Po rusų istoriko pareiškimų apie branduolinius smūgius Lietuvai – ekspertų sutarimas: tai iššūkis jautriai visuomenei

JAV gyvenantis rusų istorikas Jurijus Felštinskis naujame interviu kanalui „Khodorkovsky live“, pakartodamas rusų ir baltarusių propagandininkų teiginius, dėstė, kad Baltarusijoje dislokuotais taktiniais branduoliniais ginklais Rusija smogs Lietuvai ir Lenkijai dar šį rugsėjį. Jo teigimu, vienintelis būdas užkirsti tam kelią – NATO sąjungininkėms įsiveržti į Baltarusiją ir nuversti neteisėtą diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos režimą.

V. Putinas, A. Lukašenka, „Iskander“ raketa.<br>Cover imgages/AFP/AP/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
V. Putinas, A. Lukašenka, „Iskander“ raketa.<br>Cover imgages/AFP/AP/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
Rusijos „Iskander“ raketa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos „Iskander“ raketa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Felštinskis tvirtina, kad ne vėliau kaip 2023 m. rugsėjį iš Baltarusijos bus suduotas branduolinis smūgis Lietuvai ir Lenkijai.<br> Stop kadras.
J.Felštinskis tvirtina, kad ne vėliau kaip 2023 m. rugsėjį iš Baltarusijos bus suduotas branduolinis smūgis Lietuvai ir Lenkijai.<br> Stop kadras.
Tomas Janeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Tomas Janeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Nerijus Maliukevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nerijus Maliukevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos ambasadorius prie NATO Deividas Matulionis.<br>Stop kadras. 
Lietuvos ambasadorius prie NATO Deividas Matulionis.<br>Stop kadras. 
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 30, 2023, 6:35 AM, atnaujinta Mar 31, 2023, 12:55 PM

„Šiuolaikinėje medijų ir socialinių tinklų rinkoje visi tokie „Youtube“ kanalų ekspertai yra pastebimi tada, kai deklaruoja tokius grasinančius, baisius scenarijus. Yra savotiškas žanras būti kuo labiau gąsdinančiu arba bauginančiu ir tuo pat metu labiau pastebimu. Dalis jo tokios reakcijos yra žanro specifika“, – autoriaus teiginius portalui lrytas.lt komentavo politologas, informacinio karo tyrinėtojas Nerijus Maliukevičius.

Savo knygoje prieš šešerius metus J.Felštinskis pateikė prognozę, kad Rusija pradės plataus masto karą prieš Ukrainą, o 2022 m. rugpjūtį rašytojas, kalbėdamas „Khodorkovsky live“ eteryje numatė, kad Rusija dislokuos branduolinį ginklą Baltarusijoje.

Naujausia J.Felštinskio prognozė nemažiau bauginanti. Istorikas nurodė, kad V.Putinas laiko Baltarusiją kaip formaliai nepriklausomą valstybę tam, kad galėtų suduoti branduolinį smūgį iš jos teritorijos, o atsakomasis smūgis neva tektų Baltarusijai, o ne Rusijai. J.Felštinskis tvirtina, kad ne vėliau kaip 2023 m. rugsėjį iš Baltarusijos bus suduotas branduolinis smūgis Lietuvai ir Lenkijai.

Baltarusijos valstybinė propaganda Aleksandro Azarenkos asmeniu taip pat atvirai gąsdina kaimynus būtent šiuo įvykiu. Pastarasis pagrasino, kad Baltarusijai tapus branduoline valstybe, „Varšuva ištirps, o Vilnius nuskęs“.

Anksčiau, bendradarbiaudamas su Aleksandru Litvinenka, J.Felštinskis parašė knygą „FSB sprogdina Rusiją“, kurioje išdėstė mintį, kad 1999 m. rudenį Rusijoje gyvenamųjų namų sprogdinimus įvykdė Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba (FSB). Knyga buvo išleista finansiškai remiant verslininkui ir politikui Borisui Berezovskiui, perėjusiam į Kremliaus opoziciją.

Naujuose komentaruose J.Felštinskis teigė, kad Minskas branduoliniais ginklais nesmogs Ukrainai, tačiau peržengs bet kokias raudonas linijas ir atakuos NATO aljansui priklausančias kaimynines šalis. Jis perspėjo, kad neva Vakarų pajėgos iki rugsėjo mėnesio turi galimybę išlaisvinti Baltarusiją nuo Rusijos pajėgų ir nuversti A.Lukašenkos režimą.

