Po didžiulių nuostolių mūšio lauke – senkančios rusų kovos mašinų atsargos: atsakė, kiek okupantams liko tankų

Rusijos įsiveržimas į Ukrainą jau įėjo į istoriją kaip didžiausios tankų skerdynes Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Sunaikintas rusų tankas.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Sunaikintas rusų tankas.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Donecko sritis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Donecko sritis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-09-11 14:40, atnaujinta 2022-09-11 20:08

Dėl neapgalvoto ir nesėkmingo Kremliaus „blitzkrigo“ karo pradžioje, vos per kelias savaites po vasario 24 d. buvo prarasta daugiau kaip 2000 tankų.

Iki balandžio mėn. daugelis mūšio laukų šiaurės Ukrainoje virto tankų kapinėmis, kai rusų kovos mašinos buvo sudegintos ukrainiečių prieštankinių būrių.

Tai sunkus smūgis Rusijos puolamajam komponentui, net atsižvelgiant į didelę jos kariuomenę.

Priešingai nei skelbia Kremliaus propaganda, liūdnai pagarsėjusios didelės Rusijos sovietinių tankų atsargos tėra tik metalo laužo krūva, netinkama naudoti mūšyje, nurodo dienraščio „Kyiv Independent“ gynybos ir saugumo žurnalistas Illja Ponomarenko.

Vis dėlto negalima tikėtis, kad Rusijai artimiausiu metu kritiškai pritrūks tankų. Nepaisant didelių nuostolių, Rusija vis dar turi pakankamai karinės technikos, kad galėtų tęsti karą daugelį metų.

Ukrainai tai dar viena priežastis daryti viską, kas įmanoma, kad būtų išvengta užsitęsusio, daugelį metų trunkančio karo, kuriam Kremlius turi daug išteklių.

Nesėkmė

Rusijos karas prieš Ukrainą parodė, kad visi spėliojimai apie tankų eros pabaigą buvo kiek per ankstyvi.

Pagrindiniai koviniai tankai ir toliau atlieka jiems būdingą vaidmenį: remia pėstininkus, vadovauja puolimams ir proveržiams fronte, kai prisidengdama karo mašinų apsauga juda mechanizuotoji pėstininkų būriai.

Dėl šios priežasties Ukrainos kariuomenė išplėtė tankų vaidmenį kovose. Kadangi trūksta lauko artilerijos, daugelis ukrainiečių įgulų praktikuoja netiesioginę ugnį į taikinius, esančius už tanko matomumo zonos, haubicų veikimo principu.

Tuo tarpu Rusijos pajėgos vis dar pasikliauja tankais kaip pagrindine sutelktosios ugnies paramos priemone, net ir vykstant karui mieste.

Vis dėlto, palyginti nebrangūs ir patogūs prieštankiniai ginklai, pavyzdžiui, dabar jau legendiniai prieštankiniai ginklai NLAW, kuriuos Ukrainai tiekia britai ir kuriuos naudoja itin mobilūs ukrainiečių daliniai, rengdami pasalas rusų konvojams, smarkiai pakeitė įprastą tanko vaidmenį.

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas A. Milis birželio viduryje sakė, kad tarptautinė bendruomenė suteikė Ukrainai 97 000 įvairių prieštankinių ginklų.

Pasak M.Millio, tai yra „daugiau prieštankinių sistemų nei pasaulyje yra tankų“.

Didelės Vakarų investicijos į Ukrainos prieštankinius pajėgumus lėmė įspūdingą Rusijos planų greitai nuversti Ukrainą žlugimą.

Vasario mėn. prasidėjus plataus masto invazijai, Rusija turėjo apie 3330 veikiančių tankų, remiantis duomenų baze „Military Balance 2021“.

Į duomenų bazę įtraukti visi šiuo metu Rusijos kariuomenėje naudojami tankų modeliai, visų pirma T-72, T-80 ir T-90 bei jų modifikacijos.

