Karą V. Putinui paskelbę rusų savanoriai vėl įsiveržė į Rusijos teritoriją: žada, kad išpuolių tik daugės

Ukrainos pusėje kariaujantys Rusijos savonorių korpuso kovotojai ketvirtadienį paskelbė dar kartą įžengę į Rusijos teritoriją ir paskelbė vaizdo įrašą iš, kaip teigiama, Belgorodo srities Glotovo kaimo.

Rusijos savanorių korpusas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Rusijos savanorių korpusas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
​Rusijos savanorių korpuso lyderis aiškino, kad grupės planuose yra daugiau tokio lygio įsiveržimų į Rusiją, bei pridūrė, jog reikia šiek tiek kantrybės ir keleto dienų laukimo.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
​Rusijos savanorių korpuso lyderis aiškino, kad grupės planuose yra daugiau tokio lygio įsiveržimų į Rusiją, bei pridūrė, jog reikia šiek tiek kantrybės ir keleto dienų laukimo.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Belgorodas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Belgorodas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Belgorodas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Belgorodas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-05-25 16:58

„Žinoma, šį kartą niekam nereikia įrodinėti, kad savo vaizdo įrašą filmavome ne Kijevo srityje, o tėvynėje. Nepaisant to, nusprendėme tokius vaizdo įrašus paversti gražia tradicija! Šlovė Rusijos savanorių korpusui!“ – rašoma grupuotės pranešime.

Vaizdo įraše savanoris kovotojas teigia, kad „kovos liepsna plinta visoje šalyje“ ir priduria: „Laukite mūsų savo gyvenvietėje“.

Viena grupuočių, prisiėmusių atsakomybę už įsiveržimą į Rusijos Belgorodo sritį, anksčiau pareiškė, kad ateityje rengs daugiau išpuolių. Rusijos savanorių korpuso lyderis Denisas Kapustinas pažymėjo, jog reikia šiek tiek kantrybės ir keleto dienų.

D.Kapustinas (taip pat žinomas kaip Denisas Nikitinas) kalbėjo Ukrainos sienos su Rusija pusėje praėjus dienai po to, kai jo grupuotė pareiškė prisidėjusi prie ginkluoto reido Belgorodo srityje.

„Manau, kad mus vėl pamatysite toje (Rusijos) pusėje, – pareiškė jis. – Negaliu atskleisti tų būsimų dalykų, negaliu atskleisti net krypties. Siena yra gana ilga, tačiau ir vėl bus vieta, kur viskas bus karšta.“

Jo teigimu, prieš V.Putiną nusiteikę kovotojai jau kurį laiką laiko „apie 42 kvadratinius kilometrus“ Rusijos teritorijos.

„Mes kovojame už laisvę, kovojame prieš neteisybę, todėl kovojame prieš kankinimus, kovojame prieš siaubingus policijos brutalumo aktus“, – pridūrė jis.

Iš pradžių Rusija dėl įsiveržimo kaltino Ukrainą ir tvirtino, kad 70 užpuolikų žuvo arba buvo nustumti atgal.

D.Kapustinas tai neigė, sakydamas, kad du jo kovotojai žuvo, du buvo lengvai sužeisti, o dar 10 buvo sužeisti sunkiai. Jis taip pat atskleidė, kad kaip trofėjų jie išsivežė rusišką šarvuotį ir priešlėktuvinį ginklą.

„Tiksliai žinau, iš kur gavau ginklus“

D.Kapustino buvo paklausta, ar jis naudojosi JAV karine įranga, kuri buvo suteikta siekiant padėti Ukrainai apsiginti nuo Rusijos atakų.

„Aš tiksliai žinau, iš kur gavau ginklus – deja, ne iš Vakarų partnerių“, – kalbėjo jis.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas teigė, kad jau seniai nerimaujama, jog Vakarų Ukrainai dovanoti ginklai galiausiai gali būti panaudoti Rusijoje.

„Mums ne paslaptis, kad ši įranga naudojama prieš mūsų kariuomenę, ir mums ne paslaptis, kad tiesioginis ir netiesioginis Vakarų šalių dalyvavimas šiame konflikte kasdien didėja – mes darome atitinkamas išvadas“, – pareiškė jis.

Ukraina pati sprendžia, kaip vykdyti šį karą“

„Kalbant apie bendresnį principą... mes neskatiname ir nesudarome sąlygų smūgiams Rusijos viduje, ir tai aiškiai nurodėme. Tačiau, kaip taip pat sakėme, Ukraina turi nuspręsti, kaip vykdyti šį karą“, – antradienį kalbėjo JAV valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris.

„Manau, kad paaiškinau, jog Vakarų karinė pagalba, deja, keliauja pirmyn ir atgal, yra puldinėjama. Pavyzdžiui, žinau, kad Bachmute Rusijos pajėgos apiplėšė daug šarvuočių, amerikietiškų šarvuočių“, – kalbėjo D.Kapustinas.

„Turėtumėte būti šiek tiek kantresni“

Jo teigimu, Ukraina parėmė jo grupę informacija, benzinu, maistu ir vaistais, tačiau pridūrė, kad kiekvienas jų priimtas sprendimas už jų valstybės sienos, yra jų pačių.

„Aišku, galime prašyti savo (Ukrainos) bendražygių, draugų pagalbos planuojant“, – pridūrė jis. – Mūsų ateities planai – tai naujos Rusijos Federacijos teritorijos, į kurias mes būtinai įžengsime... Reikėtų tik truputį apsišarvuoti kantrybe ir palaukti vos porą dienų“.

„Turiu savo pažiūras – patriotines pažiūras“

D.Kapustinas buvo apibūdintas kaip „rusų neonacis, daugelį metų gyvenęs Vokietijoje“, ir pripažino, kad jo grupė yra dešinioji. Paklaustas ar neprieštarauja, kad jam būtų klijuojama nacių etiketė, atsakė, kad „nemano, jog tai yra įžeidimas“.

„Turiu savo pažiūras, tai patriotinės pažiūros, tradicionalistinės pažiūros, dešiniosios pažiūros“, – pareiškė jis. – Žinote, niekada nerasite manęs mojančio vėliava su svastika, niekada nerasite manęs keliančio ranką kaip Hitleris, tad kodėl mane taip vadinate?“

Parengta pagal „Sky News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.