Rusijos žiniasklaida: virš Baltijos jūros – JAV bombonešių ir rusų naikintuvo akistata

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad Rusijos kovinis lėktuvas Su-35 buvo pakeltas virš Baltijos jūros po to, kai du Jungtinių Valstijų strateginiai bombonešiai praskrido Rusijos sienos link, tačiau JAV lėktuvams nutolus nuo Rusijos teritorijos, naikintuvas grįžo į bazę.

JAV strateginiai bombonešiai B-52H.<br>Stop kadras.
JAV strateginiai bombonešiai B-52H.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2023, 1:28 PM

Pirmadienio akistata įvyko po praėjusią savaitę kilusio diplomatinio ažiotažo, kilusio po to, kai į Juodąją jūrą nukrito JAV dronas, kurį sugadino du Rusijos naikintuvai Su-27. Tai buvo pirmas žinomas tiesioginis Rusijos ir JAV karinis kontaktas nuo praėjusių metų vasario mėnesio, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad Rusijos gynybos ministerijos Nacionalinis gynybos kontrolės centras abu JAV lėktuvus identifikavo kaip strateginius bombonešius B-52H.

„2023 m. kovo 20 d. Vakarų karinės apygardos budinčių oro gynybos pajėgų radarai užfiksavo du oro taikinius, skrendančius Rusijos Federacijos valstybinės sienos kryptimi virš Baltijos jūros“, – pasak TASS, nurodė ministerija.

„Užsienio kariniam orlaiviui nutolus nuo Rusijos Federacijos valstybinės sienos, Rusijos lėktuvas grįžo į savo bazę“, – sakė rusų ministerija.

„Nebuvo leista pažeisti Rusijos Federacijos valstybinės sienos“, – teigė ministerija.

Lenkijos nacionalinės gynybos ministerijos duomenimis, B-52 bombonešius vienu metu lydėjo lenkų F-16 naikintuvai. Panašu, kad Rusijos Su-35 jį perėmė tik po to, kai Lenkijos pilotai grįžo į bazę.

Penktadienį Rusija įteikė valstybinius apdovanojimus dviem naikintuvų pilotams, dalyvavusiems numušant praėjusią savaitę į Juodąją jūrą nukritusį JAV stebėjimo droną „MQ-9 Reaper“.

Įteikdamas apdovanojimus reaktyvinių naikintuvų Su-27 pilotams, Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu gyrė jų nuopelnus užkertant kelią bepiločiui skristi į teritoriją netoli Krymo, į kurią Maskva yra uždraudusi patekti.

Rusija apkaltino JAV, kad per stebėjimo skrydžius renka žvalgybinę informaciją, kuri vėliau perduodama Ukrainai, kad ši galėtų atakuoti Rusijos taikinius. Maskva taip pat apkaltino JAV, kad jos išprovokavo incidentą su dronu, nepaisydamos skrydžių apribojimų, nustatytų siekiant apsaugoti Rusijos teritoriją, ir pareiškė, kad Rusija „atsakys tuo pačiu“ į visas būsimas provokacijas.

Atrodo, kad norėdamos deeskaluoti daug milijonų dolerių kainavusio drono numušimą, JAV pareiškė, kad nėra žinoma, ar rusų pilotai tyčia sukėlė drono katastrofą, ar dėl to kalti jų rizikingi manevrai aplink šnipinėjimo orlaivį.

JAV taip pat sakė, kad toliau vykdys misijas virš Juodosios jūros tarptautinėje oro erdvėje.

Penktadienį naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad du JAV pareigūnai patvirtino, jog praėjusią savaitę Juodosios jūros regione jau įvyko stebėjimo skrydis, kurį atliko bepilotis orlaivis RQ-4 „Global Hawk“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.