Kremliuje – neeiliniai manevrai: analitikai paaiškino, ką reiškia V. Putino susitikimas su armijos vadais

Tikėtina, kad Kremlius, viešai skelbdamas apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą su Rusijos ginkluotųjų pajėgų jungtiniu štabu, bando parodyti V.Putiną kaip kompetentingą karo vadą ir pagerinti Rusijos gynybos ministerijos įvaizdį, rašo JAV įsikūręs Karo tyrimų institutas (ISW).

V. Putinas susitiko su auk<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas susitiko su auk<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas susitiko su auk<br>AP/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
V. Putinas susitiko su auk<br>AP/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
Vyriausiasis Rusijos kariuomenės vadas Ukrainoje generolas S. Surovikinas ir Rusijos gynybos ministras S.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vyriausiasis Rusijos kariuomenės vadas Ukrainoje generolas S. Surovikinas ir Rusijos gynybos ministras S.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 18, 2022, 10:43 AM, atnaujinta Jan 3, 2023, 4:30 PM

Kremlius gruodžio 17 d. paskelbė, kad V.Putinas visą dieną dirbo bendrame Rusijos ginkluotųjų pajėgų tarnybų štabe, išklausė pranešimus apie „specialiosios karinės operacijos“ Ukrainoje eigą, surengė susitikimą su bendru štabu ir atskirą susitikimą su vadais.

Rusijos gynybos ministerija ir žiniasklaida paskelbė susitikimo su jungtiniu štabu filmuotą medžiagą, iš kurios matyti, kad jame dalyvavo Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas, Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Jungtinės pajėgų grupės Ukrainoje vadas armijos generolas Sergejus Surovikinas, tačiau Rusijos URM pateiktose nuotraukose ir renginio vaizdo įraše negalima nustatyti kitų dalyvavusių svarbių pareigūnų, pavyzdžiui, karinių apygardų ar armijų vadų.

ISW analitikai mano, kad Kremlius paviešino šį susitikimą, siekdamas parodyti V.Putiną kaip visapusiškai įsitraukusį į karo Ukrainoje planavimą ir vykdymą po to, kai pastaruoju metu ultranacionalistiškai nusiteikę prokarinės bendruomenės veikėjai garsiai kritikavo jo vaidmenį vadovaujant karo veiksmams. Vienas žymus karo tinklaraštininkas netgi svarstė, ar „V.Putinas pagaliau parodė viešą susidomėjimą „specialia karine operacija“ jiems pasiūlius tai padaryti.

Ekspertai taip pat teigia, jog Kremlius galėjo paviešinti V.Putino susitikimą su jungtiniu štabu, siekdamas reabilituoti Rusijos kariuomenės įvaizdį, reaguodamas į įprastą promaskvietiškos bendruomenės kritiką Rusijos kariuomenės atžvilgiu.

Tikėtina, kad Maskva sąmoningai paviešino V.Gerasimovo, S.Šoigu ir S.Surovikino dalyvavimą susitikime su V.Putinu, siekdamas pristatyti Rusijos gynybos ministeriją kaip organizuotą, vieningą ir veiksmingą karinę instituciją ir apsaugoti aukščiausius Rusijos ginkluotųjų pajėgų vadus nuo tolesnės kritikos.

Pastaraisiais mėnesiais Rusijos gynybos ministerija labai stengėsi patvirtinti, kad V.Gerasimovas ir toliau eina Generalinio štabo viršininko pareigas dėl panašios priežasties – nesant apčiuopiamų Rusijos pergalių prieš Ukrainą, Rusijos karinė vadovybė siekia pateikti funkcionalios ir vientisos karinio vadovavimo grandinės vaizdą.

ISW teigia, kad Kremlius bando reabilituoti Rusijos kariuomenės įvaizdį, kad atsvertų didėjančią už karą pasisakančių ultranacionalistų, pirmiausia Čečėnijos Respublikos vadovo Ramzano Kadyrovo ir samdinių grupės „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino, ir jų paralelinių karinių struktūrų įtaką.

Tikėtina, kad Kremlius ir toliau stengsis apsaugoti Rusijos gynybos ministeriją nuo kritikos, tuo pat metu palengvindamas didėjančią šių ultranacionalistiškai nusiteikusių karinių veikėjų įtaką. Šios pastangos yra netvarios ir greičiausiai toliau kels konfliktą tarp Rusijos gynybos ministerijos ir ultranacionalistinės prokarinės bendruomenės.

Analitikai priduria, jog Kremlius siekia vaizduoti V.Putiną kaip lyderį, palaikantį ryšį su Rusijos žmonėmis, viešindamas V.Putino dalyvavimą beprasmiškuose renginiuose, pavyzdžiui, iškilmingame kalakutų fermos atidaryme.

Nepriklausomas Rusijos naujienų leidinys „The Moscow Times“ pranešė, kad Kremlius nurodė tam tikrų valstybinių korporacijų vadovams ir regionų gubernatoriams parengti „pozityvią darbotvarkę“ naujienų ir renginių, kuriuose galėtų dalyvauti V.Putinas.

Laikraštis pažymėjo, kad į V.Putino kalendorių jau įtraukti tokie nedideli renginiai kaip iškilmingas kalakutų auginimo centro atidarymas, valstybinių korporacijų jubiliejų minėjimas ir suremontuoto greitkelio atidarymas.

Leidinys citavo Kremliaus pareigūnus, kurie teigė, kad Rusijos žmonių socialinė gerovė mažėja, o nuovargis nuo karo didėja, todėl V.Putinas turi būti laikomas „gerų naujienų pranašu“. Tokiomis pastangomis greičiausiai siekiama priminti Rusijos žmonėms, kad V.Putinas yra ne tik karinis lyderis karo metu, bet ir civilinis vadovas, palaikantis glaudžius ryšius su žmonėmis.

Vis dėlto garsinant nereikšmingus renginius bei atmetant galimybes šalies visuomenei prasmingai bendrauti su V.Putinu dėl karo ir realios padėties šalyje greičiausiai reikšmingai nepagerins V.Putino įvaizdžio ir, kaip anksčiau vertino ISW, gali pakenkti V.Putino populistiniam patrauklumui.

Rusijos promaskvietiški nacionalistai neseniai kritikavo Rusijos gynybos ministeriją už panašius performatyvius pranešimus, kuriais ignoruojama Rusijos karo realybė, pavadindami ją epitetu „Rusijos maskuojamųjų asmenukių ministerija“.

Parengta pagal ISW inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.