Įtampa auga: JAV ankstina planus Europoje dislokuoti modernizuotas branduolines bombas Rusija surengė pratybas

Jungtinės Valstijos paspartino tikslesnės savo pagrindinės branduolinės bombos versijos dislokavimą NATO bazėse Europoje, teigiama JAV diplomatiniame laiške ir dviejų su šiuo klausimu susipažinusių asmenų pranešime.

JAV gynybos sekretorius L. Austinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV gynybos sekretorius L. Austinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-27 11:40, atnaujinta 2022-10-27 13:19

Modernizuota B61–12 iš oro numetama gravitacinė bomba, kuri iš pradžių turėjo būti pristatyta kitų metų pavasarį, dabar planuojama pristatyti šių metų gruodį, šį mėnesį per uždarą susitikimą Briuselyje NATO sąjungininkams pranešė JAV pareigūnai, kaip atskleidė laiškas.

Šis žingsnis, kuris apima senesnių ginklų pakeitimą naujesne versija įvairiose saugyklose Europoje, skirtas tam, kad juos galėtų naudoti JAV ir sąjungininkų bombonešiai ir naikintuvai. Jis taip pat atliekamas dėl padidėjusios įtampai dėl Rusijos grasinimų panaudoti branduolinį ginklą Ukrainoje ir didėjant susirūpinimui, kad Vakarai turi padaryti daugiau, kad atgrasytų Maskvą nuo šios ribos peržengimo.

Apie B61 programos atnaujinimą jau ne vienerius metus atvirai kalbama biudžeto dokumentuose ir viešuose pareiškimuose, o Pentagono pareigūnai teigia, kad atnaujinimas būtinas siekiant užtikrinti, kad atsargos būtų modernizuotos ir saugios.

Paprašytas pakomentuoti, Pentagono atstovas spaudai, brigados generolas Patrickas Ryderis elektroniniu paštu atsakė, kad „nors nesiruošiame aptarinėti mūsų branduolinio arsenalo detalių, JAV B61 branduolinių ginklų modernizavimas vyksta jau daugelį metų, o planai saugiai ir atsakingai pakeisti senesnius ginklus atnaujintomis B61–12 versijomis yra seniai suplanuotų ir numatytų modernizavimo pastangų dalis. Tai niekaip nesusiję su dabartiniais įvykiais Ukrainoje ir niekaip nebuvo pagreitinta.“

Atvykimo data nustebino kai kuriuos ilgamečius stebėtojus, kurie baiminasi, kad ji gali dar labiau pakurstyti ir taip pavojingą situaciją Europoje. Pranešimas per susitikimą Briuselyje buvo paskelbtas likus kelioms dienoms iki NATO kasmetinių branduolinių pratybų, vadinamų „Steadfast Noon“, pradžios.

Dvi savaites truksiančios pratybos baigiasi sekmadienį, jose dalyvauja apie 70 orlaivių. O trečiadienį Rusija surengė branduolines pratybas, kurias jos gynybos vadas apibūdino kaip imituojančias „masyvų branduolinį smūgį“, kuris, pasak Kremliaus, būtų atsakas į branduolinę ataką prieš Rusiją.

„Būtų keista skubėti“, – sakė Amerikos mokslininkų federacijos Branduolinės informacijos projekto direktorius Hansas Kristensenas, atidžiai stebintis šią programą. „Jie sakė, kad į šią situaciją nereaguojame branduoliniais ginklais. Nemanau, kad jie nori eiti šiuo keliu“.

Gruodžio mėnesį pasiųstų pirmųjų bombų žinia gali būti labiau nukreipta į Europos sąjungininkus, kurie jaučiasi ypač pažeidžiami Maskvos.

„Spėju, kad tai labiau skirta NATO nei Rusijai“, – sakė nusiginklavimo grupės „Ploughshares Fund“ politikos direktorius Tomas Collina. „Ten jau yra [senesnių] B61 naikintuvų. Rusai tai žino. Jie puikiai veikia. Naujieji bus naujesni, bet iš tikrųjų tai nėra toks didelis skirtumas. Tačiau tai gali būti būdas užtikrinti sąjungininkus, kai jie jaučia ypatingą Rusijos keliamą grėsmę“.

Du žmonės, susipažinę su būsimos siuntos į Europą klausimu, patvirtino diplomatiniame laiške nurodytą pagreitintą terminą. Jie prašė neminėti jų pavardžių dėl šio klausimo jautrumo.

Kabele, kuris anksčiau nebuvo skelbtas viešai ir buvo parašytas tam, kad būtų išplatintas Pentagone ir Valstybės departamente, siekiant suteikti politikams bendrą informaciją apie tai, kas buvo aptarta tarp gynybos ministrų NATO susitikime, aiškiai nurodoma, kad sąjungininkai yra sunerimę.