Internetinio tiriamojo projekto „Oryx“, dokumentuojančio įrangos nuostolius Rusijos kare, duomenimis, iki rugsėjo 1 d. Rusija neteko mažiausiai 994 tankų.

Tačiau, nepriklausomo Rusijos ginkluotų konfliktų internete stebėtojo „Conflict Intelligence Team“ skaičiavimais, „Oryx“ duomenų bazė apima beveik 70 proc. visos abiejų pusių per mūšius prarastos įrangos, nes į ją įtraukiami tik visiškai patikrinti nuostoliai – ne kiekviena perimta ar sunaikinta transporto priemonė yra nufotografuota ir užfiksuota.

Remiantis šiais skaičiavimais, Rusija neteko beveik 1 300 tankų – įspūdingų 40 proc. viso savo operatyvinio tankų parko.

Šis skaičius sutampa su CNN gegužės mėn. pateiktu skaičiumi, kuriame, cituojant neįvardytą aukšto rango JAV gynybos pareigūną, buvo pranešta, kad Rusija Ukrainoje prarado „beveik 1 000 tankų“.

Ukrainos kariuomenės pateikti oficialūs skaičiai yra didesni. Rugsėjo 1 d., t. y. praėjus šešiems mėnesiams nuo Rusijos karo pradžios, Ukraina, kaip praneša Kijevas, nukovė 1 997 rusų tankus, o tai sudaro beveik 60 proc. Rusijos veikiančio tankų parko. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo naujausiais rugsėjo 11 d. duomenimis, Rusijos pajėgos neteko 2154 tankų. 

Kita vertus, „Oryx“ duomenimis, Ukrainos kariuomenė neteko 244 tankų, iš kurių 125 buvo sunaikinti mūšio metu, o likusieji buvo palikti arba užgrobti Rusijos pajėgų.

Jei būtų taikoma Conflict Intelligence Team 70 proc. taisyklė, Ukraina greičiausiai neteko daugiau kaip 300 iš beveik 800 tankų, kuriuos turėjo iki vasario 24 d. Tačiau Ukraina taip pat turi tankų, neseniai įsigytų iš užsienio, ypač iš Lenkijos, arba užgrobtų iš Rusijos.

Įspūdingi skaičiai

Net ir apytikslis „Oryx“ duomenų įvertinimas rodo, kad Rusija patyrė stiprų smūgį savo tankų Ukrainoje technologinei kokybei.

Rusija neteko mažiausiai 220 senesnių tankų T-72B ir apie 270 2010-aisiais modifikuotų T-72B3/M versijų. Tarp sunaikintų tankų yra mažiausiai 35 tankai T-80BVM ir daugiau kaip 20 tankų T-90A/M, kuriuos ekspertai laiko pažangiausiais ir atspariausiais Rusijos tankų tipais.

Apytikriai apskaičiuota, kad iš viso Rusija Ukrainoje prarado 1 300 tankų, o tai maždaug atitinka 14 visaverčių šarvuočių brigadų arba 42 batalionų taktines grupes. Tai sudaro daugiau tankų nei iš viso turi Jungtinė Karalystė, Prancūzijos, Vokietija ir Italija kartu sudėjus.

Tačiau Rusija vis dar turi apie 2 000 kovai parengtų tankų, taip pat didžiulį jų kiekį saugyklose.

„Military Balance 2021“ duomenų bazėje teigiama, kad Rusijos sandėliuose yra apie 10 200 tankų.

2016 m. paskelbtoje duomenų bazėje taip pat nurodoma, kad Rusija saugyklose turi apie 2 800 šaltojo karo laikus menančių tankų T-55 (pirmasis tankų tipas, kuriame XX a. šeštajame dešimtmetyje buvo įdiegta apsaugos nuo branduolinio ginklo sistema), taip pat 2 500 T-62 ir 2 000 T-64.

