Ekspertai atskleidė, kaip Krymo tilto sugriovimas paveiks karo fronto liniją bei kokios problemos laukia okupantų

Sprogimai ant Krymo tilto buvo gerai suplanuota operacija, kuri turės didelės įtakos karo eigai, nes dabar Rusijos kariuomenė turės logistikos problemų. Krymo tilto, kurio greitkelio dalis yra smarkiai apgadinta, remonto darbai gali užtrukti ilgai.

Ataka prieš Krymo tiltą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ataka prieš Krymo tiltą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Įgriuvo Krymo tiltas.<br>„Twitter“ nuotr.
Įgriuvo Krymo tiltas.<br>„Twitter“ nuotr.
Įgriuvo Krymo tiltas.<br>„Twitter“ nuotr.
Įgriuvo Krymo tiltas.<br>„Twitter“ nuotr.
Įgriuvo Krymo tiltas.<br>„Twitter“ nuotr.
Įgriuvo Krymo tiltas.<br>„Twitter“ nuotr.
Įgriuvo Krymo tiltas.<br>„Twitter“ nuotr.
Įgriuvo Krymo tiltas.<br>„Twitter“ nuotr.
Ataka prieš Krymo tiltą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ataka prieš Krymo tiltą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ataka prieš Krymo tiltą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ataka prieš Krymo tiltą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 17, 2023, 3:18 PM

Kaip „Espresso“ sakė informacijos ir konsultacijų bendrovės „Defense Express“ direktorius Serhijus Zguretsas, Ukrainos pusė turi galimybę vykdyti tokius išpuolius ant Krymo tilto, o tai neprieštarauja Ukrainos kariuomenės koncepcijai.

„Jei tiltai krenta fiziškai, tai, manau, kad kalbama ne tik apie informacinę ir psichologinę operaciją, bet ir apie veiksmus, kurie daro įtaką Rusijos logistikai itin svarbioje srityje. Dabar mes, kaip ekspertai, bandome nustatyti, kaip tai buvo padaryta. Viena vertus, yra galimybė, kad buvo vykdomi raketų smūgiai, kita vertus, buvo informacijos, kai sakoma, kad Krymo tilto griovimui tikriausiai buvo panaudoti jūriniai dronai“, – sakė jis.

S.Zguretsas nėra linkęs manyti, kad sprogimą sukėlė jūrų dronai, nes tokio tipo ginklai negalėtų sukelti tokio masto destrukcijos.

„Todėl bet kuriuo atveju kalbame apie tai, kad tai yra karinė operacija, kuria buvo siekiama apriboti logistiką ir visų su okupacija susijusių dalykų tiekimą iš Rusijos į Krymą. Kita vertus, tai labai paveiks Rusijos kariuomenės galimybes išlaikyti Krymą ir aprūpinti teritorijas, kurias Rusija turi Zaporožės regione“, – pabrėžė jis.

S.Zguretsas pridūrė, kad dabar okupantai amuniciją pristatys maršrutais, o tai yra papildomi 200–300 kilometrų keliais, kuriuos Ukrainos ginkluotosios pajėgos taip pat gali apšaudyti.

„Todėl tai sieju su gerai suplanuota operacija, kuri apriboja Rusijos grupuočių logistines galimybes laikinai okupuotoje Ukrainos teritorijoje“, – įsitikinęs ekspertas.

Karinis ir politinis ekspertas Oleksandras Kovalenko mano, kad Krymo tilto, kurio greitkelio dalis yra smarkiai apgadinta, remonto darbai gali užtrukti ilgai.

Tokią nuomonę jis išsakė atsakydamas į klausimą apie Krymo tilto sugadinimą ir to pasekmes.

„Automagistralės dalis iš tiesų yra apgadinta gana rimtai. Tačiau sunku pasakyti, ar jie turi galimybę kita kryptimi sutvarkyti pačią grįžtamąją komunikaciją. Tai pamatysime artimiausiomis dienomis, ar jie gali tai padaryti. Bet net jei ir taip, jei toks grįžtamasis ryšys įvyks, jis nebus pakankamai stiprus“, – sakė O.Kovalenko.

