Po žinių apie kontrpuolimo pradžią, įžvelgia gudrų Ukrainos planą: smogs ten, kur nesitikės

Rusijos karo tinklaraštininkai penktadienio rytą paskelbė apie skirtingose Ukrainos fronto linijose padarytą Ukrainos pajėgų proveržį bei prasidėjusį ilgai lauktą kontrpuolimą. Pasaulį apskriejusius pranešimus įvertino ir Lietuvos karybos ekspertai – gali būti, kad kontrpuolimas jau prasidėjo, tačiau pastarieji manevrai gali reikšti ir kruopščiai parengtą gynėjų klastą.

V.Malinionis ir D. Antanaitis.<br>lrytas.lt koliažas.
V.Malinionis ir D. Antanaitis.<br>lrytas.lt koliažas.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos kontrpuolimas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos kontrpuolimas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Kremina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Kremina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>T.Bauro nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>T.Bauro nuotr.
Darius Antanaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Darius Antanaitis.<br>T.Bauro nuotr.
V.Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V.Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje. J. Prigožinas ir „Wagner“ samdiniai.<br>Stop kadras.
Karas Ukrainoje. J. Prigožinas ir „Wagner“ samdiniai.<br>Stop kadras.
Krymo tiltas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Krymo tiltas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

May 12, 2023, 8:05 PM, atnaujinta May 13, 2023, 8:34 AM

„Tikėtina, nes Ukraina tam ir ruošėsi, buvoma kalbama, kad kontrpuolimas gali tuoj prasidėti, tai yra dienų ar savaičių klausimas, tad – tikėtina“, – naujausius pranešimus apie galimai jau prasidėjusį ukrainiečių kontrpuolimą portalui lrytas.lt komentavo karybos ekspertas, Lietuvos kariuomenės atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis.

Ketvirtadienį ir penktadienį internetą užplūdo Rusijos karo tinklaraštininkų bei atskirų karinių veikėjų pranešimai apie Ukrainos karinius laimėjimus bei proveržį įvairiomis kryptymis.

Prokremliškas Rusijos karo korespondentas Aleksandras Kotsas tikino, kad ilgai lauktas Kijevo kontrpuolimas jau prasidėjo. Jis rašė, kad Ukrainos tankai važiuoja Charkovo aplinkkeliu link sienos su Rusija, cituodamas „patikimus“ šaltinius, tačiau jo teiginių nepriklausomai patikrinti buvo neįmanoma.

„Kolonose, be kita ko, yra žemagrindžių krautuvų, vežančių vakarietiškus (tankų) modelius“, – BBC citavo A.Kotsą.

„Kitaip tariant, Kijevas nusprendė pabloginti padėtį šiauriniame fronte, kartu pradėdamas puolamuosius veiksmus Artiomovsko (rusiškas Bachmuto pavadinimas) flanguose“, – pridūrė jis.

Kitas Rusijos karo korespondentas Aleksandras Simonovas savo „Telegram“ kanale rašė, kad Ukrainos pajėgos prasiveržė prie Bohdanivkos kaimo, esančio netoli Bachmuto, ir užėmė „kelis kvadratinius kilometrus“ teritorijos.

Dar vienas rusų karo korespondentas ir propagandistas Jevgenijus Podubnas „Telegram“ žinutėje rašė, kad Ukrainos pajėgoms pavyko prasiveržti pro Rusijos linijas ties Soledaru, vos už kelių kilometrų į šiaurės rytus nuo Bachmuto.

Rusijos karinės samdinių grupės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas anksčiau kelis kartus perspėjo, kad dėl neapsaugotų flangų rusų kareiviams Bachmute gresia apsuptis.

Su Rusijos valdžios institucijomis pastaruoju metu konfliktuojantis J.Prigožinas sakė, kad situacija suniokotame Bachmuto mieste, kuris tapo intensyviausių kovų centru, Rusijai klostosi pagal blogiausią iš numatytų scenarijų.

„Teritorijas, kurias daugelį mėnesių užiminėjome savo ginklo brolių kraujo ir gyvybių kaina, per dieną įveikdami dešimtis ar šimtus metrų, dabar praktiškai be kovos palieka tie, kurie turėtų laikyti mūsų flangus“, – dėstė jis.

Kremlius šiuos teiginius skubėjo paneigti ir tikino, kad Ukraina neatliko jokių reikšmingų žygių. Rusijos gynybos ministerijos pareiškime teigiama: „Atskiri „Telegram“ pareiškimai apie (ukrainiečių) „proveržį“ keliuose fronto linijos taškuose neatitinka tikrovės.“

„Bendra padėtis specialiojoje karinės operacijos zonoje kontroliuojama“, – pridūrė ji, pavartodama Rusijos terminą plataus masto invazijai į Ukrainą įvardyti.

Tačiau vėliau penktadienį Rusijos gynybos ministerija pripažino neva dėl taktinių priežasčių atitraukusi kai kuriuos savo dalinius į Šiaurę nuo Bachmuto. Ministerijos atstovas spaudai Igoris Konašenkovas teigė, kad Rusijos pajėgų daliniai užėmė naują liniją netoli Berchivkos telkinio atsižvelgdama į ten „palankias sąlygas“.

