Tarp artėjančio kontrpuolimo ženklų – atgyjantys Chersono kaimai: apie puolimą liudija ir karinio transporto pilni keliai

Išsilaisvinimo kaina didelė. Pietų Ukrainos Posad-Pokrovskės kaime, kadaise buvusiame pačioje karo fronto linijoje, beveik visi namai apgadinti nuo apšaudymo. Prie mėlynai nudažytos bažnyčios 61 metų tėvas Viktoras Kravčiukas paklojo paklodes, antklodes ir drabužius, kuriuos išgelbėjo iš savo sugriautų namų, kad išvėdintų priešais mažas kapinaites, kurios skendi žydinčių alyvų paunksmėje.

Karas Ukrainoje.<br> Lrytas.lt koliažas.
Karas Ukrainoje.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Ukrainos karys Chersone.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ukrainos karys Chersone.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainos karys.<br>AP / Scanpix nuotr.
Ukrainos karys.<br>AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. J. Prigožinas.<br>Stop kadras.
Karas Ukrainoje. J. Prigožinas.<br>Stop kadras.
Karas Ukrainoje. Ukrainos karys.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos karys.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 10, 2023, 9:53 PM

Savanoris Mykola Barkovas padeda V. Kravčiukui išvalyti suniokotą kambarį su įlinkusiomis, sulūžusiomis lubomis, kuriame prieš karą kunigas rengdavo savo bažnytinės grupės susirinkimus.

V. Kravčiukas pasakoja kaimo istoriją, aprašydamas trumpą rusų okupaciją karo pradžioje – kaip, išstūmus rusus, kaimas tapo Ukrainos kareivių priešakine pozicija, į kurią visą mėnesį skriejo rusų sviediniai.

Kunigas sako, kad tik praėjusių metų lapkritį, kai Ukrainos kariuomenė prasiveržė per provinciją ir įžengė į netoliese esantį Chersono miestą, kasdienė grėsmė kaimui išnyko.

„Kai atėjo rusai, iš pradžių jie mūsų klausė, kodėl mes jų nepasitinkame su duona ir druska, – priduria jis. - Jie nesuprato, kaip mes juos laikome okupantais.“

Praėjusį rudenį Kijevas atkovojo Charkovo sritį ir didelę dalį Chersono srities iki pat Dniepro upės, o didžiulį Ukrainos pasistūmėjimą į priekį pavyko pasiekti turint ribotus išteklius.

Tada judrios Ukrainos šturmo brigados judėjo privačių automobilių kolonomis, kad pasiektų vietoves, kuriose turėjo susirinkti. Joms trūko šarvuočių, artilerijos ir amunicijos, palyginti su didžiulėmis Maskvos pajėgomis, tačiau kariai sugebėjo efektyviai išnaudoti rusų trūkumus.

Ukrainai artėjant prie pavasario kontrpuolimo pradžios, praėjusio rudens puolimo randai primena, kas pastatyta ant kortos.

Nors grioviai, kuriuos rusų pajėgos užėmė prieš bėgdamos į rytus per upę nuo Chersono, pamažu griūva patys, dabar ten vyksta nauji kasinėjimai, kuriuose dirba ukrainiečių kariai.

Kaimuose stovi įspėjamieji minų laukų ženklai, o viso regiono kapinėse šeimos lanko žuvusiuosius kovose. Netoli rytinio Chersono pakraščio esančiame lauke ilgoje žolėje mėtosi numušto naikintuvo liekanos.

Apie tai, kad Ukrainoje netrukus prasidės dar didesnis karo veiksmai, liudija karinio transporto pilni keliai. Kariniai sunkvežimiai ir naujai iš Vakarų sąjungininkių pristatytos transporto priemonės juda, akivaizdžiai patvirtindami aukštų pareigūnų pareiškimus, kad kontrpuolimas prasidės netrukus ir kad jie „beveik pasirengę“.

Pastarąją savaitę kelios Ukrainos bepiločių lėktuvų atakos smogė degalų ir logistikos sandėliams Rusijos okupuotose teritorijose.

Prie pietinės Dniepro upės aplink Chersoną Ukrainos artilerijos baterijos suaktyvino Rusijos pozicijų kitame upės krante apšaudymą, o keliose vietose Rusijos karo korespondentai ir tinklaraštininkai teigia matę žvalgybinius išpuolius, kurių tikslas – ištirti silpnąsias vietas.

Taip pat aišku, kad tai bus kitokio pobūdžio puolimas, nes praėjusių metų lengvąsias brigadas pakeis didesnės ir geriau ginkluotos formuotės, kurios kels naujų organizacinių iššūkių kovai.