Be to, pridūrė jis, dėl pažeistos tilto logistikos reikės visiškai pakeisti tilto tarpatramį.

„Tai yra remonto darbai, kurie gali užsitęsti ilgai“, – sakė ekspertas.

Tuo pat metu O.Kovalenko pažymėjo, kad didžioji dalis visos rusų užpuolikų karinės logistikos vyksta ne tiek keliais, kiek geležinkeliais.

„Geležinkelis ant Krymo tilto taip pat vis dar visiškai neveikia. Jis veikia atbuline eiga. Ir norint kompensuoti šį automobilių komponentą, kad būtų galima aprūpinti Rusijos grupuotę transporto priemonėmis, jiems teks persiorientuoti būtent į geležinkelio komponentą“, – aiškino jis.

Jo teigimu, okupantai nesugebės to padaryti greitai. Eksperto teigimu, per dvi ar tris dienas rusai pradės keisti dalį civilinės ir komercinės geležinkelio dalies karine, palaipsniui ją didindami. Taip jie kompensuos kelių trūkumą. Kartu tai užtruks šiek tiek laiko.

Kalbėdamas apie logistinius rusų užpuolikų nuostolius, O.Kovalenko pažymėjo: „Jiems bus labai sunku atkurti pilną aprūpinimą, buvusį iki šiandienos incidento. Tačiau jie vis tiek galės atkurti šį lygį. Vėlgi po kurio laiko. Per tą laiką, kol tai įvyks, jų grupuotė, būtent dėl to, kad neturi visaverčio logistinio ryšio, turės tam tikrų problemų su logistika ir ne tik.“

Paklaustas, ar tiltą galėjo sugadinti jūrų dronai, ekspertas pažymėjo, kad tai tikrai nebuvo raketų smūgis.

„Jei pažvelgsite į tilto apgadinimus, raketų atakos požymių nėra. Taigi, sprogimas įvyko ne paviršiuje ar iš viršaus, t. y. ore... Jei žiūrėsite fiziniu požiūriu, sprogimas įvyko po tiltu. Tačiau kas tai buvo ir kaip tai įvyko, nežinoma. Ir kas už jo stovi, taip pat labai sunku pasakyti“, – sakė O.Kovalenko.

Be to, atsakydamas į klausimą, kiek Rusija galės kompensuoti Krymo tilto pašalinimą iš ginklų tiekimo sausumos koridoriumi grandinės, ekspertas pabrėžė, kad norint visiškai pašalinti tiltą iš šios grandinės, būtina „sunaikinti bent jau geležinkelį palei tarpeklį“.

„Vis dėlto, kaip matome, geležinkelio susisiekimas, kaip matome, egzistuoja, jis veikia. Tai, kad jis neveikia pilnai, yra kitas klausimas. Bet jis iš dalies kompensuoja šiuos poreikius. Jei Krymo tiltas bus visiškai panaikintas, rusams prasidės logistinis pragaras“ , – sakė jis.

Taigi, pasak O.Kovalenko, tai bus didžiulė problema visų pirma visai pietinei okupacinių pajėgų grupuotei.

Paklaustas, kiek laiko gali užtrukti tilto remontas, ekspertas atsakė: „Tai gali užtrukti mėnesį, du mėnesius. Kažkas panašaus. Priklausomai nuo to, kiek jie apskritai skubės pakeisti šį tarpatramį“.

Jis pridūrė, kad geležinkelio ruožą atkurti daug sunkiau.

„Nuo 2022 m. jiems vis dar nepavyko visiškai atkurti geležinkelio. Savo ruožtu jie labai greitai atkūrė automobilių ruožą. Tai reiškia, kad tai gali užtrukti 2–3 mėnesius, jei imsis maksimumo“, – sakė O.Kovalenko.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.