„Jei tai nebus padaryta, iš Baltarusijos bus paleistos branduolinės raketos, – tikino istorikas. – Kai tik į orą pakils lėktuvai su branduolinėmis galvutėmis, jau bus per vėlu kažką daryti.“

„A.Lukašenka visiškas nusikaltėlis, – toliau kalbėjo J.Felštinskis. – Jis pakiš Baltarusijos žmones, nes atsakomasis smūgis Baltarusijai sunaikins viską.“

Laidos dalyvis pažymėjo, kad atsakomasis NATO smūgis nebūtų branduolinis, kadangi Baltarusija nėra didelė šalis, todėl jo sukelta radiacija peržengtų šalies sienas.

Kalbėdamas apie branduolinį smūgį Lietuvai ir Lenkijai, jis teigė, kad konkrečios priežasties ar pateisinimo Rusijai net nereikės.

Rašytojo teigimu, yra du variantai: arba NATO nuvers A.Lukašenkos režimą ir atstatys teisėtą Sviatlanos Cichanouskajos valdžią Minske arba V.Putinas įsakys A.Lukašenkai smogti Lenkijai ir Lietuvai.

Tuo tarpu V.Putino vaidmenį šioje operacijoje jis apibūdino kaip „provokatoriaus“. Tiesa, tokiame pasakojime akis bado faktas, kad būtent Rusijos ginkluotosios pajėgos prižiūrės ir kontroliuos branduolinius ginklus Baltarusijos teritorijoje.

„Tai mirties ir gyvybės klausimas Europai“, – tikino J.Felštinskis.

„NATO neveikimo atveju, jungtinės Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos opozicijos ir Ukrainos pajėgos turi pačios ryžtis Minsko puolimui“, – nurodė laidos pašnekovas.

Prilygino propagandininkų teiginiams

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas sakė portalui lrytas.lt nežinantis J.Felštinskio pavardės, todėl apie jo reputaciją nekomentavo, tačiau priminė, kad tokie teigniai yra gerai žinomi Rusijos ir Baltarusijos propagandoje.

Politologas teigė, kad Rusijos taktinių branduolinių ginklų dislokavimas Baltarusijos teritorijoje esmingai saugumo situacijos Lietuvoje nepakeis.

„Ginklų dislokavimas Baltarusijoje kažkaip dramatiškai saugumo situacijos nekeičia, nes potencialiai taktiniai branduoliniai ginklai ir taip jau seniai galėjo būti Kaliningrade ir galbūt ten yra. Formaliai tai nėra patvirtinta, bet, neformaliai, jų egzistavimo faktas jau prieš keletą metų buvo svarstomas“, – sakė ekspertas.

T.Janeliūnas priminė, kad tai ne pirmas ir ne paskutinis kartas, kuomet V.Putinas gąsdina pasaulį pareiškimais apie branduolinius ginklus, tačiau dėl to nerimauti nereikėtų.

„Visa tai yra eilinis psichologinis spaudimas. Gąsdinimai branduoliniu ginklu iš V.Putino pusės periodiškai atsiranda ir lygiai taip pat sėkmingai periodiškai dingsta.

Tad šiuo atveju nemanyčiau, kad reikėtų iš to kelti kažkokius didelius nuogąstavimus ar žiūrėti į tai kaip į realią grėsmę, kad tie branduoliniai ginklai galėtų būti panaudoti ar kad jų dislokavimas Baltarusijoje galėtų kažkaip pakeisti situaciją“, – paaiškino jis.

Anot politologo, V.Putino žingsnis Baltarusijos teritorijoje dislokuoti taktinius branduolinius ginklus ir tai garsiai ištransliuoti pasauliui pirmiausia yra nukreiptas į šalių visuomenes.

„Eilinį kartą bandoma pakelti tą įtampos lygį, gąsdinti visuomenes. Manau, kad tai yra netgi labiau nukreipta į visuomenių terorizavimą, nes visuomenės ne taip aiškiai supranta realias tokio ginklo pasėkmes ir bet kokia užuomena apie branduolinį ginklą gali visuomenėje padidinti nerimo lygį.

Galbūt Rusija tikisi, kad taip visuomenės darys spaudimą politikams arba tiesiog tai yra eilinis būdas, pasinaudojus situacija, sukelti kažkokius nepasitenkinimus apie tai, kaip veikia NATO šalys, kaip veikia nacionalinės vyriausybės, kokia parama yra teikiama Ukrainai ir t.t. Tad, manyčiau, kad tai yra nutaikyta į visuomenių jautrumo padidinimą“, – apibendrino T.Janeliūnas.

Siekis būti išgirstam

VU TSPMI politologas, informacinio karo ir Rusijos politikos tyrinėtojas Nerijus Maliukevičius pritarė, kad tokie drastiški J.Felštinskio vertinimai yra nepagrįsti.

