Kas slypi už Ukrainos tylos apie kontrataką: vadina tai genialiu žingsniu

Ukraina dėjo ypatingas pastangas, kad nuslėptų strategiškai svarbaus kontrpuolimo pradžią. Kaip ir praėjusių metų vasaros pabaigoje, kuomet Kijevos pajėgos greitai ir sumaniai veržėsi aplink Iziumą ir Charkovą, taip ir dabar – apie sėkmę sužinosime tik tada, kai ji bus galutinai pasiekta.

Karas Ukrainoje. Ukrainiečių karių pratybos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainiečių karių pratybos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-04-26 10:35

Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar praėjusią savaitę pareiškė, kad apie kontrpuolimą nebus skelbiama. Rusija savo ruožtu taip pat nenori kalbėti apie Ukrainos pagreitį kovose, veikiausiai dėl to, kad tai galėtų pakirsti jos karių menką moralę.

Tačiau, JAV įsikūręs Karo studijų institutas (ISW) sekmadienį karo Ukrainoje ataskaitoje rašė apie pasirodžiusius Rusijos karinių tinklaraštininkų komentarus, kuriuose teigiama, kad Ukrainos pajėgos peržengė Dniepro upę netoli Chersono – jų buvo nedaug, bet ten, kur Maskva norėtų, kad jų nebūtų.

Vis dėlto buvo neaišku, ar ilgalaikiai šie, precedento neturintys, ukrainiečių išsilaipinimai ir kaip jie įsilieja į platesnį Ukrainos planą. Ukrainos pietinė vadovybė pasakė nedaug – paragino išlikti kantriems. Jos atstovė spaudai Natalija Humeniuk teigė, kad „karinės operacijos sąlygos reikalauja informacinės tylos, kol mūsų kariuomenei bus pakankamai saugu“.

Pastarąsias 10 dienų Ukraina pastebimai tylėjo apie veiksmus visoje Zaporožės srityje, kurioje daugiausia tikimasi Kijevo kontrpuolimo. Tik ten Ukrainos kariuomenė gali atskirti okupuotą Krymo pusiasalį nuo okupuotos teritorijos Rytų Ukrainoje ir Rusijos žemyninės dalies.

Atsižvelgiant į Ukrainos įvestą griežtą operatyvinį saugumą, Rusijos karinių tinklaraštininkų legionas dažnai būdavo pirmieji informacijos apie Ukrainos manevrus šaltiniai. Šįkart jie komentavo nežymiai. Kopani, Marfopilas, Kamianske, Polohy – tai vietos, kuriose prorusiški tinklaraštininkai užsiminė apie Ukrainos bandymus judėti į priekį.

Kai kurie leidiniai rašo, kad tam tikri Ukrainos kontrpuolimo veiksmai prasidėję, o Kijevas sąmoningai siunčia melagingus signalus Rusijai, jog suklaidintų ją kontrpuolimo išvakarėse.

Leidinio „Politico“ žurnalistai pažymi, kad tokia strategija nėra naujiena. Panašiai 1943 m. britai pradėjo vykdyti operaciją, siekdami suklaidinti Vokietiją, apie tai, kurioje Pietų Europos vietoje sąjungininkai suduos pagrindinį smūgį.

Intensyvus ir beatodairiškas Ukrainos teritorijos atakavimas rodo, kad ateinančiomis savaitėmis laukia dideli pavojai. Tai kova, apie kurią Maskva žinojo jau šešis mėnesius.

Rusijos aviacija taip pat bando smogti į, jos manymu, Ukrainos taikinius. Orichivo mieste, esančiame maždaug už 64 kilometrų į pietryčius nuo Zaporožės, pakartotinai bombarduojama viskas, kas gali priminti karinį centrą: sporto mokykla, žemės ūkio sandėlis.

Mažytė Vuhledaro gyvenvietė, esanti toliau į rytus nuo tos vietos, kur Ukraina gali pradėti kontrpuolimą pietuose, per pastarąsias 48 valandas patyrė kelis smarkius aviacijos smūgius.

Lemiamas momentas

„The New York Times“ (NYT) antradienį rašė, kad gegužės mėnesį Ukraina ruošiasi pradėti pagrindinį kontrpuolimą. Tuo tarpu „Politico“ pasirodė straipsnis, kuriame teigiama, kad žurnalistams jau uždrausta lankytis tam tikrose fronto dalyse, Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms ruošiantis kontratakoms.

