Dėl pralaimėjimų Kremliui – dar daugiau kritikos pačioje Rusijoje: įsiutino V. Zelenskio apsilankymas Chersone

Jungtinėse Amerikos Valstijose įsikūrusio Karo studijų instituto (ISW) lapkričio 15 d. karo Ukrainoje apžvalgoje teigiama, kad Rusijos karo tinklaraštininkai pasinaudojo Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio lapkričio 14 d. vizitu į Chersono miestą, siekdami labiau nei ankstesnėmis dienomis kritikuoti Rusijos karinius pajėgumus Rusijos pasitraukimo iš dešiniojo Chersono srities kranto metu.

 V.Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Chersonas.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Chersonas.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį atvyko į Chersoną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį atvyko į Chersoną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 15, 2022, 4:22 PM, atnaujinta Jan 3, 2023, 4:35 PM

JAV karo instituto teigimu, Rusijos kariniai tinklaraštininkai daugiausia skundėsi, kad V. Zelenskio vizito Chersono mieste metu, jis galėjo judėti palyginti nesibaimindamas Rusijos smūgių jo apylinkėse. Jie taip pat išreiškė pasipiktinimą klausdami, kodėl Rusijos pajėgos nesudavė smūgių Ukrainos prezidentui.

Vienas žymus karinis tinklaraštininkas pažymėjo, kad tai rodo, jog Rusija nenori laimėti karo, ir kritikavo Rusijos pajėgas už tai, kad jos leido V. Zelenskiui įžengti į „Rusijos teritoriją“. Rusijos kariniai tinklaraštininkai pastarosiomis dienomis, kaip ISW jau anksčiau rašė, pastebimai išlaikė palyginti santūrią reakciją į Rusijos dešiniojo kranto praradimą.

Pasak ISW, akivaizdus retorikos pasikeitimas nuo gana pateisinamų kalbų, kuriomis iš esmės buvo palaikomas pasitraukimas kaip kariniu požiūriu tinkamas sprendimas, iki pykčio, nukreipto į Rusijos karines nesėkmes, rodo, kad Rusijos karinė vadovybė tikriausiai bus spaudžiama užtikrinti daugiau tiesioginių laimėjimų Donecko srityje ir kitose teritorijose.

Suintensyvėjusios operacijos Donecko srityje

ISW taip pat nurodė, kad lapkričio 13–14 d. Rusijos gynybos ministerija sustiprino teiginius apie Rusijos teritorinius laimėjimus Donecko srityje, norėdama pabrėžti, kad Rusijos pajėgos šioje srityje intensyvina operacijas po pasitraukimo iš dešiniojo Chersono srities kranto.

Rusijos gynybos ministerija teigė, kad Rusijos pajėgos lapkričio 13 d. užbaigė Mayorsko (20 km į pietus nuo Bachmuto), o lapkričio 14 d. – Pavlivkos (45 km į pietvakarius nuo Donecko miesto) užėmimą po to, kai kelias savaites nebuvo reiškiamos pretenzijos dėl Rusijos teritorinių laimėjimų.

Kaip lapkričio 13 d. įvertino ISW, Rusijos pajėgos, palikusios dešinįjį Chersono srities krantą, greičiausiai vėl sutelks pajėgas Donecko srityje, todėl tikriausiai suintensyvės operacijos aplink Bachmutą, Donecko miestą ir teritorijose vakarinėje Donecko srities dalyje.

„Galimai artimiausiomis dienomis ir savaitėmis Rusijos pajėgos šiose teritorijose pasieks laimėjimų, tačiau mažiau tikėtina, kad šie laimėjimai bus operatyviai reikšmingi. Tikėtina, kad Rusijos gynybos ministerija reiškia konkretesnes teritorines pretenzijas, siekdama sudaryti informacines sąlygas, kad būtų galima pagrįsti Rusijos sėkmę Donecko srityje ir sumažinti nepasitenkinimą dėl nuostolių Chersono srityje“, – teigiama ISW apžvalgoje.

Rusijos šaltiniai teigė, kad Rusijos pajėgos taip pat vykdė antžeminius puolimus į šiaurės rytus nuo Bachmuto ties Verchnokamianske, Spirne ir Bilohorivka.

