Po aršaus J. Prigožino ir I. Girkino konflikto – analitikų žinutė: tai naudinga V. Putinui

„Wagner“ lyderio Jevgenijaus Prigožino ir buvusio Rusijos karininko Igorio Girkino konfliktas atskleidžia naują Rusijos nacionalistinių grupuočių kovą dėl politinės įtakos Rusijoje.

Lrytas.lt koliažas.
Lrytas.lt koliažas.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Jevgenijus Prigožinas, Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jevgenijus Prigožinas, Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
I. Girkinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
I. Girkinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Serbija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Serbija.<br>AP/Scanpix nuotr.
„Wagner“.<br>AP/Scanpix nuotr.
„Wagner“.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir Th. Bachas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir Th. Bachas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2023-01-27 10:37, atnaujinta 2023-01-27 16:26

I. Girkinas apkaltino J. Prigožiną sąmoningai neteisingai interpretavus jo kritiką dėl I. Prigožino politinių siekių kaip išpuolį prieš Ukrainoje kovojančias „Wagner“ pajėgas.

I. Girkinas teigė, kad su „Wagner“ susijusio leidiniu „RiaFan“ interviu su neįvardytu samdinių vadu buvo bandymas anonimiškai jį diskredituoti. Jame I. Girkinas buvo apkaltintas palikus pozicijas Donbase 2014 m.,

Rusas taip pat apkaltino J. Prigožiną, kad šis ir toliau skiria „Wagner“ pajėgas operacijoms Sirijoje ir Afrikos šalyse remti, užuot naudojęs savo samdinius karui Ukrainoje laimėti.

 

J. Prigožinas atsakė, kad neturi politinių ambicijų, ir pareiškė, kad jo komanda bandė papirkti I. Girkiną, siekdama nutildyti jo kritiką „Wagner“ pajėgoms, dėl kurios jo kovotojai galėjo būti įkalinti už neteisėtą samdinių veiklą.

J. Prigožinas taip pat sureikšmino savo autoritetą teigdamas, kad negali išvesti „Wagner“ iš Afrikos, nes „davė pažadą keliems prezidentams“, kad juos gins. Jis tvirtino, kad „Wagner“ „de facto“ laimėjo Sirijos karą, ir pažymėjo, kad 2015 m. jo samdiniai buvo išvyti iš Donbaso.

J. Prigožinas pakartojo, kad jis įkūrė, kontroliuoja ir remia „Wagner“, ir sarkastiškai pakvietė I. Girkiną prisijungti prie vieno iš šturmo padalinių okupuotoje Luhansko srityje, o I. Girkinas pareiškė, kad tai padarys, jei J. Prigožinas atsiųs jam rimtą kvietimą.

ISW analitikų teigimu, J. Prigožinas ir I. Girkinas greičiausiai konkuruoja dėl įtakos ir globos tarp karo eiga nusivylusių provakarietiškų politikų.

Rusijos nacionalistai yra susiskaldę į tris atskiras grupes, kurios siekia skirtingų tikslų, vienašališkai kritikuodamos Rusijos gynybos ministeriją, teigiama analizėje.

I. Girkinas atstovauja veteranų frakcijai dėl savo ryšių su veteranų organizacijomis, tokiomis kaip Visos Rusijos karininkų asamblėja, o J. Prigožinas yra apsiskelbęs nacionalistas, turintis prieigą prie nuosavos karinės struktūros.

Nors abu jie uoliai neigia savo politinius siekius Rusijoje, jie ir toliau kritikuoja Rusijos gynybos ministeriją ir Kremlių, siekdami padidinti savo žinomumą Rusijos visuomenėje karo nesėkmių fone.

Tikėtina, kad J. Prigožinas ir I. Girkinas konkuruoja dėl palankumo su tais pačiais Kremliuje veikiančiais nacionalistiškai nusiteikusiais proteguojančiais tinklais, kuriems atstovauja atvirai nacionalistiškai nusiteikę politikai.

Pavyzdžiui, J. Prigožinas pasitelkia partijos „Teisingoji Rusija – už tiesą“ narius ir nacionalistiškai nusiteikusį Valstybės Dūmos pirmininką Viačeslavą Volodiną, kad Rusijoje būtų įteisinti „Wagner“ samdiniai.

Tačiau I. Girkinas nepalaiko gerų santykių su su daugeliu pareigūnų, pasižyminčių stipria nacionalistine retorika, tokių kaip V. Volodinas, ir gali būti nusivylęs, kad jam nepavyksta pasiekti tokios pat politinės galios, kokią jis turėjo 2014 m. rusams okupuojant Krymą ir dalį Donecko bei Luhansko sričių.