Tai lemiamas momentas Kijevui. Jei nebus ryžtingos pergalės, Vakarų parama Ukrainai gali susilpnėti. Ateinančiais metais demokratiškų šalių  tikslą padėti karo krečiamai šaliai gali susilpninti rinkimai, ekonominiai veiksniai ir kiti trukdžiai. Dėl to Kijevas gali patirti vis didesnį spaudimą pradėti rimtas taikos derybas dėl konflikto nutraukimo ar įšaldymo, rašo NYT. 

Tačiau ukrainiečiai susiduria su silpnesniu priešu, lyginant su ankstesniais mėnesiais. Remiantis pranešimais, Rusija siunčia sužalotus nuteistuosius atgal į kovą fronte. Taip pat Ukrainos kariuomenė daug geriau aprūpinta. 

Pranešama, kad JAV ir NATO suteikė Ukrainai didelį kiekį artilerijos ir šaudmenų artėjančiam mūšiui, o pareigūnai dabar sako tikintys, kad šių atsargų pakaks. Tuo tarpu 12 Ukrainos kovinių brigadų, kurių kiekvieną sudaro apie 4 tūkst. karių, turėtų būti parengtos iki balandžio pabaigos, teigiama nutekėjusiuose Pentagono dokumentuose.

Juose teigiama, kad Jungtinės Valstijos ir NATO sąjungininkai rengia ir aprūpina devynias iš šių brigadų.

„Viskas priklauso nuo šio kontrpuolimo“, – sako buvęs JAV ambasadorius Rusijoje ir aukštas NATO pareigūnas Alexanderis Vershbowas.

„Visi kupini vilčių, galbūt pernelyg optimistiškų. Tačiau nuo to priklausys, ar ukrainiečiai pasieks padorių rezultatų – atgaus teritoriją mūšio lauke ir sukurs daug daugiau svertų deryboms dėl susitarimo“, – pridūrė jis.

Pasak „The New York Times“, JAV kariuomenės pareigūnai teigia, kad Ukrainos kariuomenė gali vėl juos nustebinti. Ukrainos ginkluotosios pajėgos dabar yra apginkluotos europietiškais tankais ir amerikietiškais šarvuočiais, turi naujus amerikiečių ir NATO pajėgų apmokytus ir aprūpintus dalinius. Tuo tarpu Vladimiro Putino atsitraukimo tikimybė lygi nuliui.

„Yra labai mažai įrodymų ir mažai priežasčių, leidžiančių manyti, kad V.Putinas atsisakys savo strateginio tikslo pavergti Ukrainą jei ne visiškai kariniu, tai bent jau politiniu požiūriu. Tai buvo jo tikslas ne tik metus, bet beveik dešimtmetį“, – sakė JAV gynybos sekretoriaus padėjėja tarptautinio saugumo reikalams Celeste Wallander.

Kremliui tai taip pat bus lemiamas karo momentas. Rusijos vadovai investavo likusius išteklius į kol kas nesėkmingą strategiškai neturinčio didelės reikšmės Bachmuto miesto Donecko srityje užėmimą. Per žiemą patirti milžiniški abiejų pusių nuostoliai šiame mieste neatspindi nedidelio pranašumo, kurį Rusija turėtų, jei galiausiai įgytų viso miesto kontrolę. Analitikai sutinka, kad nesėkmingas puolimas šiame fronto ruože susilpnina Rusijos gynybą kitur.

Ukrainos pajėgų laimėjimai Zaporožėje galėtų suduoti stipresnį smūgį platesnei Rusijos kampanijai. ​Išnagrinėję pastarojo meto rusų veiklą fronte, „Politico“ žurnalistai priėjo prie išvados, kad okupantai labiausiai baiminasi smūgio iš pietų, nes sėkmė ten iš tiesų priverstų Ukrainą netrukus nusitaikyti į Krymą.

Būtent sausumos koridorius iš okupuoto Donbaso į okupuotą Krymą ilgainiui yra naudingiausias Rusijai. Šio ruožo praradimas būtų didelis nuostolis jos kariuomenei Kryme bei padalintų Kremliaus užgrobtas teritorijas į dvi dalis.

Tyla, kurią matome dabar – beveik visiškas komentarų iš fronto linijos nebuvimas – gali būti aiškiausias rodiklis, kad šis gyvybiškai svarbus žingsnis jau žengtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.