Netrukus J.Prigožinas sureagavo į Rusijos gynybos ministeriją teigdamas, kad Maskvos pajėgos iš savo pozicijų Bachmute ne persigrupuoja, o bėga.

Karo tyrimų institutas (ISW) teigia, kad Ukrainos pajėgos greičiausiai pralaužė kai kurias gynybines linijas aplink Bachmutą, priversdamos Rusijos pajėgas kai kuriose fronto vietose atsitraukti maždaug du kilometrus.

JAV įsikūręs analitinis centras rašė, kad Rusijos gynybos ministerija „neįprastai greitai pripažino Ukrainos kontratakas“, neigdama, kad jos pajėgos prasiveržė, o tai kartu su J.Prigožino komentarais rodo „padidėjusią paniką“ dėl planuojamų kontrpuolimų.

Purvinas karas

Karybos ekspertas, atasargos pulkininkas V.Malinionis priminė, kad karo metu valstybių kariuomenės bei vyriausybės savo karinių planų neviešina, todėl tikėtis, kad Ukraina viešai paskelbs apie prasidėjusį kontrpuolimą būtų naivu.

„Visų pirma, ukrainiečiai apie kontrpuolimo pradžią niekada neskelbs tam, kad išlaikyti netikėtumo efektą, kuris yra be galo svarbus. Tokio slapstymosi tikslas yra užklupti priešą nepasiruošusį ir neparuoštose kryptyse“, – paaiškino jis.

Su šia mintimi sutinka ir karybos ekspertas, Lietuvos kariuomenės atsargos majoras Darius Antanaitis.

„Viskas, kas yra akivaizdu, viskas, kas yra vieša apie kariuomenių planus yra melas – tu negali atskleisti savo planų, tu negali plepėti, nes nuo to priklauso ne tik žmonių gyvybės, bet ir valstybės egzistavimas, todėl viskas, kas yra kalbama apie planus, viskas, kas atrodo užtikrinta ir tikrai bus, tai nėra tiesa“, – portalui lrytas.lt sakė D.Antanaitis.

Abu ekspertai sutiko, kad pranešimai apie Kijevo proveržius skirtingose kryptyse gali byloti apie prasidėjusį didįjį kontrpuolimą, tačiau nebūtinai – tai gali būti ir atskiri klaidinantys Ukrainos pajėgų kariniai manevrai siekiant atitraukti okupantų pajėgas iš tam tikrų teritorijų, po kurių jau bus galima smogti visa jėga.

„Yra aiškus kontrpuolimo planas ir tikslai, ir kariuomenės paprastai vykdo tuos klaidinančius veiksmus. Tai, ką čia dabar rusų tinklaraštininkai skelbia – galbūt tikrai yra prasidėjęs Ukrainos kontrpuolimas, o gali būti, kad vykdomi kažkokie klaidinimo veiksmai siekiant kelti įtampą, sukelti sumaištį, sutrikdyti priešo sprendimų priėmėjus ir visą gynybos sistemą bei vožti priešui ten, kur to nesitikima ir kur bus padaryta didžiausia žala. Tai yra karų ir mūšių klasika, tad ukrainiečiai taip ir daro. Todėl gal kontrpuolimas jau prasidėjo, o gal ir neprasidėjo, bet kad įtampa keliama yra labai gerai“, – kalbėjo V.Malinionis.

D.Antanaitis taip pat teigė, kad kiekvienas karas yra purvinas, todėl skaidrumo čia tikėtis neverta, o atsiradus bet kokiai galimybei įkąsti priešui, reikia ja pasinaudoti.

„Paprastai, kada tu vykdai puolimą ar kontrpuolimą, tu visada darai viską, kad apgautum priešininką – skleidi netikrą ar netikslią informaciją, atlieki apgaulingus veiksmus. Tai, ką mes matome dabar galėtų būti kontrpuolimo pradžia, bet atspėti, kuria kryptimi vyks puolimas yra praktiškai neįmanoma.

Tai gali būti tiesiog apgaulingas veiksmas tam, kad rusai perkeltų savo karius į tą kryptį, kuri nėra svarbi Ukrainai ir nuimtų savo karius nuo tos krypties, kuri yra įdomi Ukrainai. Tad tu privalai kare apgaudinėti, privalai kare meluoti, nes mūšio laukas yra labai bloga vieta būti džentelmenu“, – aiškino D.Antanaitis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad pradėti kontrpuolimą dar per anksti. „Turėdami (tai, ką jau turime), galime eiti į priekį ir, manau, sėkmingai, – kalbėjo jis. – Tačiau prarastume daug žmonių. Manau, kad tai nepriimtina. Taigi mums reikia palaukti. Mums dar reikia šiek tiek daugiau laiko.“

Anot V.Malinionio šis pareiškimas taip pat galėjo būti dalis pastangų, kuriomis siekiama suklaidinti priešą.