„Nesu pasiryžęs apie jį detaliau komentuoti, bet atvirai sakant, aš jo ekspertize nesiremiu kaip kažkokia patikima ar vertinga. Mano ekspertų šaltinių rate figūruoja kiti ekspertai. Nesu pasiryžęs jo kažkaip vertinti, esu girdėjęs prieštaringų atsiliepimų, bet čia reikėtų gilintis į jo visą biografiją“, – portalui lrytas.lt sakė jis ir pridūrė, kad tokie skambūs ir grėsmingi pareiškimai įprastai būdingi žmonėms, siekiantiems išgarsinti savo vardą:

„Šiuolaikinėje medijų ir socialinių tinklų rinkoje visi tokie „Youtube“ kanalų ekspertai yra pastebimi tada, kai deklaruoja tokius grasinančius, baisius scenarijus. Yra savotiškas žanras būti kuo labiau gąsdinančiu arba bauginančiu ir tuo pat metu labiau pastebimu. Dalis jo tokios reakcijos yra žanro specifika.“

Ekspertas pridūrė, kad vis dažniau pasikartojantys Rusijos ir Baltarusijos branduoliniai grasinimai yra tikslingi, mat Vakaruose žmonės į tai reaguoja labai rimtai, tačiau tokių bauginimų praktinis įgyvendinimas būtų pražūtingas pačiam Minskui.

„Manau, kad visa diskusija apie branduolinį ginklą Baltarusijoje yra iš Rusijos perspektyvos tradicinis bandymas eskaluoti grėsmingą branduolinę temą, nes daug kas Vakaruose jos labai baiminasi ir atitinkama reakcija yra bandyti kalbėti apie taikos susitarimus, eskalacijos mažinimą ir t.t.

Branduolinio ginklo panaudojimo scenarijus A.Lukašenkos atžvilgiu yra mažiausiai svarstomas ir mažiausiai logiškas, nes branduolinio ginklo tema yra jo režimo garantas, bet jei tokie bauginimai bus įgyvendinti, tai žlunga pagrindinis tikslas – jo pačio režimas, jo saugumas“, – paaiškino N.Maliukevičius.

Ekspertas pridūrė, kad vienas pagrindinių Rusijos informacinio karo tikslų yra aštrinti bauginančią retoriką, kurią papildomai įgarsina ir tokie medijos veikėjai kaip J.Felštinskis.

„Labai teisingai yra pastebėję kiti ekspertai, kad branduolinio ginklo potencialas Kaliningrado srityje yra seniausiai žinomas, suprantamas ir jis nekelia tokių bangų, kaip ši istorija. O ši istorija yra paimta iš V.Putino kalbos ir tai toli gražu nėra kalba apie branduolinio ginklo atidavimą Baltarusijai, tai yra kalba apie atsakomąsias priemones, apie nešėjų suteikimą ir saugyklų statymą. Taip, kad čia yra tokia dalinė retorika.

Tikslas yra bauginimas ir bandymas panaudoti šią eskalacinę retoriką bandant atmušti norą Vakarams karine prasme remti Ukrainą“, – sakė N.Maliukevičius.

Padidėjusios grėsmės nėra

Su minitmi, kad J.Felštinskis tapo Rusijos propagandos auka, kalbėdamas „Lrytas.tv“ laidoje „Lietuva tiesiogiai“, sutiko ir Lietuvos ambasadorius prie NATO Deividas Matulionis bei teigė apskritai nemanantis, kad branduolinis ginklas netolimoje ateityje bus dislokuotas Baltarusijoje.

„Tai yra bandymas išgąsdinti visuomenę. Kol kas jokios patvirtintos informacijos apie tokias grėsmes mes neturime, todėl, manau, kad šio sprendimo ir jo paskelbimo tikslas buvo bandymas išgąsdinti visuomenę, ypač tų šalių, kurios yra arti Rusijos, arti Baltarusijos, bet ir kitas, nutolusias nuo Rusijos šalis, siekiant priversti jas galvoti, kad „galų gale reikia pabaigti, reikia taikos susitarimo bet kokia kaina“ ir t.t.

Tai – sudėtinis Rusijos propagandos žaidimas. Aš dėl to ir sakau, kad tikrai neduočiau 100 proc., tikimybės, kad liepos mėnesį taktinis branduolinis ginklas jau bus Baltarusijos teritorijoje“, – kalbėjo ambasadorius.

„Pasilieku pries savo nuomonės, kad branduolinis ginklas greičiausiai nebus dislokuotas Baltarusijoje. Galbūt kai kas gali mane ir sukritikuoti, bet, iš tiesų, iš mūsų sąjungininkų gaunama informacija yra tokia, kad atitinkamo techninio pasirengimo taktinio branduolinio ginklo dislokavimui Baltarusijoje mes kol kas nematome“, – patvirtino D.Matulionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.