Užfiksuotas V. Putino elgesys atskleidžia jo nerimą: paaiškino, kokias grėsmes mato Kremliaus vadas

Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas per liepos 23 d. susitikimą su Aliaksandru Lukašenka atliko keletą svarbių simbolinių gestų, teigiama naujausioje Karo tyrimų instituto (ISW) ataskaitoje.

A. Lukašenka ir V. Putinas bei J. Prigožinas.<br>lrytas.lt koliažas.
A. Lukašenka ir V. Putinas bei J. Prigožinas.<br>lrytas.lt koliažas.
A. Lukašenka ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 24, 2023, 9:00 AM

V.Putinas nusivežė A.Lukašenką aplankyti Sankt Peterburge esančio Kronštato – istoriškai svarbios salos tvirtovės, kurioje 1921 m. pradžioje rusų kareiviai ir jūreiviai surengė garsųjį nesėkmingą antibolševikinį sukilimą, kurį galiausiai nuslopino sovietų valdžia.

Šis susitikimas, anot instituto, leido manyti, kad V.Putinas „siekė parodyti savo galią ir pasitikėjimą savo pranašumu“ prieš J.Prigožino vadovaujamą grupuotę, kuri yra įsikūrusi Sankt Peterburge.

V.Putinas ir A.Lukašenka kartu su Sankt Peterburgo gubernatoriumi Aleksandru Beglovu ir Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu jaunesniąja dukra Ksenija apžiūrėjo Kronštatą.

„Tiek A.Beglovas, tiek S.Šoigu yra asmeniniai J.Prigožino priešai, o viešas V.Putino susitikimas su A.Beglovu, S.Šoigu dukra ir A.Lukašenka istorinėje nepavykusio Kronštato sukilimo vietoje beveik neabejotinai turėjo reikšti, kad V.Putinas ir jam lojalūs kadrai nugalėjo ginkluotą J.Prigožino sukilimą ir Sankt Peterburge įsikūrusius J.Prigožino šalininkus“, – teigė ISW.

Ekspertai pažymėjo, kad V.Putinas, būdamas Kronštate, taip pat neįprastai stengėsi nusifotografuoti su minia vietinių Rusijos piliečių, įskaitant vaikus, „greičiausiai norėdamas pasirodyti kaip populiarus ir mylimas Rusijos žmonių lyderis“.

„Šie simboliniai gestai rodo, kad V.Putinas nerimauja dėl savo tariamo populiarumo, savo režimo saugumo ir daugybės grupuočių, besivaržančių dėl valdžios aukštuose Rusijos valdymo sluoksniuose“, – padarė išvadą ISW.

Taip pat A.Lukašenka pareiškė V.Putinui, kad „Wagner“ grupė Baltarusijoje liks centrinėje šalies dalyje, taip subtiliai primindamas V.Putinui apie grėsmę, kurią jam vis dar kelia „Wagner“ karinė organizacija, ir pabrėždamas, kad A.Lukašenka kontroliuoja šią jėgą, teigė Karo tyrimų instituto analitikai.

Anot jų, A.Lukašenkos pareiškimais tikriausiai siekta priversti V.Putiną susimąstyti apie nepatogų (V.Putinui) faktą, kad naujasis „Wagner“ garnizonas Baltarusijoje yra perpus mažiau nutolęs nuo Maskvos nei ankstesnė „Wagner“ bazė Rusijos pietuose.

Ankstesnė „Wagner“ bazė Krasnodaro krašte nuo Maskvos buvo nutolusi apie 1 370 km, o naujoji bazė Baltarusijoje – apie 720 km puikiu kariniu greitkeliu.

Parengta pagal Karo studijų instituto inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.