Dokumente rašoma, kad per susitikimus 15 NATO sąjungininkių išreiškė susirūpinimą, kad Aljansas „neturi pasiduoti Putino branduoliniam šantažui“.

„Atsižvelgiant į didėjantį Rusijos branduolinės retorikos garsumą ir mastą, dalis sąjungininkių paprašė tęsti konsultacijas NATO, kad būtų užtikrintas nuolatinis pasirengimas ir nuoseklus pranešimas“, – priduriama laiške.

Tačiau T.Collina taip pat įspėjo, kad bet kokie su branduoline sritimi susiję veiksmai, kad ir kokie kuklūs jie būtų, gali turėti nenumatytų pasekmių.

„Tai gali sukelti eskalaciją. Pamatysime“, – sakė jis.

B61 yra branduolinių bombų šeima, pirmą kartą sukurta XX a. septintojo dešimtmečio pradžioje ir iš pradžių pademonstruota per požeminius branduolinius bandymus Nevadoje. Per dešimtmečius buvo sukurta keliolika versijų, dauguma jų jau nebenaudojamos.

Energetikos departamentas valdo 10 mlrd. dolerių vertės B61–12 gyvavimo trukmės pratęsimo programą, kuria siekiama pakeisti kelias ankstesnes versijas, įskaitant apie 100 bombų, saugomų Vokietijos, Italijos, Belgijos, Nyderlandų ir Turkijos oro bazėse.

Visi atnaujinimai susiję su nebranduoliniais nevaldomos bombos konstrukcijos aspektais ir apima parašiuto pašalinimą, naujo uodegos komplekto įrengimą ir kitus patobulinimus, kad būtų užtikrintas „žymiai didesnis tikslumas“, sakė Kristensenas.

Naujoji versija taip pat sukurta taip, kad JAV ir sąjungininkų bombonešiai ir naikintuvai, įskaitant bombonešius B-2 ir B-21 bei naikintuvus F-15, F-16, F-35 ir „Tornado“, galėtų nešti šį ginklą, o ne keletą senesnių B61 versijų, kurios daugelį metų buvo saugomos.

Pati kovinė galvutė yra viena universaliausių JAV arsenale, nes jos sprogstamoji galia gali būti didinama arba mažinama priklausomai nuo taikinio, todėl ji gali būti mažo arba vidutinio galingumo ginklas.

Naujas pristatymo terminas rodo, kad Pentagonas nusprendė, jog ginklas bus paruoštas anksčiau nei planuota, sakė H.Kristensenas.

Jis pažymėjo, kad tikimasi, jog gynybos departamento generalinis inspektorius baigs ginklo veikimo apžvalgą prieš pradedant mokymus orlaivių įguloms, t. y. šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje.

Karinės oro pajėgos 2021 m. spalio mėn. atliko naujos konstrukcijos bombos skrydžio bandymus su F-35A, o 2020 m. ją sertifikavo su F-15E. Tačiau vasario mėnesį Pentagonas pranešė, kad planuoja „iki 2023 m. sausio mėn. užbaigti B61–12 branduolinio projekto sertifikavimą su F-35A, po kurio [JAV oro pajėgos Europoje] galės pradėti sertifikavimo mokymus“.

„Maniau, kad šie du dalykai įvyks anksčiau, nei pamatysite fizinį atvykimą, – sakė H.Kristensenas.

Šį mėnesį gynybos sekretorius Lloydas Austinas Briuselyje NATO sąjungininkams taip pat sakė, kad ilgai lauktoje administracijos Branduolinės politikos apžvalgoje, kuri gali būti paskelbta artimiausiomis dienomis, bus išlaikyta dešimtmečius Vašingtono vykdoma „apskaičiuoto dviprasmiškumo“ branduolinių deklaracijų politika.

L.Austinas patikino Europos sąjungininkus, kad JAV branduolinė politika nesikeis, nes žemyno sostinės ieško tvirtos Vašingtono rankos, kuri padėtų pasipriešinti branduolinius ginklus turinčioms Rusijai ir Kinijai.

Per susitikimus Briuselyje L.Austinas taip pat informavo sąjungininkus, kad peržiūroje bus remiamas visiškas JAV branduolinės triados modernizavimas, kartu atsisakant gravitacinės bombos B83 ir nutraukiant D. Trumpo administracijos pradėtą branduolinių iš jūros paleidžiamų sparnuotųjų raketų programą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: narystės ES 20-mečio proga sveikinimai iš U. von der Leyen