Švedijos narystė NATO mainais į Turkijos ES: sąjungininkai atsakė į R. T. Erdogano ultimatumą

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas iškėlė naują kliūtį Švedijos narystei NATO, susiedamas šalies įstojimą į Aljansą su Turkijos įstojimu į ES – procesu, kuris jau daugelį metų yra sustabdytas. Tai komentuodamas NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad remia Turkijos siekį įstoti į ES. Tačiau kartu jis pabrėžė, kad tai niekaip nesusiję su Švedijos stojimu į Aljansą.

R. T. Erdoganas.<br>EPA-ELTA nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>EPA-ELTA nuotr.
NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas Vilniuje susitiko su Turkijos prezidentu R. T. Erdoganas ir<br>Reuters/Scanpix nuotr.
NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas Vilniuje susitiko su Turkijos prezidentu R. T. Erdoganas ir<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 10, 2023, 7:39 PM

„Palaikau Turkijos siekius tapti Europos Sąjungos nare. Kartu turime prisiminti, kad Madride susitarėme dėl konkrečių sąlygų, kurias Švedija turi įvykdyti, kad taptų visateise Aljanso nare, sąrašo, ir Švedija šias sąlygas įvykdė. Vilniuje vis dar įmanoma priimti teigiamą sprendimą dėl Švedijos“, – spaudos konferencijoje sakė J. Stoltenbergas.

Vokietija taip pat pabrėžė, kad šie du procesai nėra susiję, rašo „The Guardian“.

„Švedija atitinka visus narystės NATO reikalavimus. Kitas klausimas (dėl Turkijos narystės ES – red.past.) su tuo nesusijęs, nemanau, kad jį reikėtų laikyti susijusiu klausimu“, – sakė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas per spaudos konferenciją Berlyne.

„Reuters“ praneša, kad Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai, komentuodamas situaciją, pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos visada rėmė ir toliau remia Turkijos siekį tapti ES nare. Jis pabrėžė, kad šiuos klausimus aptarė Turkija ir bloko narės.

„Tačiau mūsų dėmesys sutelktas į Švediją, kuri pasirengusi prisijungti prie NATO Aljanso“, – tęsė JAV atstovas.

Po Rusijos invazijos Ukrainoje Švedija ir Suomija pateikė prašymus įstoti į NATO. 2022 m. birželio pabaigoje NATO vadovai oficialiai pakvietė šias šalis prisijungti prie Aljanso. Suomijos įstojimas įvyko balandžio mėnesį, kai 30 sąjungininkių pritarė jos paraiškai.

Švedijos atveju procesą stabdo Vengrija ir Turkija. Vengrija apkaltino šalį pernelyg didele kritika ir pareiškė, kad palaikys Švedijos prašymą įstoti į NATO, jei su tuo sutiks ir procesą stabdanti Turkija.

Turkija pateikė Švedijai nemažai reikalavimų dėl „kovos su terorizmu“. Pastarosiomis savaitėmis šalis ne kartą pareiškė, kad derybose dėl paraiškos patvirtinimo nėra jokių galimybių pasiekti proveržį.

Liepos 10 d., prieš išvykdamas į NATO aukščiausiojo lygio susitikimą Vilniuje, Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas pareiškė, kad pritars Švedijos stojimui į NATO, jei Europos Sąjunga (ES) atnaujins jau kurį laiką įstrigusias derybas dėl jo šalies narystės Bendrijoje.

Turkija derasi dėl stojimo į Europos Sąjungą nuo 1987 m. balandžio 14 d., kai pateikė paraišką įstoti į Europos ekonominę bendriją, ES pirmtakę organizaciją. Derybos dėl visateisės narystės ES buvo pradėtos 2005 m. spalio 3 d., tačiau iki 2016 m. faktiškai nutrūko. 2019 m. Europos Parlamentas balsavo už derybų sustabdymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.