Nutekinti dokumentai: J. Prigožinas siūlė Ukrainai atskleisti Rusijos kareivių dislokacijos vietas

Sausio pabaigoje, kai jo samdinių pajėgos tūkstančiais žuvo kovoje dėl sugriauto Bachmuto miesto, privačios karinės samdinių grupės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas pateikė Ukrainai neįprastą pasiūlymą.

J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Bachmutas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Bachmutas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 15, 2023, 10:11 AM, atnaujinta May 15, 2023, 10:15 AM

J.Prigožinas sakė, kad jei Ukrainos vadai atitrauks savo karius iš Bachmuto apylinkių, jis suteiks Kijevui informacijos apie Rusijos kariuomenės pozicijas, kuria Ukraina galėtų pasinaudoti ir surengti efektyvų puolimą, skelbia dienraštis „The Washington Post“.

Pasak anksčiau nepraneštų JAV žvalgybos dokumentų, nutekintų grupinių pokalbių platformoje „Discord“, J.Prigožinas perdavė šį pasiūlymą savo ryšiams Ukrainos karinės žvalgybos valdyboje, su kuriais karo metu palaikė slaptus ryšius.

J.Prigožinas viešai nesutaria su Rusijos kariuomenės vadais, kurie, kaip jis įnirtingai tvirtina, nesugebėjo aprūpinti ir papildyti jo pajėgų, kurios teikė gyvybiškai svarbią paramą Maskvos karo veiksmams. Tačiau jis taip pat yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, kuris J.Prigožino pasiūlymą iškeisti „Wagner“ kovotojų gyvybes į rusų kareivius gali laikyti išdavyste.

Nutekintame dokumente neaišku, kokias Rusijos kariškių pozicijas J.Prigožinas siūlė atskleisti.

Du Ukrainos pareigūnai patvirtino, kad J.Prigožinas kelis kartus kalbėjosi su Ukrainos žvalgybos valdyba, vadinama HUR. Vienas pareigūnas sakė, kad J.Prigožinas ne kartą teikė pasiūlymą dėl Bachmuto, bet Kijevas jį atmetė, nes pareigūnai nepasitiki J.Prigožinu ir mano, kad jo pasiūlymai galėjo būti nenuoširdūs.

JAV pareigūnas taip pat įspėjo, kad Vašingtone yra panašių abejonių dėl J.Prigožino ketinimų. Ukrainos ir JAV pareigūnai kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, kad būtų galima aptarti slaptą informaciją.

Šį mėnesį interviu laikraščiui „The Washington Post“ Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nepatvirtino kontaktų su J.Prigožinu. „Tai karinės žvalgybos reikalas“, – sakė jis. Ukrainos vadovas taip pat prieštaravo viešam įslaptintos informacijos paviešinimui ir sakė manąs, kad informacijos nutekinimas buvo naudingas Rusijai.

Tačiau negalima diskutuoti apie karštą J.Prigožino nusivylimą besitęsiančia kova Bachmute. Jis viešai ir privačiai skundėsi, kad Rusijos gynybos ministerija nesuteikė jo kovotojams amunicijos ir kitų išteklių, kurių jiems reikia sėkmei pasiekti. Bachmute, Rytų Ukrainoje, vyksta kruviniausios karo kovos. Per pastaruosius kelis mėnesius, grumtynėse, kurios matuojamos miestų kvartalais, Ukrainos ir Rusijos pajėgos patyrė didžiulių nuostolių.

J.Prigožinas, kuris pažadėjo perimti miesto kontrolę iki gegužės 9 d., t. y. iki Rusijos Pergalės dienos šventės, neseniai viešai pagrasino išvesti savo pajėgas iš kovos.

Iš kitų nutekintų dokumentų matyti, kad Rusijos gynybos ministerijos pareigūnai privačiai svarsto, kaip reaguoti į J.Prigožino kritiką dėl kariuomenės veiklos ir jo reikalavimus skirti daugiau išteklių, tačiau jie, matyt, pripažino, kad tai nėra neteisėtos pretenzijos. Dokumentuose taip pat kalbama apie J.Prigožino ir aukščiausių pareigūnų, įskaitant Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu, kovą dėl valdžios.

Šiame įtemptame fone J.Prigožinas palaikė slaptus santykius su Ukrainos žvalgyba, kurie apėmė ne tik pokalbius telefonu, bet ir asmeninius susitikimus su HUR karininkais neįvardytoje Afrikos šalyje, teigiama viename dokumente. „Wagner“ pajėgos teikia apsaugą kelių Afrikos šalių vyriausybėms.

Nutekintoje JAV žvalgybos informacijoje matyti, kad J.Prigožinas apgailestauja dėl didelių nuostolių, kurių kovos pareikalavo iš jo paties pajėgų, ir ragina Ukrainą smarkiau smogti Rusijos pajėgoms.

Viename dokumente teigiama, kad J.Prigožinas vienam Ukrainos žvalgybos pareigūnui sakė, jog Rusijos kariuomenė susiduria su amunicijos tiekimo sunkumais. Jis patarė Ukrainos pajėgoms tęsti puolimą prie Krymo, kurį Rusija neteisėtai aneksavo, sienos, kol Rusijos kareivių moralė yra žema.

Ataskaitoje taip pat remiamasi kitais žvalgybos duomenimis, kuriuose pažymima, kad J.Prigožinas žinojo apie smunkančią „Wagner“ pajėgų kovinę dvasią ir kad kai kurie jo kovotojai atsisakė vykdyti įsakymus dislokuotis Bachmuto vietovėje, apšaudomoje smarkia ugnimi, bijodami patirti daugiau nuostolių.

Kremlius neatsakė į prašymą pakomentuoti J.Prigožino ryšius su Ukraina.

Karo metu nėra neįprasta, kad priešiškos šalys palaiko tam tikros formos ryšį. O dokumentai neatskleidžia J.Prigožino ketinimų bendraujant su savo priešais Ukrainoje. Viename interviu Ukrainos pareigūnas šiuos ryšius apibūdino kaip pastangas „draugus laikymo arti, o priešus – dar arčiau“.

Parengta pagal „The Washington Post“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.