Pasak ISW, Rusijos šaltiniai taip pat teigė, kad „Wagner“ grupuotės pajėgos pasistūmėjo gilyn į pietrytinį Bachmuto pakraštį, o pietrytiniame Soledaro (apie 12 km į šiaurės rytus nuo Bachmuto) pakraštyje tebesitęsia įnirtingos kovos tarp Ukrainos pajėgų ir J.Prigožino samdinių.

JAv karo instituto (ISW) teigimu, šie šaltiniai nurodė, kad Ukrainos pajėgos įrenginėja savo atramos punktus Rusijos pajėgų kelyje, netoli Bachmuto ir Soledaro.

Ukrainos vyriausybė pranešė, kad Rusijos pajėgos lapkričio 14 d. ant Ukrainos įtvirtinimų numetė draudžiamų cheminių ginklų – kelias aerozolines granatas K-51.Cheminių ginklų, tokių kaip aerozolinės granatos K-51, naudojimas yra aiškiai uždraustas konvencijose, draudžiančiose cheminį ginklą (CWC). Tiek Rusijos, tiek Ukrainos pajėgos suintensyvino apšaudymą, raketų ir artilerijos smūgius palei kontaktinę liniją Bachmuto apylinkėse.

Lapkričio 13 ir 14 d. Rusijos pajėgos suintensyvino puolamąsias operacijas Avdijivkos-Donecko miesto apylinkėse. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Ukrainos pajėgos atrėmė Rusijos antžemines atakas prie Krasnohorivkos, Pervomaisko ir Vodianės šiaurės vakariniame Donecko miesto pakraštyje, taip pat prie Marinkos ir Novomychailivkos pietvakariniame Donecko miesto pakraštyje.

Vienas Rusijos karinis tinklaraštininkas teigė, kad Rusijos pajėgos siekia užimti Vodianę, o tai leistų joms apeiti Avdijivką ir galiausiai užimti Tonenkę (apie 19 km į šiaurės vakarus nuo Donecko miesto), siekiant atkirsti Ukrainos tiekimo linijas Avdijivkos-Donecko miesto rajone.

„Nepriklausomas stalinistinis karo vadas“

JAV įsikūręs institutas savo apžvalgoje taip pat nurodė, kad „Wagner Group“ finansininkas Jevgenijus Prigožinas toliau įsitvirtina kaip itin nepriklausomas stalinistinis Rusijos karo vadas, tapdamas ryškia nacionalistinės prokarinės bendruomenės figūra.

J.Prigožinas komentavo Rusijos vaizdo įrašą, kuriame buvo nufilmuota „Wagner Group“ iškeisto karo belaisvio Jevgenijaus Nužino egzekucija, sarkastiškai palaikydamas vyro egzekuciją ir pasmerkdamas jį kaip Rusijos tautos išdaviką.

Dauguma šaltinių pažymėjo, kad „Wagner“ grupė įvykdė egzekuciją J.Nužinui po apsikeitimo belaisviais lapkričio 10 d., tačiau kai kurie teigė, kad grupė pagrobė kariškį per J.Prigožino ryšius su Rusijos federaline saugumo tarnyba (FSB) ir Rusijos generaliniu štabu.

J.Prigožinas teigė, kad J.Nužinas planavo pabėgimą, kad išlaisvintų Ukrainą, ir pasinaudojo proga palyginti vyrą su Rusijos elitu, kuris nepaiso Rusijos žmonių interesų ir skrenda nuo Rusijos problemų savo asmeniniais verslo lėktuvais.

Rusijos nacionalistų bendruomenė didžiule balsų dauguma pritarė viešai bausmei tariamam dezertyrui, pažymėdama, kad „Wagner“ vadovybė imasi atitinkamų karinių priemonių savo pajėgoms drausminti.

Kai kurie milblogeriai net palygino egzekuciją su Josifo Stalino „didvyriška“ egzekucija rusų marksistui revoliucionieriui Leonui Trockiui, kuris taip pat pabėgo iš bolševikinės Rusijos, dar labiau patvirtindami J.Prigožino patrauklumą tarp Stalino represinio palikimo šalininkų.

Anot ISW, J.Prigožinas imasi veiksmų, kurie ras atgarsį tarp rinkėjų, besidominčių Rusijos nacionalinio pranašumo, sovietų brutalistinės jėgos ideologija ir nemėgstančių Kremliaus korupcijos, kurią Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas naudojo kaip politinę jėgą per visą savo valdymo laikotarpį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.