Buvęs australų generolas ir karo analitikas Mickas Ryanas neseniai išdėstė, kaip, jo manymu, vyks kontrpuolimas.

„Norėčiau pabrėžti, kad bus ne vienas didelis puolimas, o tikriausiai keli skirtingi puolimai, – rašė M. Ryanas. - Taip yra todėl, kad tiek pietuose, tiek rytuose yra galimybių puolamiesiems veiksmams. Bet taip pat ir todėl, kad ukrainiečiai norės suklaidinti Rusiją dėl savo pagrindinių pastangų."

„Tačiau šis [puolimas] skirsis nuo prieš tai buvusių. Šį kartą ukrainiečiams teks kautis per tankesnes kliūčių juostas, kurias rusai įrengė rytuose ir pietuose“, - teigė jis.

Pasirengimas artėjančiai kovai vyksta ne tik Ukrainos pusėje. Penktadienį Rusija paskelbė apie 70 000 žmonių evakuaciją iš teritorijų netoli fronto linijos Pietų Ukrainoje, kaltindama pastaruoju metu suintensyvėjusį ukrainiečių apšaudymą.

Vakarų ir Ukrainos stebėtojai taip pat teigia pastebėję pasikeitusią Rusijos laikyseną – nuo Maskvos pastangų stengtis tęsti puolimą rytuose pereita prie akivaizdžiai gynybinio nusiteikimo, ypač atsižvelgiant į pranešimus, kad Rusijos pajėgos pradėjo kaupti artilerijos sviedinių atsargas.

Tai savo ruožtu paskatino išankstinį kaltės dalijimąsi prieš Ukrainos puolimą, ypač iš samdinių grupuotės „Wagner“ vadovo, kurios kariai buvo kovų aplink svarbų rytinį Bachmuto miestą priešakyje.

Kaltindamas savo pajėgas šaudmenų trūkumu, J. Prigožinas pagrasino išvesti savo pajėgas iš miesto keistame ir eksplikacijų kupiname vaizdo įraše, nufilmuotame naktį prie kruvinų savo karių kūnų.

„Tai kažkieno tėvai ir kažkieno sūnūs“, – sakė jis, faktiškai kaltindamas Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą, kad šie žlugdo jo pastangas.

„Tie niekšai, kurie neduoda mums amunicijos, valgys savo vidurius pragare, – sakė J. Prigožinas. - Už dešimtis tūkstančių žuvusiųjų ir sužeistųjų jie prisiims atsakomybę savo motinų ir vaikų akivaizdoje, aš to pasieksiu. Dėl jų neprofesionalumo žūsta dešimtys tūkstančių rusų vaikinų, ir tai neatleistina“.

Nors lieka atviras klausimas, ar J. Prigožinas iš tikrųjų išves savo karius, ar ne, jo naujausio vaizdo įrašo tikslas, atrodo, aiškus: atsiriboti nuo vis didėjančių Rusijos karinės vadovybės nesėkmių, kuri, nepaisant didžiulių nuostolių šią žiemą, beveik nieko nepasiekė.

Arčiausiai fronto linijų esantiems ukrainiečiams laukimas sukėlė keistai disonuojančią nuotaiką, kurioje susipina jaudulys ir nerimas.

Chersone, kur trečiadienį per Rusijos smūgius žuvo 23 miesto ir aplinkinių kaimų gyventojai, įskaitant išpuolį prieš prekybos centrą, gyventojai apsirūpino maisto produktais arba išvyko iš miesto automobiliu ar kasdieniniu evakuaciniu traukiniu.

Iš Turkijos kilęs 56 metų vyras Senolis Gezeris sakė, kad jis su žmona vyksta į viešbutį netoliese esančioje Odesoje.

„Mes nebijome. Nenorime sėdėti namuose. Turime laiko išvažiuoti, – sakė jis, pildamas benziną į savo automobilį. - Valdžia sako, kad išvalys kolaborantus [kaltinamus bendradarbiavimu su rusais]. Bet tai yra tai, ką sako valdžia. Manau, kad netrukus prasidės kažkas didelio. Greičiausiai tai yra pasiruošimas tam.“

76 metų Oleksandra Viernenko, kaip ir tėvas Kravčiukas, supranta, ką bet koks kontrpuolimas gali reikšti daugeliui vis dar okupuotų ukrainiečių.

Apžiūrinėdama savo sugriautą butą kaime netoli Snihurivkos miesto, kurį per paskutinį puolimą paliko Rusijos pajėgos, Oleksandra susijaudina iki ašarų:

„Mano amžiuje tai sunkus dalykas. Vis dar nežinau, kaip gyvensiu, bet kasdien meldžiuosi Dievui ir meldžiuosi už išlaisvinimą.“

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.