Australija pirks iš JAV 220 raketų „Tomahawk“

Penktadienį Australija pranešė, kad susitarimas dėl 220 JAV sparnuotųjų raketų „Tomahawk“ pirkimo būtinas norint sulaikyti „priešininkus“. Kanbera didina išlaidas gynybai, kad atremtų didėjančią Kinijos karinę galią.

„Tomahawk“ raketa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Tomahawk“ raketa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-17 09:41

Gynybos pramonės ministras Patas Conroy'us sakė, kad galingi tolimojo nuotolio ginklai pirmiausia bus dislokuoti Australijos turimuose laivuose, o vėliau – naujajame branduolinių povandeninių laivų laivyne.

Pentagono agentūra paskelbė apie pardavimą ketvirtadienį, sandorio vertė – iki 895 mln. JAV dolerių (1,3 mlrd. Australijos dolerių).

Ginklai suteikia Australijai didelį arsenalą smogti priešams iš daugiau nei tūkstančio kilometrų, o tai, pasak ekspertų, yra bauginanti atgrasymo priemonė bet kokiam būsimam priešui.

„Tolimojo nuotolio smūgis yra vienas svarbiausių šios vyriausybės įsipareigojimui stiprinti Australijos gynybos pajėgas, apginti mūsų nacionalinį saugumą ir gynybos interesus, sulaikyti priešininkus“, – žurnalistams sakė P. Conroy‘us.

Pirmą kartą raketos „Tomahawk“ sulaukė didelio visuomenės dėmesio per JAV operaciją „Audra dykumoje“, surengtą 1991 m. siekiant atremti Saddamo Husseino invaziją į Kuveitą, jos smogė į taikinius, įskaitant Irako prezidento rūmus.

Žinia apie naujausią didelį Australijos pirkimą gynybos srityje paskelbta po kelių dienų, kai JAV, Didžiosios Britanijos ir Australijos lyderiai susitarė, kad Kanbera pirks iki penkių JAV branduolinių povandeninių laivų, o vėliau kurs savo modelį. Įsigijusi povandeninius laivus, galinčius nukeliauti didelius atstumus be būtinybės pakilti į paviršių, Australija taps svarbi valstybė JAV vadovaujamose pastangose stabdyti Kinijos karinę ekspansiją.

P. Conroy‘us taip pat atskleidė, kad JAV „Virginia“ klasės povandeniniai laivai ir pagal britų dizainą sukonstruoti Australijos povandeniniai laivai kada nors bus apginkluoti dar tik kuriamais hipergarsiniais ginklais.

Japonija taip pat neseniai paskelbė pirksianti iš JAV apie 400 raketų „Tomahawk“. Fumio Kishidos vyriausybė nori smarkiai išplėsti Japonijos gynybos pajėgumus, kad apsigintų nuo sparčiai besiginkluojančios Kinijos ir branduolinius ginklus turinčios Šiaurės Korėjos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.