Per Indijos premjero vizitą Prancūzijoje bus stiprinami kariniai ryšiai

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi ketvirtadienį pradėjo dviejų dienų vizitą Prancūzijoje, jis kaip garbės svečias dalyvaus tradiciniame Bastilijos dienos kariniame parade ir aptars svarbius naujus gynybos susitarimus.

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi ketvirtadienį pradėjo dviejų dienų vizitą Prancūzijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi ketvirtadienį pradėjo dviejų dienų vizitą Prancūzijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2023, 5:22 PM

Nepaisant skirtingų požiūrių į karą Ukrainoje ir įtampos dėl žmogaus teisių Indijoje, Naujasis Delis ir Vakarų demokratijos nori stiprinti ryšius, nes jas sieja susirūpinimas dėl Kinijos.

Indija yra viena didžiausių prancūziškų ginklų pirkėjų, per viešnagę Paryžiuje 2015 m. N. Modi paskelbė apie reikšmingą susitarimą įsigyti 36 naikintuvus „Rafale“, tuo metu jų vertė siekė maždaug 4 mlrd. eurų. Pasak Prancūzijos ir Indijos žiniasklaidos, per šį vizitą jis ketina pranešti apie dar 26 šių modernių orlaivių įsigijimą bei sandorį dėl trijų „Scorpene“ klasės povandeninių laivų.

Naujasis Delis siekia sparčiai modernizuoti savo ginkluotąsias pajėgas, o nuogąstavimus dėl Kinijos didina verdantys ginčai šalies Himalajų pasienyje.

N. Modi prancūzų laikraščiui „Les Echos“ sakė, kad dvišalė prekyba per pastaruosius devynerius metus padvigubėjo ir E. Macrono „mąstymas tikrai atitinka mūsų“. Indija ir Prancūzija „natūraliai suderinamos“ ir „mes matome Prancūziją kaip vieną iš svarbiausių mūsų pasaulinių partnerių“, pridūrė N. Modi.

Vis dėlto 72 metų Indijos lyderis tebėra prieštaringai vertinama asmenybė namuose ir Vakaruose dar nuo tada, kai 2002 m. buvo vakarinės Gudžarato valstijos vyriausiasis ministras ir ten per sektantų riaušes žuvo apie 1000 žmonių, daugiausia musulmonų. Jį persekioja kaltinimai, kad prisidėjo prie smurto, dėl to JAV valstybės departamentas buvo uždraudęs jam atvykti į šalį.

Nuo pat pirmosios triuškinamos pergalės per rinkimus 2014 m. žmogaus teisių gynimo grupės nuolat smerkia N. Modi dėl padidėjusios diskriminacijos ir smurto prieš šalies musulmonus, taip pat dėl pastangų slopinti nepriklausomą žiniasklaidą. Pasak žymaus prancūzų akademiko Christophe'o Jaffrelot, N. Modi „dekonstruoja Indijos demokratines institucijas“. Tačiau tik nedaugelis stebėtojų tikisi, kad E. Macronas viešai iškels susirūpinimą dėl teisių

Naujasis Delis, nuo seno laviruojantis tarp Maskvos ir Vakarų, atsisakė pasmerkti Vladimiro Putino invaziją į Ukrainą ir per didžiausią nuo Antrojo pasaulinio karo konfliktą Europoje tapo pirmaujančiu rusiškos naftos pirkėju, tiesa, ją perka su didžiule nuolaida. Tai didelė kliūtis Indijos ir Europos partnerystei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.