Irane rasta smarkiai prisodrinto urano

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektoriai, anot žiniasklaidos, Irane rado smarkiai prisodrinto urano, kurio grynumas tik nežymiai mažesnis už reikalingą branduolinei bombai pasigaminti. Rasta iki 84 proc. prisodrinto urano, pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi dviem šaltiniais diplomatiniuose sluoksniuose.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektoriai, anot žiniasklaidos, Irane rado smarkiai prisodrinto urano, kurio grynumas tik nežymiai mažesnis už reikalingą branduolinei bombai pasigaminti. Rasta iki 84 proc. prisodrinto urano, pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi dviem šaltiniais diplomatiniuose sluoksniuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektoriai, anot žiniasklaidos, Irane rado smarkiai prisodrinto urano, kurio grynumas tik nežymiai mažesnis už reikalingą branduolinei bombai pasigaminti. Rasta iki 84 proc. prisodrinto urano, pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi dviem šaltiniais diplomatiniuose sluoksniuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2023, 9:05 AM, atnaujinta Feb 20, 2023, 10:35 AM

Branduolinei bombai pasigaminti reikalingas iki 90 proc. prisodrintas uranas. Anot ekspertų, didėjant urano grynumo laipsniui, vis paprasčiau yra jį didinti toliau.

Inspektoriai mėgins išsiaiškinti, ar Iranas sąmoningai smarkiai sodrino uraną, ar koncentracija yra netyčinio susikaupimo rezultatas, rašo toliau „Bloomberg“. TATENA sekmadienį tviteryje pareiškė, kad yra susipažinusi su žiniasklaidos pranešimu. Organizacija esą kalbasi su Iranu apie „pastarųjų patikrinimų rezultatus“.

2015 metais pasirašytas tarptautinis branduolinis susitarimas, kuris dabar yra įšaldytas, leidžia Iranui sodrinti uraną iki 3,67 proc. Neseniai paskelbta, kad Teheranas gamina iki 60 proc. prisodrintą uraną.

2021 metų balandį atnaujintos derybos dėl branduolinės sutarties atgaivinimo nevyksta jau daug mėnesių. Susitarimo tikslas yra apriboti Irano branduolinę programą ir užtikrinti, kad šalis nekurtų branduolinio ginklo. Sutartį su Iranu išsiderėjo JAV, Kinija, Rusija, Vokietija, Prancūzija ir Didžioji Britanija.

2018–aisiais prezidentaujant Donaldui Trumpui, JAV vienašališkai pasitraukė iš sutarties ir įvedė sankcijas Teheranui. Tada ir Iranas laipsniškai atsisakė savo įsipareigojimų ir apribojo TATENA vykdomas savo objektų inspekcijas.

Iranas atmeta pranešimus apie smarkiai prisodrintą uraną

Iranas atmetė žiniasklaidos pranešimą, kad šalis paspartino urano sodrinimą. Iranas neturi daugiau kaip iki 60 proc. prisodrinto urano, pirmadienį sakė nacionalinės atominės energijos agentūros atstovas Behrusas Kamalwandis, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra „Irna“.

Naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi diplomatais, sekmadienį pranešė, kad Iranas sodrina uraną iki 94 proc. Atominei bombai pasigaminti reikalingas iki daugiau kaip 90 proc. prisodrintas uranas.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) sekmadienį tviteryje pareiškė, kad yra susipažinusi su žiniasklaidos pranešimu, tačiau jo nekomentavo.

Iranas, 2015–aisiais pasirašę tarptautinį branduolinį susitarimą, įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą. Mainais šaliai buvo atšauktos sankcijos. 2018–aisiais prezidentaujant Donaldui Trumpui, JAV vienašališkai pasitraukė iš sutarties ir vėl įvedė sankcijas Teheranui. Tada ir Iranas laipsniškai atsisakė savo įsipareigojimų ir apribojo TATENA vykdomas savo objektų inspekcijas.

Pastangos atnaujinti branduolinį susitarimą yra įstrigusios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.