Ukrainiečių politologas paaiškino, kokią ateitį mato: 10 metų bus pilni kruvinų konfliktų

Ukrainos publicistas ir politologas Vitalijus Portnikovas įsitikinęs, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos dabar gina ne tik Ukrainos galimybes išlikti politiniame pasaulio žemėlapyje, rašoma leidinyje nv.ua. 

 Branduolinis ginklas.<br>AFP / Scanpix nuotr.
 Branduolinis ginklas.<br>AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 12:28 PM, atnaujinta May 26, 2023, 12:38 PM

Jis tikina, kad jie saugo galimybę išlikti visų buvusių sovietinių respublikų – Kazachstano, Uzbekistano, Turkmėnistano ir Moldovos – pasaulio politiniame žemėlapyje.

Pasak politologo, tai priklausys nuo to, kaip baigsis karas Ukrainoje, kokiose geografinėse sienose Rusijos Federacija egzistuos ateityje – Sovietų Sąjungos, šiuolaikinės Rusijos ar net mažesnėse dėl teritorijų atskyrimo.

Tačiau atkreipiamas dėmesys, kad tai ilgalaikis procesas.

Jis prognozuoja, kad ateinantys 10 metų bus pilni konfliktų, kurie bus ilgi, sudėtingi, kruvini ir nerimą keliantys. Ir, publicisto nuomone, išliks tie, kurie bus kantrūs ir sugebės „žaisti ilgą žaidimą“.

Ar Baltarusija sugebės atsiriboti nuo Rusijos, interviu radijui NV pasakojo V. Portnikovas.

„Taktinių branduolinių ginklų dislokavimas Baltarusijos Respublikos teritorijoje reiškia, kad šių branduolinių ginklų kontrolė vis tiek išlieka Rusijos Federacijos prezidento rankose. Lagaminas su kodais – taip pat. Vienintelis dalykas, kurį gali padaryti Baltarusijos Respublikos prezidentas, tai leisti savo šalies teritorijoje laikyti tam tikrą kiekį Rusijos branduolinių ginklų. Tačiau bet kokia atsakomybė už šių taktinių branduolinių ginklų panaudojimą tenka tik pačiai Rusijos Federacijai, jos ginkluotosioms pajėgoms, Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiajam vadui Vladimirui Putinui“, – teigė V. Portnikovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.