„Gali būti, nes klaidinimo elementų yra begalė – kiek žmogus turi fantazijos, tiek ir galima klaidinti. Manau, kad tokie dalykai yra koordinuojami, nes prezidentas yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas ir, be abejo, kad jį nuolatos informuoja ir instruktuoja karinė vadovybė su Ukrainos gynybos štabu. Todėl V.Zelenskis, būdamas vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, gali tikrai pagerinti tą netikėtumo efektą ir jį išlaikyti. Tai yra natūralu ir taip turėtų būti elgiamasi“, – sakė karybos ekspertas.

Itin svarbi pagalba

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį patvirtino, kad skiria Ukrainai ilgai lauktų ilgojo nuotolio sparnuotųjų raketų „Storm Shadow“ ir tapo pirmąja valstbye suteikusia Kijevui tokio tipo karinę pagalbą. Britų leidinio „Sky News“ žiniomis, šios raketos jau yra Ukrainos teritorijoje, o, anot ekspertų, jos gali tapti lemtingu veiksniu siekiant atsikovoti rusų užgrobtas teritorijas.

„Tai labai svarbus elementas Ukrainos kontrpuolimui, nes jų pasiekiami atstumai yra apie 250 kilometrų, o tai reiškia, kad Ukrainos pajėgos galės užkirsti Rusijos pajėgų logistikos judėjimą ir dar labiau sutrikdyti jų pozicijas, – paaiškino V.Malinionis. – „Storm Shadow“ sparnuotosios raketos jau galėtų pasiekti Krymo tiltą, taip pat trikdyti toliau esančius Rusijos logistinius paramos taškus ir judėjimą. Tai yra didelė parama ir jeigu atkertama šiose teritorijose besiginančių Rusijos pajėgų logistika, jie iš esmės praranda gebėjimą atstatyti praradimus, amunicijos trūkumą ir tai sudaro dar geresnes sąlygas įvykdyti sėkmingą kontrpuolimą ukrainiečiams.“

Tačiau vien raketų neužtenka. Anot, D.Antanaičio, „Storm Shadow“ turi didžiulį potencialą sustiprinti Kijevo kontrpuolimą, tačiau kartu Ukrainai gyvybiškai svarbu iš sąjungininkų gauti palydovinės žvalgybos informaciją, kad padovanotos pažangios raketos galėtų pasiekti taikinius toli nuo fronto linijos.

„Šios raketos galėtų naikinti Rusijos valdymo punktus, esančius toliau nuo fronto, bet tam, kad pataikyti, turi matyti taikinį, negali tiesiog šauti ta kryptimi. Todėl šalia šių raketų turėtų būti ir kažkokie žvalgybiniai duomenys, pavyzdžiui, palydovinė žvalgyba, nes jų šaudymo nuotolis yra apie 250 kilometrų, o žmogaus nenusiųsi, kad stebėtų kokį nors pakilimo taką už tokio atstumo, tu turi taikinį matyti iš anksto ir realiu laiku. Čia yra reikalinga palydovinė žvalgyba, nes kiekvienas ginklas yra tik įrankis, o visa kita – kaip tu jį panaudosi“, – sakė ekspertas.

Gali nulemti ir karo baigtį

Kontrpuolimas bus lemiamas išbandymas Ukrainai, trokštančiai įrodyti, kad iš Vakarų gauta ginkluotė ir įranga gali padėti pasiekti reikšmingų laimėjimų mūšio lauke.

V.Malinionio nuomone, sėkmingas kontrpuolimas galėtų priartinti karą prie pabaigos ir paruošti dirvą taikos deryboms, kurios būtų palankios Ukrainai.

„Tai gali nulemti labai daug. Pagrindinis Ukrainos kontrpuolimo tikslas yra atsiimti visas užgrobtas teritorijas, įskaitant ir Krymą. Jeigu tai pavyktų, tai būtų iš esmės lemiamas mūšis, po kurio būtų galima sėsti prie taikos derybų stalo su tarptautinių organizacijų palaikymu“, – svarstė jis.

Vienas pagrindinių Rusijos plataus masto invazijos tikslų iš esmės jau yra pasiektas – Maskva užėmė ir jau gana ilgą laiką kontroliuoja sausumos kelią į Krymą, aneksuotą dar 2014 m. Jei Kremliui pavyktų išlaikyti šias teritorijas, savo namų auditorijai V.Putinas galėtų skelbti apie karinę pergalę, pasiektą tikslą ir nesusilaukti per daug kritikos. Tačiau nepanašu, kad Ukraina galėtų susitaikyti su tokia karo baigtimi ir, kaip ne kartą teigė, yra pasiruošusi kovoti dėl kiekvieno okupantų užimtos teritorijos centimetro.

„Kontrpuolimas yra svarbiausias dalykas – tu privalai išlaisvinti savo valstybę, nes jeigu tu nepereinį į kontrpuolimą, priešas stipriau įsitvirtina, labiau pereina į gynybą ir kuo toliau, tuo sunkiau išlaisvinti užimtas teritorijas. Ukrainai reikia iš rusų atimti jau dabar pasiektą karinį tikslą – reikia nutraukti Rusijos sausumos kelią į Krymą ir tada vienas iš pagrindinių Ukrainos kariuomenės tikslų bus pasiektas“, – reziumavo D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.