Nauda V. Putinui

J. Prigožinas yra labai žymus Rusijos informacinėje erdvėje, o daugelis karo sekėjų, reaguodami į šį konfliktą, apkaltino I. Girkiną kovinės patirties stoka ir bailumu.

J. Prigožinas galėjo bandyti pakenkti I. Girkinui, siekdamas įgyti įtakos nacionalistinėje erdvėje ir kartu, bet nebūtinai sąmoningai, diskredituoti vieną ryškiausių V. Putino kritikų.

Tikėtina, kad J. Prigožinas bando maksimaliai padidinti savo įtaką, kad išvengtų I. Girkino likimo.

Kremlius, regis, atsikratė I. Girkino po to, kai jo kovotojai pasitraukė iš Slovjansko ir po jo dalyvavimo numušant Malaizijos oro linijų lėktuvą 2014 m. liepą.

2014 m. rugpjūtį Girkinas buvo pašalintas iš Donecko liaudies respublikos (DNR) gynybos ministro pareigų ir nuo to laiko neatgavo savo įtakos Kremliuje.

Tačiau J. Prigožinas eina kitu keliu.

Rusas stengiasi sukurti paramos pagrindą Kremliuje ir Rusijos visuomenėje, kad įtvirtintų savo pozicijas vidaus reikaluose, net jei „Wagner“ užduotis kovoti tik mūšio lauke.

V. Putino kampanija

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tęsė savo kampaniją prieš kritiškus ir opozicinius balsus, susidorodamas su keliomis pagrindinėmis opozicinėmis žiniasklaidos priemonėmis.

Sausio 25 d. V. Putinas pasirašė įstatymą, pagal kurį kelios pagrindinės rusakalbės žiniasklaidos ir tyrimų leidiniai, įskaitant „Meduzą“, „Bellingcat“, „The Bell“ ir „The Insider“, buvo paskelbti nepageidaujamomis organizacijomis Rusijoje, uždraudžiant šių organizacijų ir jų leidinių leidybą, platinimą ar finansinę paramą.

Rusijos generalinė prokuratūra teigė, kad „Meduzos“ ir kitų leidinių veikla kelia grėsmę Rusijos „konstitucinės santvarkos pagrindams ir saugumui“.

J. Prigožinas dar 2022 m. liepos mėn. ypač paragino Rusijos generalinę prokuratūrą cenzūruoti „Meduzą“, teigdamas, kad leidinys sąmoningai skleidžia melagingą informaciją, siekdamas suskaldyti Rusijos visuomenę.

Tačiau V. Putinui nepavyko pažaboti itin kritiškai nusiteikusių Rusijos nacionalistinių karo tinklaraštininkų, kurie jau seniai kritikuoja ir kenkia Rusijos gynybos ministerijai, Kremliui ir net pačiam V. Putinui.

V. Putinas tikriausiai tikisi suburti ištikimų tinklaraštininkų grupę, kuri galėtų pakenkti kitiems augantiems oponentams, tokiems kaip R. Prigožinas ir Čečėnijos Respublikos vadovas Ramzanas Kadyrovas, teigia ISW.

JAV smogė „Wagner“ sankcijomis

JAV Iždo departamentas paskelbė naujas sankcijas, nukreiptas prieš pasaulinį „Wagners“ paramos tinklą, greičiausiai reaguodamas į naujas samdinių pastangas remti savo operacijas už Ukrainos ribų.

JAV Iždo departamento Užsienio turto kontrolės biuras (OFAC) įtraukė 16 subjektų, remiančių „Wagner Group“ karines operacijas, į sąrašą subjektų, kuriems taikomos sankcijos, įskaitant Rusijoje įsikūrusią technologijų įmonę, Kinijoje įsikūrusią palydovinių vaizdų bendrovę, „Wagner Group“ kontroliuojamą Centrinės Afrikos Respublikos saugumo bendrovę, Jungtiniuose Arabų Emyratuose įsikūrusią aviacijos bendrovę ir kelis Rusijos piliečius.

OFAC iš naujo įtraukė „Wagner Group“ į svarbių tarptautinių nusikalstamų organizacijų sąrašą ir nurodė jos vaidmenį Rusijos kare Ukrainoje ir dalyvavimą sunkioje nusikalstamoje veikloje Centrinės Afrikos Respublikoje ir Malyje.

Parengta pagal ISW inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.