JT generalinis sekretorius teigia šiuo metu nematantis taikos tarp Rusijos ir Ukrainos perspektyvų

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius António Guterresas tvirtina šiuo metu nematantis taikos tarp Rusijos ir Ukrainos perspektyvų, nes, anot jo, „abi pusės yra įsitikinusios, kad gali laimėti“.

A. Guterresas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Guterresas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2023, 12:45 PM

Kaip rašo „The Guardian“, tai A. Guterresas pareiškė interviu Ispanijos laikraščiui „El País“.

Pareigūnas taip pat pesimistiškai vertino Europos Sąjungos (ES) ir JT galimybes tarpininkaujant padėti nutraukti dabartinį Rusijos karą prieš Ukrainą.

„Deja, nemanau, kad taikos derybos šiuo metu įmanomos, – kalbėjo JT generalinis sekretorius. – Abi pusės yra įsitikinusios, kad gali laimėti. Tai buvo Rusijos invazija, prieštaraujanti tarptautinei teisei ir JT chartijai, tačiau neregiu Rusijos ryžto pasitraukti iš jos šiuo metu okupuojamų teritorijų, ir manau, kad Ukraina viliasi jas susigrąžinti.“

A. Guterresas nurodė, kad vietoj to JT daro viską, ką gali, kad užtikrintų „dialogą su abiem pusėmis, jog būtų galima spręsti konkrečias problemas“, įskaitant Ukrainos grūdų ir Rusijos maisto produktų bei trąšų eksportą.

Pareigūnas interviu didelių vilčių nedėjo ir į Kinijos ar Brazilijos tarpininkavimą siekiant užbaigti karą. „Jau minėjau, kad taikos derybos šiuo metu nevyks, – tvirtino A. Guterresas. – Tačiau viliuosi, kad jos galės įvykti ateityje. Būta kalbų apie Rusijos puolimą žiemą ir Ukrainos puolimą pavasarį. Akivaizdu, kad abi pusės yra visapusiškai įsitraukusios į karą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.