JAV karinis jūrų laivynas pranešė konfiskavęs iš Irano į Jemeną gabentus ginklus

JAV karinis jūrų laivynas antradienį pranešė konfiskavęs daugiau nei 2 000 automatinių šautuvų, nelegaliai gabentų žvejybos laive jūrų maršrutu iš Irano į Jemeną.

JAV karinis jūrų laivynas antradienį pranešė konfiskavęs daugiau nei 2 000 automatinių šautuvų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV karinis jūrų laivynas antradienį pranešė konfiskavęs daugiau nei 2 000 automatinių šautuvų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-10 17:02

Krovinys buvo aptiktas penktadienį prie Omano krantų „kelyje, istoriškai naudojamame nelegalių krovinių gabenimui hutams Jemene“, sakoma Bahreine įsikūrusio JAV penktojo laivyno pranešime. Jame sakoma, kad laivo „įgulą sudarė šeši Jemeno piliečiai“. „Ši siunta yra nuolatinės destabilizuojančios Irano veiklos dalis“, – cituojamas viceadmirolas Bradas Cooperis.

Irano remiami hutų sukilėliai 2014 m. perėmė Jemeno sostinės Sanos kontrolę, tai privertė kitais metais įsikišti Saudo Arabijos vadovaujamą koaliciją. Nuo tada karas nusinešė šimtus tūkstančių gyvybių, nuskurdusi valstybė atsidūrė ties bado slenksčiu. Balandžio mėnesį įsigaliojusios Jungtinių Tautų (JT) tarpininkautos paliaubos smarkiai sumažino karo veiksmus. Paliaubos pasibaigė spalį, bet kovos iš esmės tebėra sustabdytos.

Praėjusią savaitę sulaikytame žvejybos laive buvo 2116 automatų AK-47. Pasak JAV penktojo laivyno, „tiesioginis ar netiesioginis ginklų tiekimas, pardavimas ar perdavimas hutams pažeidžia“ tarptautinę teisę.

2022 metų vasarį JT Saugumo Taryba įvedė ginklų embargą hutams. Praėjusį mėnesį JAV karinis jūrų laivynas pranešė konfiskavęs milijoną šovinių, taip pat raketų saugiklius ir raketinį kurą, nelegaliai žvejybos traleriu gabentą iš Irano į Jemeną. Lapkritį JAV karinis jūrų laivynas pranešė sustabdęs katerį, iš Irano vežusį hutams „sprogiąsias medžiagas“, kurių būtų pakakę paleisti daugiau kaip dešimt balistinių raketų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.