O. Scholzas įspėja Kiniją dėl Taivano užkariavimo

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas įspėjo Kiniją dėl karinio įsikišimo Taivane. Po pokalbių su prezidentu Xi Jinpingu ir premjeru Li Keqiangu jis penktadienį Pekine patvirtino, kad Vokietija laikosi „vienos Kinijos politikos“. Tačiau tai taip pat reiškia, kad bet kokie „status quo“ pakyčiai galimi „tik taikiai ir abipusiu sutarimu“.

O. Scholzas.<br>dpa/Scanpix nuotr.
O. Scholzas.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2022, 12:28 PM

Taip O. Scholzas reagavo į pakartotinius Pekino grasinimus karine jėga užimti demokratinę salą, jei taivaniečiai priešinsis taikiam „susivienijimui“. Komunistinė vadovybė laiko salą Kinijos dalimi. Tuo tarpu Taivanas jau seniai laiko save nepriklausomu.

Kancleris, be to, pabrėžė, kad žmogaus teisės yra „universalios“ – tą pripažįsta ir visos JT narės. Jis teigė per pokalbius priminęs pareigą gerbti ir įgyvendinti žmogaus teises ir ypač paminėjo Šiaurės Vakarų Kinijos Sindziango regioną, kur, JT žmogaus teisių komisariato duomenimis, persekiojama musulmonų mažuma.

Tai nėra „kišimasis į vidaus reikalus“, pažymėjo O. Scholzas, turėdamas omenyje įprastą Kinijos atsakymą šia tema. Sindziange, žmogaus teisių aktyvistų duomenimis, šimtai tūkstančių uigūrų yra uždaryti vadinamosiose perauklėjimo stovyklose. Kinijos vyriausybės vadovas prieš tai bendrai kalbėjo apie kultūrinius skirtumus ir skirtingus požiūrius tarp Vokietijos ir Kinijos, kurių neįmanoma išvengti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.