JT ekspertas: Mianmaro chunta importavo ginklų už milijardą dolerių

Mianmaro kariškiai nuo tada, kai per 2021 metų perversmą užgrobė valdžią, importavo ginklų už 1 mlrd. dolerių ir naudojo juos „žiaurumams vykdyti“, trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje teigė Jungtinių Tautų ekspertas.

Mianmaro chunta.<br>AP/Scanpix nuotr.
Mianmaro chunta.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2023, 1:01 PM

Po perversmo Mianmare prasidėjo kovos, įskaitant atsinaujinusius susirėmimus su etninių sukilėlių grupuotėmis, taip pat dešimčių „liaudies gynybos pajėgų“, dabar kovojančių su chunta, susikūrimą.

Susidorodama su opozicija „kariuomenė nužudė mažiausiai 3 500 civilių gyventojų“, o politinių kalinių skaičius išaugo iki 20 tūkstančių, sakoma ataskaitoje.

Joje priduriama, kad nuo 2021 metų vasario 1-osios, t. y. perversmo dienos, iki 2022 metų gruodžio chunta įvežė „ginklų, dvejopos paskirties technologijų ir medžiagų, naudojamų ginklams gaminti, už mažiausiai 1 mlrd. dolerių“, daugiausia iš tiekėjų Rusijoje, Kinijoje, Singapūre ir Indijoje.

„Šie ginklai ir medžiagos, iš kurių galima pagaminti dar daugiau ginklų, ir toliau nenutrūkstamu srautu tiekiami Mianmaro kariuomenei, nepaisant akivaizdžių įrodymų, kad ji atsakinga už žiaurius nusikaltimus“, – sakė JT specialusis pranešėjas žmogaus teisių klausimais Mianmare Tomas Andrewsas.

Ataskaitoje teigiama, kad chunta importavo 406 mln. dolerių vertės ginklų ir įrangos iš Rusijos ir 267 mln. dolerių vertės – iš Kinijos, įskaitant iš valstybei priklausančių subjektų. Indija pardavė prekių už 51 mln., Singapūras – už 254 mln., netgi Tailandas pardavė įrangos už 28 mln. dolerių.

„Rusijos ir Kinijos subjektai yra labai svarbūs Mianmaro kariuomenei perduodant pažangias ginklų sistemas ir jų atsargines dalis“, – rašė T. Andrewsas. Pasak jo, parduodant ginklus Mianmarui buvo lengvai apeinamos tarptautinės sankcijos, draudžiančios tokią prekybą su šia šalimi.

JT ataskaitoje išskiriamas išpuolis prieš opozicijos kontroliuojamą kaimą, per kurį žuvo apie 170 žmonių, įskaitant vaikus, ir apibūdinamas kaip „tikėtino“ karo nusikaltimo pavyzdys.

T. Andrewsas rašė, kad naikintuvas numetė dvi bombas ant Pazi Gyi kaimo centriniame Sagaingo regione, taikydamasis į Nacionalinės vienybės vyriausybės – šešėlinės administracijos, kurioje dominuoja nušalintos lyderės Aung San Suu Kyi partijos įstatymų leidėjai – biuro atidarymo ceremoniją.

Netrukus po to į kaimą atskrido du atakos sraigtasparniai ir pradėjo šaudyti į išgyvenusius žmones ir pirmuosius gelbėtojus, pridūrė jis.

„Šis žiaurus išpuolis yra dar vienas pavyzdys, kaip Mianmaro chunta naudoja tarptautiniu mastu tiekiamus ginklus ir susijusias medžiagas žiaurumams vykdyti“, – teigiama ataskaitoje.

Specialiuosius pranešėjus įgalioja JT Žmogaus teisių taryba, tačiau jie yra neapmokami, nepriklausomi ekspertai, kurie nekalba Jungtinių Tautų vardu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę