CNN: Rusija perima dalį Ukrainai tiekiamų ginklų ir siunčia juos į Iraną

Rusija perima dalį JAV ir NATO suteiktų ginklų ir įrangos, likusių mūšio lauke Ukrainoje, ir siunčia juos į Iraną, kur, JAV manymu, Teheranas bandys šias sistemas išanalizuoti ir jų pavyzdžiu sukurti savo ginklus, CNN sakė keturi su tuo susipažinę šaltiniai.

Prieštankinė sistema „Javelin“.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Prieštankinė sistema „Javelin“.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2023, 1:18 PM, atnaujinta Mar 10, 2023, 1:41 PM

Per pastaruosius metus JAV, NATO ir kitų Vakarų šalių pareigūnai pastebėjo keletą atvejų, kai Rusijos pajėgos pasisavino Vakarų Ukrainai siunčiamą karinę techniką, įskaitant prieštankines sistemas „Javelin“ ir priešlėktuvines sistemas „Stinger“, kurias Ukrainos pajėgos kartais buvo priverstos palikti mūšio lauke, sakė CNN šaltiniai.

Daugeliu šių atvejų Rusija skraidino įrangą į Iraną, kad ją išardytų ir išanalizuotų, greičiausiai tam, kad Irano kariuomenė galėtų pabandyti pasigaminti savo ginklų versiją, sakė šaltiniai. Rusija mano, kad ir toliau tiekdama Iranui užgrobtus Vakarų ginklus skatins Teheraną toliau remti Rusijos karą Ukrainoje, sakė šaltiniai.

JAV pareigūnai nemano, kad ši problema yra plačiai paplitusi ar sisteminga, o Ukrainos kariuomenė nuo pat karo pradžios įprastai praneša Pentagonui apie bet kokius JAV suteiktos įrangos nuostolius Rusijos pajėgoms, sakė pareigūnai. Vis dėlto JAV pareigūnai pripažįsta, kad šią problemą sunku susekti.

Neaišku, ar Iranas sėkmingai panaudojo kokių nors Ukrainoje paimtų JAV ginklų pavyzdžiais, tačiau Teheranas įrodė, kad labai gerai sugeba kurti ginklų sistemas, remdamasis anksčiau konfiskuota JAV įranga.

Pagrindinis Irano ginklas – prieštankinė valdomoji raketa „Toophan“ – praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje buvo sukonstruotas pagal amerikiečių raketą BGM-71 TOW. Be to, 2011 m. iraniečiai perėmė JAV pagamintą droną Lockheed Martin RQ-170 „Sentinel“ ir jo pavyzdžiu sukūrė naują droną, kuris 2018 m. kirto Izraelio oro erdvę, o vėliau buvo numuštas.

Šis koordinavimas yra dar vienas pavyzdys stiprėjančios Maskvos partnerystės gynybos srityje su Teheranu, kuri suintensyvėjo per pastaruosius metus, kai Rusijai vis labiau reikėjo išorinės karinės paramos karui su Ukraina. Ši partnerystė ne tik dar labiau destabilizuoja Ukrainą, bet ir gali kelti grėsmę Irano kaimynams Artimuosiuose Rytuose, praėjusį mėnesį sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.