Tai reiškia, kad Rusija gali turėti apie 17 300 tankų, pagamintų nuo šeštojo dešimtmečio pabaigos iki dabar.

Tikėtina, kad turi – ant popieriaus.

Iš tikrųjų niekas – greičiausiai net Rusija – tiksliai nežino, kiek iš tų apytikrių tūkstančių gali atvykti į frontą ir vėl tapti tinkamais naudoti.

Vienintelis būdas tai patvirtinti – suskaičiuoti Rusijos bazėse stovinčius tankus.

Ukrainos karinio gynybos naujienų tinklalapio „Ukrainian Military Center“ atlikta 19 Rusijos karinių sandėlių, daugiausia esančių į rytus nuo Rusijos Uralo kalnų, palydovinių „Google Maps“ nuotraukų analizė rodo, kad 2299 tankai atrodo netinkami eksploatuoti.

Dešimtmečius laikyti atviroje vietoje jie iš esmės yra surūdijusio metalo laužo krūvos, kurias galima tik utilizuoti.

Manoma, kad dar 1 304 mašinos yra abejotinos būklės.

„Tai tankai, kuriuos potencialiai galima restauruoti tankų priežiūros įmonėse“, – rašoma rugpjūčio 22 d. svetainėje.

„Tačiau juos reikėtų pakrauti į traukinį, nuvežti į tam tikrą tankų gamyklą, iškrauti, nuvežti į tam tikrą dirbtuvę, tada patikrinti, ar nėra defektų. Toliau reikia ieškoti tinkamų dalių, kai kurios iš jų yra nebegaminamos arba reikalauja naujų gamybos procesų. Tai užimtų daug laiko“, – sakoma ataskaitos išvadose.

Atrodo, kad dar 2 075 tankus galima atkurti, nors kai kurias iš jų greičiausiai reikėtų nugabenti į tankų gamyklas.

Apskaičiuota, kad 886 tankų yra efektyviai saugojami ir jas greičiausiai bus galima padaryti visiškai tinkančiais naudoti karo lauke.

Daugelyje Rusijos bazių taip pat yra angarai, kuriuose gali būti laikoma iki maždaug 1 330 tankų, tačiau jų būklė ir kiekis nežinomi.

Ukrainoje jau buvo pastebėta nemažai senų restauruotų T-62 ir T-62M modelio tankų.

Kaip teigia Ukrainos karinis centras, šie T-62 gali būti geresnės būklės nei daugelis saugomų T-72 ar T-80. Tai tikriausiai ir yra priežastis, kodėl Rusija nusprendė greitai juos išsiųsti į Ukrainą.

Rusijoje (taip pat ir Ukrainoje) saugomi tankai buvo laikomi prastomis sąlygomis, grobstomi ir „kanibalizuojami“, kai tankas remontuojamas kitų tankų sąskaita, iš kurių išmontuojamos dalys.

Tai ypač aktualu kalbant apie T-72, todėl daugelis jų greičiausiai nėra labai geros būklės.

Atsižvelgiant į tebesitęsiančias Vakarų sankcijas, nukreiptas prieš aukštųjų technologijų komponentus, Rusijai tikriausiai bus sunku remontuoti ir modernizuoti savo mašinas. Taigi gali būti, kad jei Rusija ir toliau tęs plataus masto karą Ukrainoje, pamatysime daug senesnių mašinų, pavyzdžiui, ankstyvųjų T-72 ar T-80 versijų.

Iš viso Rusija turi bent 2 000 potencialiai atkuriamų tankų, o tai reiškia, kad per karą Ukrainoje jų nepritrūks – net jei teks traukti atgal savo 1960-ųjų pradžios reliktus.

Tačiau Rusija turi ir alternatyvių šaltinių: Baltarusijos diktatoriaus Aleksandro Lukašenkos režimas turi daugiau kaip 500 modernizuotų tankų T-72.

Parengta pagal „Kyiv Independent“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo