Ministras: karas Ukrainoje verčia Airiją permąstyti savo neutralumą

Rusijos invazija į Ukrainą verčia Airiją permąstyti savo ilgametę karinio neutralumo tradiciją, naujienų agentūrai AFP sakė šalies Europos reikalų ministras Thomas Byrne'as.

Airijos vėliava.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Airijos vėliava.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 1:53 PM

Gali būti, kad viešoji nuomonė dar nerodo pasirengimo narystei JAV vadovaujamame NATO aljanse, sakė T. Byrne'as interviu, viešėdamas Prancūzijoje, bet, jo žodžiais, nėra abejonių, kieno pusėje airių simpatijos.

Rusija įsiveržė į Ukrainą, visiškai pažeidusi Jungtinių Tautų chartiją, pamatinius teritorinio vientisumo principus, ir Airijos žmonės labai tvirtai, instinktyviai užėmė teisingą poziciją, – sakė jis. – Nesame neutralūs, kai kalbama apie tokią invaziją, bet esame neutralūs prisijungimo prie karinio aljanso atžvilgiu“.

Airijos neutralumas kartais kelia nerimą jos sąjungininkėms Europos Sąjungoje ir kitur, tačiau T. Byrne'as teigė, jog tam yra rimtos istorinės priežastys.

„Didžiąją mūsų, kaip nepriklausomos šalies, istorijos dalį mūsų protus gožia prisiminimas apie britų pastangas primesti karo prievolę 1918 m.“, tai iššaukė piktus airių nacionalistų protestus ir tapo vienu iš šalies nepriklausomybės veiksnių 1922 metais. „Manau, tai iš dalies lemia Airijos neutralumą. Mūsų neutralumui būdingas neprisijungimas prie karinių aljansų“, – sakė jis.

„Turime gintis“

Pasak T. Byrne‘o, JAV vadovaujama 2003 m. invazija į Iraką, pagrįsta nepasiteisinusiais įtarimais, kad šalyje yra masinio naikinimo ginklų, padidino airių skepticizmą dėl narystės NATO. „Visuomenė nepritaria tam, kad Airija įstotų į karinį aljansą. Bet taip pat, manau, visuomenė dabar mato, kad gynyba skiriasi nuo puolimo“, – sakė T. Byrne'as.

Šiuo metu Airija nerimauja, kad gali būti surengtos atakos prieš povandeninius transatlantinius interneto perdavimo kabelius, tai sutrikdytų tinklus Europoje. Šį nerimą dar labiau sustiprino neseni sprogimai, sunaikinę dalį „Nord Stream“ dujotiekių. Vakarų vyriausybių teigimu, tai buvo sabotažas.

„Matėme, kas atsitiko „Nord Stream“. Povandeniniai kabeliai iš dalies yra Airijos vandenyse“, – kalbėjo T. Byrne'as. „Turime apginti savo kabelius, turime gintis“, – sakė jis.

„Tikriausiai mums Airijoje reikia naujos gynybos koncepcijos, naujo sprendimo“, – sakė T. Byrne‘as.

Vienas iš būdų to siekti galėtų būti neutralumo klausimo pateikimas Piliečių asamblėjai – iš visuomenės narių sudarytai Airijos institucijai, kartu su ekspertais nagrinėjančiai svarbius klausimus ir rengiančiai teisės aktų pakeitimus. Pasak T. Byrne'o, šalies ministras pirmininkas Michealas Martinas yra sakęs, jog gali nuspręsti pateikti šį klausimą Piliečių asamblėjai, kad visuomenė galėtų viską gerai apsvarstyti.

Reaguodamos į Rusijos puolimą Ukrainoje, anksčiau prie karinių aljansų neprisijungusios Švedija ir Suomija gegužę pateikė paraiškas įstoti į NATO, jų narystės protokolai buvo pasirašyti liepą. Paraiškas įstoti į Aljansą taip pat pateikė Bosnija ir Hercegovina, Sakartvelas ir pati Ukraina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.