Filipinai ir JAV planuoja iki šiol didžiausias bendras karines pratybas

Augant įtampai su Kinija Pietų Kinijos jūroje, Filipinai ir JAV nuo balandžio 1 d. surengs iki šiol plačiausio masto bendras karines pratybas. Šį kartą kasmet rengiamuose manevruose „Balikatan“ dalyvaus iš viso 17 600 kareivių, 12 000 jų – iš JAV, antradienį pranešė Filipinų atstovas Michaelis Logicas. Tai yra daugiau nei kada nors anksčiau. Pagrindinis dėmesys bus skiriamas jūros ir pakrančių gynybai. Taip pat planuojamos kovinės pratybos jūroje.

​Augant įtampai su Kinija Pietų Kinijos jūroje, Filipinai ir JAV nuo balandžio 1 d. surengs iki šiol plačiausio masto bendras karines pratybas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Augant įtampai su Kinija Pietų Kinijos jūroje, Filipinai ir JAV nuo balandžio 1 d. surengs iki šiol plačiausio masto bendras karines pratybas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2023, 3:30 PM

Pratybos vyks penkiose provincijose, įskaitant Zambalesą ir Palavaną – jos abi yra prie Pietų Kinijos jūros. Dar viena manevrų vieta bus netoli Taivano. Pekinas laiko šią salą Kinijos dalimi. Taivanas tuo tarpu laiko save nepriklausomu.

Tačiau M. Logicas pabrėžė, kad karinės pratybos nėra nukreiptos prieš Kiniją. „Esame čia, kad mokytumėmės. Esame čia, jog parodytume, kad esame pasirengę kovoti“, – teigė jis. Filipinai esą turi „visišką, neatimamą teisę“ ginti savo teritoriją.

Filipinai, kurių sąjungininkė yra JAV, ir kitos valstybės ginčijasi su Kinija dėl teisių į išteklių turtingas teritorijas Pietų Kinijos jūroje. Kinija šioje zonoje supylė dirbtines salas, kad pabrėžtų savo pretenzijas ir nenori pripažinti tarptautinio arbitražo sprendimo Filipinų naudai.

Prieš mėnesį Filipinų pakrančių apsauga apkaltino Kiniją nukreipus karinį lazerį į vieną jos laivų. Dėl to keli įgulos nariai buvo laikinai apakinti. Institucijos kalbėjo apie „akivaizdų“ Filipinų suverenumo teisių nepaisymą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.