasakyti, koks bus oras ir kokia bus vėjo kryptis“, – pridūrė Ukrainos atominės energetikos bendrovės vadovas.

Daug kitų karinių transporto priemonių išsirikiavę po estakadomis, pastatytomis vamzdžiams ir pėsčiųjų takams tarp reaktoriaus ir turbinų kompleksų įrengti, sakė P.Kotinas, galbūt tam, kad būtų užtikrinta apsauga nuo dronų.

Nepaisant visko, jis gyrė apie 9 tūkst. darbuotojų, kurie vis dar dirba elektrinėje. Prieš karą jų buvo apie 11 tūkst. Daugelis jų evakavo savo šeimas, bet patys liko savo darbo vietose, nes elektrinei eksploatuoti reikalinga kvalifikuota komanda.

Po Černobylio katastrofos modernizavus Ukrainos branduolines elektrines, rusų inžinieriai neturi įgūdžių eksploatuoti Zaporožės AE, nepaisant to, kad ji buvo pastatyta pagal sovietines specifikacijas.

„Tiesą sakant, mums jie yra didvyriai, nes dirba savo darbą tokiomis neįtikėtinomis sąlygomis“, – sakė P.Kotinas, kuris gerai pažįsta elektrinę ir jos darbuotojus, nes praleido joje didžiąją savo karjeros dalį. Jis atvyko į įmonę kaip jaunas absolventas ir ilgainiui tapo generaliniu direktoriumi.

Karo eigoje rusų raketos krito per dvi dešimtis metrų nuo elektrinėje esančių 174 panaudoto kuro konteinerių, kurie yra labiau pažeidžiami ginklais nei reaktoriai.

„Vienas konteineris tikriausiai atlaikytų sprogimus, sukeltus dviejų raketų smūgių, tačiau po to jis bus sugadintas, – teigė jis. – Tiesą sakant, raketa buvo atskridusi vos už 10, 20 metrų nuo aikštelės [kurioje laikomi konteineriai].“

Tačiau P.Kotinas sakė besitikintis, jog JT branduoliniai inspektoriai galės apsilankyti Zaporožės gamykloje per „vieną, gal dvi savaites“.

„Derybose padaryta pažanga... liko tik galutinai susitarti tarp šalių dėl misijos sąlygų, o po to jie galės atvykti. Ir iš tikrųjų aš mačiau tam tikrus planus, kad jie turėtų vykti mėnesio pabaigoje“, – pridūrė jis.

Jis taip pat sakė tikįs, kad ukrainiečių darbuotojai, kurie tiek daug paaukojo dėl elektrinės, sugebės užtikrinti jos saugumą:

„Bet kuriuo atveju mes neleisime rusams privesti pasaulį prie branduolinės katastrofos ir padarysime viską, kad tik grąžintume elektrinę į mūsų visišką kontrolę ir eksploatuotume ją saugiai ir patikimai, kaip tą darėme visada.“

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.