Ukraina rengia ligonines nelaimingo atsitikimo Zaporožės atominėje elektrinėje atveju

Mažiausiai 190 gydymo įstaigų Ukrainoje yra pasirašiusios sutartis pagal reagavimo į ekstremalias situacijas paketą ir yra pasirengusios priimti pacientus radiacinės avarijos atveju Zaporožės atominėje elektrinėje, interviu „Ukrinform“ sakė Ukrainos sveikatos apsaugos viceministras Ihoris Kuzinas.

V. Zelenskis Ukrainos ligoninėje.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
V. Zelenskis Ukrainos ligoninėje.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2023, 3:03 PM

Jo žodžiais, mažiausiai 190 ligoninių pasirengusios teikti medicinos pagalbą reaguojant į cheminę, biologinę, radiacinę ir branduolinę riziką, priimti pacientus masinio naikinimo ginklų panaudojimo ar nelaimingo atsitikimo atveju.

Šios įstaigos dabar papildomai aprūpinamos medicinos ir asmeninėmis apsaugos priemonėmis, taip pat ir per Ukrainos gautą humanitarinę pagalbą. Ligoninės ir jų darbuotojai dalyvauja pratybose ir mokymuose sąveikauti su kitomis institucijomis nelaimės atvejais.

Viceministras pabrėžė, kad kiekviename regione yra patvirtinti maršrutai, kuriais pacientai turi vadovautis iškilus grėsmei, įvykus hipotetinei avarijai ar ekstremaliajai situacijai gyventojai gali būti evakuoti. Tačiau, pasak I. Kuzino, esant radiacinėms grėsmėms Sveikatos apsaugos ministerija didelio pacientų antplūdžio į tokias ligonines nesitiki, nes spindulinė liga neišsivysto per vieną ar dvi dienas, o mažiausiai per dvi savaites.

Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas sakė, kad Ukraina kruopščiai rengiasi bet kokiam scenarijui rusų okupuotoje Zaporožės atominėje elektrinėje. Anksčiau Ukrainos žvalgyba pranešė, kad Rusijos kariuomenė ten viską parengė teroro aktui su radiacijos nuotėkiu įvykdyti ir pamažu palieka jėgainės teritoriją.

Birželio pabaigoje Mykolajivo, Chersono, Zaporožės ir Dnipro regionuose buvo surengtos didelio masto pratybos, skirtos mokyti pagalbos tarnybas, kurios galėtų įveikti galimo teroro išpuolio jėgainėje padarinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo